کرج – خبرگزاری مهر: یکی از مهترین کالا ها در سبد محصولات اساسی، گندم است که به واسطه آن قوت لا یموت سفره ها تامین می شود در حالی که گفته ها و آمار و ارقام نشان از تامین کشور در بحث گندم و آرد دارد اما متاسفانه این روزها سهمیه بندی آرد اعتراض نانوایان را در اقصی نقاط کشور رقم زده تا به واسطه آن قصه غصه های نان همچنان ادامه داشته باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، سهمیه بندی آرد و به دنبال آن کمبود نان و کاهش زمان پخت نان، صف های طولانی مقابل نانوایی ها این روزها اعتراض هایی را به همراه داشته است.

گندم یکی از مهم ترین کالاها در سبد محصولات اساسی است چرا که به واسطه آن بسیاری از مواد غذایی مهم از جمله نان تولید می شود و در واقع قوت غالب مردم شناخته می شود در حالی که گفته ها و آمار و ارقام گواهی میدهد که کشورمان مشکلی از بابت تامین گندم و آرد ندارد اما این روزها نانوایان ما با سهمیه بندی آرد مواجه شده اند.

از آنجا که یکی از مهمترین مولفه های راهبردی در تامین امنیت کشور، تامین امنیت غذایی است توجه، بررسی و پیگیری مسائل و مشکلات مربوط به نان اهمیتی خاص خواهد داشت.

مشکلات مربوط به بحث نان منحصر به امروز نیست همواره مشکلاتی به شکل های مختلف در رابطه با تهیه نان وجود داشته از کم فروشی و گرانفروشی نانوایان گرفته تا بی کیفیتی نان.

امروز اما در کنار همه این مشکلات وقتی صحبت از سهمیه بندی آرد می شود باید کم کم نگران محو شدن همان نان بی کیفیت بعضا گران نیز از سفره هابود و همین امر است که مردم را به صف های طولانی نانوایی ها می کشاند.

کلانشهر کرج نیز از اعتراضات به مشکلات نان بی نصیب نمانده واین روزها بسیاری از نانوایی ها با صف های طولانی روبرو هستند، برخی بخشی از پخت را کنار گذاشته و همین امر بر شلوغی نانوایی ها دامن زده است.

محمودی یکی از شهروندان کرجی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: علاوه بر کاهش زمان پخت و يک شيفت شدن، بسياري از اين نانوايي ها تعداد محدودي نان به مشتريان می دهند و همين موجب هجوم برخي از شهروندان به نانوايي شده است كه اغلب اوقات باعث مشاجره مشتريان با يكديگر وحتي با نانوا مي‌شود كه واقعا افراد از خريد نان پشيمان مي‌شوند.

وي افزود: گاهاً پيش آمده شخصي به بهانه خريد نان نزديك يك ساعت در صف ايستاده اما زماني به اول صف رسيده كه ديگر نان تمام شده است.

از طرفی خود نانوایان نیز به جرگه معترضان پیوسته اند و تقصیر ها را به گردن کاهش آرد و سهمیه بندی آن می اندازند و به گفته نانوايان، تصميم‌هاي بي‌مورد سازمان غله در  خصوص كاهش سهميه روزانه آرد، سبب ايجاد صف‌هاي طولاني درمقابل نانوايي‌هاي اين شهرستان شده است.

این مشکلات و اعتراض ها در حالی رخ داده که به گفته مسئولان ذیربط شهرستان مشکلی در زمینه تامین آرد و گندم در کرج وجود ندارد و آنچه باعث شده درد نان تسکین نداشته و قصه غصه های این مقوله ادامه داشته باشد به توزیع و نحوه آن بر می گردد.

ماهانه 14 هزار تن آرد در کرج توزیع شده است

مدیرغله و خدمات بازرگانی استان البرز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: عدم شفاف سازی در خصوص قیمت و میزان گندم مشکلات امروز را رقم زده و کار را به اینجا کشانده که آرد سهمیه بندی و به صورت حواله بین نانوایان تقسیم شود.

عیسی سیدآقائی افزود: مشکلات نان را باید در سه حوزه تامین، توزیع و نظارت بررسی کرد و برای حل مشکلات نان باید معضلات و موانع همه این حوزه ها رفع شود.

وی تاکید کرد: در شهرستان کرج به لحاظ تامین آرد و گندم مشکلی وجود ندارد، در اردیبهشت ماه 16 هزار و 800 تن گندم به کارخانه داده شده و برای تامین آرد کارخانه ها هیچ مشکلی نداشتیم.

سیدآقائی گفت: ماهانه متوسط 14 هزار تن آرد در کرج توزیع می شود در حال حاضر هم روال به همان صورت ادامه دارد.

وی تصریح کرد: در دهه سوم اردیبهشت ماه برآورد 186 هزار و 8000 کیسه آرد در نانوایی ها را داشتیم که حدود 158 هزار و 880 کیسه بر اساس حواله های صادر شده آرد به نانوایان توزیع شده است.

تنها 20 درصد نانوایی های کرج بالای 10 تن پخت دارند

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی استان البرز گفت: در کرج 40 درصد نانوایی ها زیر سقف 200 کیسه پخت دارند، 40 درصد روی سقف 200 کیسه و تنها 20 درصد نانوایی ها بالای 10 تن پخت دارند.

ضعف در سیستم توزیع آرد را وارد بازار آزاد می کند

وی تاکید کرد: ما در سیستم توزیع آرد به نانوایی ها دچار ضعف هستیم و نباید نانوایی که میزان پخت کمی دارد با نانوایی که پخت زیادی دارد به یک میزان آرد دریافت کنند چرا که تبعات آن سوء استفاده سودجویان و ورود آرد به بازار آزاد خواهد بود.

