به گزارش خبرنگار مهر، کتاب لطایف الطوایف نوشته مولانا فخرالدین علی صفی است. او در هرات به دنیا آمد و دوران جوانی را نیز در این شهر گذراند. فخرالدین دو بار به سمرقند سفر کرد و از خواجه احرار که در تصوف مرید او بود، اجازه ذکر گرفت. فخرالدین هم مانند پدرش مولانا کمالالدین حسین الکاشفی موعظه میکرد و بنا به طبع لطیف و شاعرانهاش، ابیات زیبایی را که میسرود، هنگام وعظ به کار میبرد.
در سال 938 هجری قمری عبیدالله خان ازبک، هرات را محاصره کرد و مردم با سختی و قحطی رو به رو شدند. راه آب و آذوقه بر مردم شهر بسته شده بود و روزگار چنان سخت میگذشت که مردم بر سر گوشت سگ و گربه به جان هم میافتادند. در این شرایط فخرالدین که درویش مسلک و عارف بود، بیش از دیگران رنج میکشید به طوری که در یکی از یادداشتهایش، دوران محاصره هرات را حبس یک ساله نامید و در سال 939 زمانی که عبیدالله خان و لشگریانش از هرات فراری شدند و محاصره شهر شکست، فخرالدین علی صفی به قصد پیدا کردن جایی امن و آرام، هرات را ترک کرد و به غرجستان رفت تا نزد شاه محمد سیفالملوک برود.
شاهمحمد سلطان، فخرالدین علی صفی را به گرمی و با احترام پذیرفت. فخرالدین هم در پاسخ محبتهای شاه، قصیدهای در مدح او سرود و لطایف الطوایف را که نتیجه سالها تلاشش بود، در کتابی گردآوری و به او تقدیم کرد. لطایف الطوایف در 14 باب نوشته شده است که هر باب آن چندین فصل دارد و کتاب «لطیفههای شیرین لطایف الطوایف» هم شامل گزیدهای از 100 حکایت این کتاب است که توسط مرجان کشاورز بازنویسی و نیلوفر میرمحمدی تصویرگری شده است.
حکایت «اصل و نسب» را از این کتاب میخوانیم:
حکیمی دانشمند و بلند مرتبه، اصل و نسب چندان معلوم و معروفی نداشت. روزی از روزها یکی از بزرگ زادگان نادان و مغرور با کنایه به او گفت: ای حکیم، اصل و نسب تو ننگ و عار است بر تو! حکیم گفت: و تو با این جهل و نادانی، ننگ و عاری بر اصل و نسب خود!
حکایت «مقبره» هم از این کتاب به شرح زیر است:
ثروتمندی که از مال دنیا بینیاز بود، تصمیم گرفت برای خود مقبرهای بسازد. ماهرترین بنای شهر را به خدمت گرفت و او ساخت مقبره را آغاز کرد. یک سال تمام کار ساخت مقبره طول کشید و پس از این مدت، مقبره ای زیبا و باشکوه آماده شد. مرد رو به بنا کرد و گت: این عمارت چه چیز کم دارد؟ بنا که مردی شوخ طبع بود، گفت: وجود شریف شما را.
کتاب «لطیفههای شیرین لطایف الطوایف» با 152 صفحه، شمارگان هزار و 500 نسخه و قیمت 5 هزار و 500 تومان منتشر شده است.