به گزارش خبرنگار مهر، کشتی در نوکنده سابقه ای 100 ساله دارد وتاکنون پهلوانان زیادی از این خطه به ورزش کشو و جهان معرفی شده اند و این پتانسیل و قابلیت ها درحالیست که ورزش دوستان منطقه همچنان آروزی برگزاری جام کشتی جهان پهلوان رمضان خدر را در سر می پرورانند.
ورزش کشتی در نوکنده گلستان با فرهنگ مردم منطقه عجین شده و نام آوران زیادی همچون رمضان خدر در این شهر درخشیدند و سالها کشتی ایران را در جهان معرفی کرده اند.
جهان پهلوان رمضان خدر، یحیی مردانی، رحیم شربیتی، سرالله شربتی، اویس ملاح و ... تنها تنی چند از نام آوران کشتی ایران در شهر نوکنده از توابع غربی گلستان هستند که و این شهر به رغم سهم بزرگی که در کشتی ایران و جهان ایفا کرده است، متناسب با این سهم، از مزایا بهره مند نشده است.
تندیس خدر رونمایی می شود
رونمایی از تندیس جهان پهلوان رمضان خدر، نشان کوچی است برای قدرشناسی از تلاشهای ورزشکاران این خطه که سالیان سال برای این ورزش زحمت کشیده اند.
تنديس جهان پهلوان شادروان رمضان خدر كشتي گير اسبق و نامدار جهان اواخر ارديبهشت در شهر نوكنده رونمايي خواهد شد. جهان پهلوان زنده ياد رمضان خدر كشتي گير وزن 57 كيلوگرم اين ديار دارنده عنوانهاي نايب قهرماني بزرگسالان كشتي جهان در كشور تركيه ( 1972 )، نفر پنجم المپيك مونترال ( 1976 )، قهرمان جام هاي تفليس (شوروي)، دانكلوف (بلغارستان)، جام ياشارداغو (تركيه) بود.
وی قهرمانى 9 دوره كشور را در كلكسيون افتخاراتش دارد، جهان پهلوان خدر از شاگردان كربلايي اسدالله شربتي پدر پير كشتي استانهاي مازندران و گلستان بود.
مرحوم خدر پس از چند سال رنج و بيماري كليوي در 57 سالگي دار فاني را وداع گفت.
جام خدر آرزوی کشتی گیران نوکنده
موسی شربتی رئیس هیئت کشتی نوکنده درباره دلیل برگزار نشدن جام کشتی جهان پهلوان رمضان خدر به خبرنگار مهر می گوید: ارزش و مقام نام جهان پهلوان شادوران خدر در جامعه کشتی بسیار والا و ارزنده است.
وی اظهار داشت: بارها برگزاری جام خدر و دیگر قهرمانان این دیار را پیشنهاد داده ام ولی به لدیل هزنیه های زیاد، اقداماتی صورت نگرفته است و انجام این هزنیه ها از عهده هیئت کشتی نیز خارج است.
وی عنوان کرد: اگر مسئولان استانی، شهرستان همت کنند و با مشارکت مردم و ساپانسرهای مالی، دعوت از تیمهای خوب و کشتی گیران صاحب نام می توان جام خدر را باشکوه برگزار کرد.
شربتی دربار پیشینه ورزش کشتی در نوکنده گفت: کشتی در نوکنده با فرهنگ مردم منطقه عجین شده و حتی کودکانش هم از کشتی می دانند و سخن می گویند.
رئیس هیئت کشتی نوکنده بیان داشت: کشتی در نوکنده از قدمت 100 ساله برخوردار است و در قدیم کشتی های بومی و محلی در این منطقه رواج داش و قهرمان و پهلوانان زیادی در منطقه فعال بودند تا اینکه کشتی بصورت رسمی بر روی تشک انجام شد.
وی افزود: کشتی گیران منطقه همواره در مسابقات داخلی و خارجی افتخار کسب می کردنند و نام آورانی همانند مرحوم جهان پهلوان خدر، یحی مردانی، رحیم شربتی، سرالله شربتی، عباسعلی شخابی، علی اصغر اسلامی اسلامی، مرحوم کریم عرب، اویس ملاح، جلیل جهانشاهی، شهرام مردانی، رمضان ملاح، مسلم جهانشاهی، مهدی مازنی، حسن طهماسبی و ... از جمله افتخار آفرینان منطقه هستند.
موسی شربتی با اشاره به اینکه کشتی گیران دیروز و امروز با هم تفاوتهایی دارند، گفت: کشتی گیران سابق جوانان بی ادعا، زحمت کش، عاشق، همیشه و همه حال مطیع بوده و اصلا به دنبال مادیات نبودند ولی جوانان امروز زودرنج و خیلی سریع می خواهند به نتیجه برسند.
وی اظهار داشت: درحالیکه باید بدانند، کشتی ورزشی است که شکست و ناامیدی زیادی وجود دارد و بریا سبقت گرفتن از حریفان باید فراز و نشیب های زیادی را سپری کرد.
این پیشکسوت کشتی در گلستان به جوانان توصیه کرد: ورزش کشتی از رشته های سنگین و طاقت فرساست که داوم داشتن در این رشته خیلی سخت است و جوانان نباید زود نا امید شوند و باید سختی ها را تحمل کنند.
بازنگری در خصوصی سازی سالنهای ورزشی
وی با اشاره به سیاست خصوصی سازی باشگاهها از مسئولان خواستار لغو این سیاست شد و گفت: حداقل در شهرهای کوچک و روستاها که در برخی رشته ها از استعدادهای بالقوه ای برخوردار هستند این سیاست، استثنا شود.
وی همچنین بر لزوم تخصیص بودجه برای ورزش های پرطرفدار مانند کشتی در شهرهایی نظیر نوکنده تاکید کرد.
رئیس هیئت کشتی نوکنده گفت: در حال حاضر تمامی هزینه های نگهداری سالنهای ورزشی از قبیل انرژی، حق الزحمه مربیان و .. بر عهده بخش خصوصی و مستجر است و مستاجران سالهای ورزشی مسئولان هیئت های ورزشی هستند که تامین این هزنیه ها مقدور نیست.
نوکنده در غرب گلستان واقع شده است.