سیدآقائی گفت: در حوزه توزیع نیازمند ارائه برنامه و الگوی مناسب هم به لحاظ نرم افزاری و هم نیروی انسانی و سیستم حمل و نقل هستیم.

توقیف 800 کیسه گندم در کرج

رئیس بازرسی سازمان صنعت، معدن و تجارت استان البرز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: شبکه توزیع آرد باید ساماندهی شود درغیر اینصورت آرد از شبکه خارج و به دست دلالان و سودجویان می افتد.

سهراب قاسمی وند گفت: در هفته گذشته 800 کیسه گندم که از یکی از استان های دیگر کشور وارد کرج شده بود توقیف شد و این به خاطر عدم ساماندهی سیستم توزیع و نظارت جدی بر آن است.

وی تاکید کرد: همین اتفاق در کرج هم می افتد و آرد سهم کرج به استانهای دیگر منتقل و در بازار آزاد به فروش می رسد و به دنبال آن کمبود نان در نانوایی ها و اعتراض ها رقم می خورد.

 

عطش نانوا و اکراه کارخانه

رئیس اتحادیه نانوایی شهرستان کرج نیز در گفتگو با خبرنگارمهر اظهار داشت: با اقدامات صورت گرفته و تدابیر اندیشیده شده تب اولیه نیاز آرد در کرج آرام گرفت.

ایرج قربانی افزود: در حال حاضر عطش نانوایان برای تهیه آرد بالا رفته و کارخانه داران نیز از توزیع اکراه دارند که این تنش از اواخر فروردین ماه در حوزه نان به وجود آمد.

وی گفت: 16 اردیبهشت ماه در کارگروه استانی آرد و نان مصوب شد که آرد به صورت حواله ای تقسیم شود که این امر هجمه هایی را به دنبال داشت.

قربانی گفت: از 18 اردیبهشت کار صدور حواله آغاز شد در ابتدای امر برای محل توزیع با مشکل مواجه بودیم که با تدبیر اداره کل غله این اقدام در سیلوها در حال انجام است و دیگر مشکلی از این بابت نداریم اما به طورکلی سیستم حمل و نقل در حوزه توزیع آرد سیستم مطلوب و مناسبی نیست.
ادامه صدور حواله آرد برای طولانی مدت در کرج امکان ندارد

وی با اشاره به تعداد زیاد نانوایی های کرج اظهار داشت: تعداد نانوایی ها در کرج بسیار بالاتر از برخی شهرها و در مواردی از کل تعداد نانوایی های یک استان است و کار صدور حواله برای مدت طولانی در این کلانشهر امکان پذیر نیست و امیدواریم به زودی این روند متوقف شود.

قربانی گفت: تنها در یک روز پنجشنبه 560 حواله دریافت آرد صادر شده است.

سطح زیر کشت گندم کرج 1025.25 هکتار است

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کرج در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر سطح زیر کشت گندم در کرج 1025.25 هکتار است که میزان قابل توجهی است.

میرسعید ولیعهدی گفت: 930.25 هکتار سطح زیرکشت جو در کرج است و در حال حاضر میانگین تولید گندم در کرج 5.3 تن در هکتار و جو 4.6 تن در هکتار است.

وی تصریح کرد: میزان بارندگی ها در این شهرستان مطلوب است و امسال هیچ مشکلی از بابت آفات و سن زدگی در گندم نداشتیم.

توزیع آرد باید بر اساس شاخص صورت گیرد

فرماندار کرج نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در بحث تامین آرد و گندم هیچ مشکلی در کرج وجود ندارد و مشکلات مربوط به حوزه توزیع است.

مهدی ایران نژاد تصریح کرد: امروز توزیع بر اساس شاخص و معیار خاصی صورت نمی گیرد و همین امر موجب شده تا یک نانوایی که پخت کمی دارد به اندازه بقیه آرد بگیرد و بعد شاهد آن هستیم که در آخر شب نانها کیسه شده اند و با قیمتی بیشتر به فروش می رسند و یا انکه آرد وارد بازار آزاد می شود.

وی افزود: از طرفی یک نانوایی که در محله پر جمعیتی واقع شده و پخت خوبی دارد با کمبود آرد مواجه می شود ومردم معترض می شوند.

ایران نژاد گفت: در اخرین جلسه شورای آرد و نان مصوب شد تا اتحادیه شاخص های مشخصی را برای توزیع آرد پیش روی خود بگذارد و تصویری کامل از نحوه فعالیت های نانوایان سطح شهر ارائه دهد تا براساس آن و بسته به کم و کیف کار نانوایان، میزان پخت و موقعیت جغرافیایی آنها برای سهمیه آردشان تصمیم گیری شود.

هرچند از مطالب فوق اینگونه برمی آید که مشکلات امروز نان و نانواییها نه در اثر کمبود آرد بلکه در اثر عدم توجه به برنامه ریزی و تصمیم گیری بر اساس شاخص بندی و عدم وجود الگوی توزیع مناسب رخ داده اما موضوع مهم این است که نان قوت اصلی سفره مردم است و مشکلات آن امنیت غذایی کشور را تهدید می کند از این رو نیازمند آن است که قبل از هرگونه تصمیم گیری و اجرای طرح در این حوزه، تمامی جوانب امر سنجیده شده و برنامه ریزی های اصولی در روند تامین، توزیع و نظارت این مقوله صورت گیرد.

....................................
گزارش از لیلا جعفری