به گزارش خبرنگار مهر از ایلام، ایلام با داشتن جنگلهای متعدد بلوط بخش مهمی از زاگرس را تشکیل می دهد و نقش مهمتری در اکوسیستم آب و هوا دارد زیرا در سالهای گدشته با جذب میلیون ها تن گرد و غبار، ناجی انسانها شده اند و البته خود رنجور شده اند.
جنگلهاي زيباي بلوط، غرب رشته کوه زاگرس در استان ايلام را همچون نگيني مرصع در برگرفته است اما اکنون به دليل آنچه جنگلشناسان، تغييرات اقليمي، خشکسالي و نفوذ ريزگردهاي عربي در اين منطقه عنوان ميکنند در حال نابودي و تخريب گسترده قرار دارند.
استان ايلام داراي 640 هزار هکتار جنگل از نوع متوسط، فقير و غني است که عمده گونه هاي آن را درختان بلوط و بنه تشکيل مي دهد و در سالهای اخير خشک شدن تعدادي زیادی از درختان بلوط در استان گزارش شده و همچنین 43 نوع درخت بلوط در ایلام شناسایی شده است.
حدود 87 درصد مساحت استان ايلام معادل يک ميليون و 650 هزار هکتار را جنگل و مرتع تشکيل مي دهد که لازم است براي حفظ و حراست از اين نعمتهاي خدادادي فکري انديشيده شود و استان ايلام داراي گونه هاي نادر گياهي از نوع دارويي است که مي توان از آن براي توسعه اقتصادي استان نيز استفاده کرد.
بي شک خشکي درختان بلوط يک فاجعه و خطر بزرگي براي تهديد زيست محيطي و منابع طبيعي کشور است که براي جبران و پيشگيري از آن همه بايد فکر و چاره اساسي بينديشند.
عوامل غيرمستقيم ديگري نيز در خشکي جنگلهاي بلوط زاگرس نقش دارند که در صورت رسيدگي نکردن و اهمال در مهار آن، اين خسارت جبران ناپذير کل منطقه زاگرس را با فاجعه اي تاريخي مواجه مي کند.
نابودی 400 هکتار جنگلهای بلوط ایلام
نماینده مردم ایلام در مجلس در این ارتباط به خبرنگار مهر گفت: 400 هکتار از جنگل های بلوط درحال نابودی است و برای جلوگیری از این تهدید ملی طرح زاگرس نشینان درحال اجرا است.
احمد شوهانی افزود: مسئله نابودی درختان بلوط باید به طور جدی پیگیری شود که آسیب ها و تبعات فراوانی به لحاظ اجتماعی، امنیتی، اقتصادی، ابعاد ملی و زیستی به دنبال دارد.
وی اضافه کرد: درم جلس موضوع را دروزارت کشاورزی در زمینه منابع طبیعی پیگیری می کنیم وا عتباری که برای کل جنگل های زاگرس مصوب شده هرچند رقم بالایی نیست ولی خوب است.
شوهانی ادامه داد: امیدواریم بتوانیم ظرفیت های ملی و فراملی و اقدامات پیشگیرانه را ازجمله کارهای دردست اقدام برای جلوگیری ازخشکیدگی درختان بلوط درنظر بگیریم.
استان ایلام دارای بیشترین اعتبار است
معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار گفت: جنگل ها و مراتع از ذخایر طبیعی هستند که حفاظت از آنها و مبارزه با عوامل تهدید کننده ی آنها ازامیت بالایی برخوردار است.
علیرضا اورنگی افزود: 100 میلیارد تومان اعتبار برای فعالیت های تحقیقاتی ومطالعاتی مناطق آسیب دیده جنگل های استان های زاگرس نشین پیش بینی شده است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه 40 درصد آب کشور از مناطق زاگرس تأمین می شود و بزرگترین کارکرد جنگل ها با حیات اجتماعی، اقتصادی و زیست محیطی درگیر است باید نسبت به مناطق آسیب دیده توجه ویژه صورت بگیرد.
اورنگی ادامه داد: ما به استان ایلام نسبت به سایر استانهای کشور بیشترین منابع را خواهیم داد و در طرح مربوط به صیانت از جنگل ها ی زاگرس اعتبار خوبی را پیشنهاد دادیم که چنانچه به تصویب برسد بالای 50 میلیارد تومان است.
وی در پایان بیان داشت: باید به استان ایلام برای حفاظت از جنگل ها نزدیک به 40 تا 50 درصد پنجاه میلیارد تومان اختصاص یابد.
استان ایلام به دلیل داشتن شکل زمین، اقلیم و موقعیت جغرافیایی از تنوع بالای پوشش گیاهی و جانوری و از ویژگیهای دو منطقه رویشگاهی ایران - تورانی و خلیج - عمانی بهره مند است.
محیط های کوهستانی، آب و هوای، رودخانه ها، دشتها، جنگلهای انبوه، گونه های گیاهی و جانوری، مناطق حفاظت شده، زیستگاه های طبیعی، غارها و..باعث شده نام ایلام به عنوان "عروس زاگرس" در کشور بچرخد.
حدود هزار گونه گیاهی در استان ایلام وجود دارد که نزدیک به 30 درصد آنها دارای ارزش دارویی و خوراکی است.
اراضی جنگلی استان ایلام که عمدتا از درختان بلوط تشکیل می شود با اکوسیستم های آبی و خشکی دیگر مانند 15 رودخانه دائمی، آب بندهای طبیعی و انسان ساخت و دشتهای وسیع، زیستگاه های متعدد و مناسبی برای زیست انواع گونه های جانوری به وجود آورده است.