به گزارش خبرنگار مهر، هفته میراث فرهنگی همزمان با روز جهانی میراث فرهنگی و موزه ها از روز 28 اردیبهشت ماه شروع شد در این هفته سازمان متولی میراث فرهنگی پشت سر هم همایش برگزار کرد همایش های با موضوع دستاوردهای میراث جهانی، قانون و میراث فرهنگی و ... ضمن اینکه در این هفته بازدید از موزه های کشور رایگان بود.
اما خبرگزاری مهر نیز در رابطه با هفته میراث فرهنگی با انتشار گزارش هایی، وضعیت میراث فرهنگی در 8 سال اخیر را بررسی کرد و در روز شنبه با انتشار گزارشی درباره موزه ها، به این موضوع پرداخت که سته بودن در موزهها در بسیاری از روزهای تعطیل سال، نبود بانک جامع اطلاعاتی درباره نحوه فعالیت در روزهای غیرکاری و ساعت بازدید از موزه ها از جمله عواملی است که سبب شده موزه های کشور چندان رونقی نداشته باشند.
در کنار تمامی عواملی که باعث می شود میزان بازدید از موزه ها کم باشد، باید این موضوع هم در نظر گرفته شود که در بسیاری از روزهای تعطیل مانند ایام تاسوعا و عاشورا و یا روزهای تعطیل پشت سر هم، موزه داران به خصوص موزه داران شهرستانی به اختیار خود در موزه ها را به روی بازدیدکنندگان می بندند همین موضوع باعث می شود تا اگر گردشگری به عنوان مثال به یزد می رود، پشت درهای بسته موزه ها و امکان تاریخی حتی خانه تاریخی تحت اختیار اداره میراث فرهنگی آن شهر برخورد کند چرا که به اعتقاد این موزه داران، آنها هم حق استفاده از ایام تعطیل را دارند!
نمایش اشیای تاریخی به سرقت رفته از ایران
استرداد اشیای تاریخی شامل 118 قلم در سال 1383 و 18 قلم در سال 1390 از پرکارترین و زیباترین ظروف سنگ صابون و مرمر متعلق به هزاره سوم ق.م. تمدن حاشیه هلیل رود ازحراجی برکت لندن، 300 قلم گلنبشته باروی تختجمشید در سال 1383 متعلق به تمدن هخامنشیان از موسسة شرق شناسی شیکاگو و 190 قلم آثار مفرغی لرستان قابل ثبت در سال 1386 متعلق به هزارة اول ق.م. از کشور امارات بودند. از این تعداد شی استرداد شده اکنون صد قلم در قالب نمایشگاهی به نام جلوه های جاودانگی تا دهم خرداد در موزه ملی ایران به نمایش گذاشته شده است.
یکشنبه این هفته گزارش دیگر خبرگزاری مهر مربوط به ورود گردشگران خارجی به ایران بود که نشان می داد طبق آمار منتشر شده از سوی سازمان میراث فرهنگی در هشت سال اخیر روند بسیار کندی داشته است به طوریکه تقریبا هر سال تنها 400 هزار نفر به تعداد آن اضافه می شوند.
طبق آنچه سازمان ارائه کرده است، در سال 85، يك ميليون و 816 هزار و 905 نفر، در سال 86، يك ميليون و 925 هزار و 192 نفر، سال 87، دو ميليون و 35 هزار و 518 نفر، سال 88، دو میلیون و 276 هزار و 575 نفر، سال 89، سه میلیون و 121 هزار و 282 نفر، سال90، سه میلیون و 200 هزار نفر و در سال 91، سه میلیون و 729 هزار نفر به ایران آمدند.
این آمارها نشان می دهد که تقریبا سالی 400 هزار نفر به صورت میانگین بر آمار گردشگران سالهای قبل اضافه شده است. به این معنا که تمام برنامه ریزی های سازمان میراث فرهنگی در بحث جذب توریست خارجی منجر به رشد تنها چهارصد هزار نفر در هر سال شده است البته با این فرض که همه این افراد گردشگر باشند.
کشف دلیل عدم جانشینی میراث فرهنگی به جای نفت از نظر معاون رئیس جمهور!
در تقویم ایرانیان روز سوم اردیبهشت ماه به عنوان روز بزرگداشت شیخ بهایی معروف شده است اما دولت ایران بهمنظور پاسداشت و ارج نهادن و اشاعه فعالیتهای فاخر فرهنگی در عرصه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، 15 اردیبهشتماه امسال آییننامه برگزاری جشنواره ملی شیخ بهایی را مصوب کرد و قرار شد بهصورت دوسالانه در هفته میراث فرهنگی این رویداد مهم فرهنگی با جلب حمایت سازمانها و نهادهای ملی و بینالمللی برگزار شود.
به همین دلیل سازمان میراث فرهنگی با 28 روز تاخیر شب سه شنبه در سالن اجلاس سران بزرگداشتی برای پاسداشت مقام ارجمند شیخ بهایی برگزار و از ایشان با نام معمار یاد کرد. منتها طبق آنچه فعالان و پژوهشگران میراث فرهنگی گفته اند، تا کنون هیچ سند رسمی مبنی بر معمار بودن شیخ بهایی نه تنها وجود ندارد بلکه صحت آثار تاریخی که به ایشان نسبت داده می شود نیز دارای شبهه و تردید است به عنوان مثال در میان اهالی اصفهان مشهور است که حمام شیخ بهایی با طراحی این عالم بزرگ و شیخ الاسلام وقت اصفهان ساخته شده است.
اعتبارات صرف همایشها می شود نه حفاظت
ایران دارای 15 اثر تاریخی از جمله چغازنبیل، تخت جمشید، پاسارگاد، میدان نقش جهان، تخت سلیمان، بم و فضاهای اطرافش، گنبد سلطانیه، سنگ نبشته بیستون، مجموعه کلیساهای آذربایجان، سازه های آبی شوشتر، مجموعه بازار تبریز، آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی، 9 باغ ایرانی، مسجد جامع اصفهان و برج گنبد قابوس است.
ثبت یک اثر در میراث جهانی هرچند به نوبه خود کار ارزشمندی است ولی اتفاقات حاشیه ای این میراث باعث شده است تا نگرانی های دوستداران میراث فرهنگی را درباره وضعیت این آثار افزایش دهد.
ساختمانهای مسکن مهر درحالی در حریم این گنبد ثبت شده در فهرست میراث جهانی یونسکو در حال ساخت است که هیچ تناسبی با این محوطه تاریخی و معماری آن ندارد. مشکل دیگر آثار تاریخی جهانی، مربوط به مسجد جامع اصفهان به عنوان میراث تاریخی ملموس و ساخت وسازهاي بيحساب و کتاب و نامناسب در اطراف و نزديکي آن است، اين ساخت و سازها به گونهاي انجام شدهاند که حريم منظري گنبدهاي بلند مسجد از همه زاويهها با مانعي نامناسب بسته شده است.