خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: مجموعه تئاتر شهر که از میراث ملی کشور و مهمترین مجموعه تئاتری ایران است سالهای متمادی است که از نداشتن حریمی مشخص در رنج است. این بنای تئاتری که مکانی برای حضور هنرمندان و علاقهمندان به هنر و هنرهای نمایشی است در پیرامون خود شاهد شکلگیری فضایی متفاوت و غیر فرهنگی است که هیچ نهاد و ارگانی هم نسبت به این فضا و آسیبهایی که به تئاتر شهر و هنر ایران وارد میکند، عکسالعملی نشان نمیدهد.
بوستان دانشجو که در مجاورت مجموعه تئاتر شهر قرار دارد مکانی است که به حضور افراد معتاد، بزهکار و وجود رفتارها و برخوردهای غیر اخلاقی شناخته شده است و نبود حریمی مشخص برای تئاتر شهر باعث شده این افراد بعد از ظهر و در زمانی که مجموعه تئاترشهر میزبان اجرای نمایشها و مخاطبان و علاقهمندان به تئاتر است، فضای پیرامون تئاتر شهر را با حضور خود تحت تأثیر قرار دهند.
ح. معتمدی که مهندس عمران است و به همراه همسر خود از مخاطبان دائمی تئاترهای به صحنه رفته در مجموعه تئاتر شهر است درباره شرایط پیرامون مجموعه به خبرنگار مهر گفت: از زمان دانشجویی برای تماشای نمایش به تئاتر شهر میآیم و همیشه تلاش میکنم برنامهریزی برای دیدن تئاتر را داشته باشم اما فضای اطراف تئاتر شهر بهویژه بعد از پایان اجراها مناسب نیست و حتی میشود گفت این محیط امنیت ندارد.
جوانانی که اکثرشان از دانشجویان و مخاطبان تئاتر نیستند و برای گذران وقت به این محدوده میآیند
وی یادآور شد: وقتی به همراه همسرم برای تماشای تئاتر به مجموعه میآییم سعی میکنیم حتی الامکان و با وجود اینکه خودرویمان را در خیابانهای اطراف تئاتر شهر میگذاریم، از ضلع جنوبی و یا ضلع شرقی که از میان پارک دانشجو باید وارد آن شد، عبور نکنیم.
برخی از ساعات روز فضای پیرامون تئاتر شهر تغییر کاربری داده و به عنوان خوابگاه استفاده میشود
یک گروه از دختران دانشجوی مجسمهسازی نیز که به گفته خود در اوقات فراغت به تماشای تئاترهای تئاتر شهر، تماشاخانه ایرانشهر یا فرهنگسرای نیاوران میروند، وجود فضا و حال و هوای غیر فرهنگی پیرامون تئاتر شهر را یکی از دلایلی ذکر کردند که باعث شده کمتر به تماشای اجراهای تئاتر شهر بیایند.
ز. یوسفی که از دانشجویان مجسمهسازی است تأکید کرد: نمیدانم چرا با افرادی که با رفتارهای غیر فرهنگی و غیر اخلاقی خود باعث نا امن شدن فضای اطراف تئاتر شهر میشوند برخورد نمیشود. بارها شنیدهایم که در اطراف تئاتر شهر گوشی همراه یا کیف مخاطبان و هنرمندان دزدیده میشود ولی هیچ کسی واکنشی نشان نمیدهد.
ضلع جنوبی تئاتر شهر تبدیل به پاتوقی برای رفتارهایی ناشایست و غیر فرهنگی شده است
ک. میرمحمدی که دارای دو فرزند است و به گفته خود با وجود مشغله کاری بسیار دوست دارد فرزندان خود را که در مقطع دبیرستان مشغول به تحصیل هستند به تماشای تئاتر بیاورد درباره فضای پیرامون تئاتر شهر تصریح کرد: گاهی مواقع وقتی با خانواده به تئاتر شهر میآییم رفتارهای غیر اخلاقی و گفتگوهای نامناسب و غیر فرهنگی که با صدای بلند و بدون پروا انجام میشوند باعث میشود که در برابر اعضای خانوادهام شرمنده شوم. انتظار میرود فضایی که هنری است در اطراف خود هم فضایی هنری داشته باشد. امیدوارم نهادهایی نظیر شهرداری و نیروی انتظامی شرایط مناسبی را برای حضور خانوادهها و هنر دوستان در تئاتر شهر فراهم کنند.
خبری از اجرای تئاتر خیابانی در این مکان نیست و دالان پشت این فضا مکانی برای تجمعهای جوانان شده است
علاوه بر نامناسب بودن فضا برای حضور مخاطبان و علاقهمندان به تئاتر در مجموعه تئاتر شهر، نمای مجموعه نیز از دست افراد بزهکار و معتاد و همچنین دختران و پسرانی که رفتار فرهنگی و اخلاقی مناسبی ندارند در امان نیست. شاهد آسیبی که این افراد به مجموعه میرسانند یادگاریهایی است که بخصوص در ضلع جنوبی تئاتر شهر نمای این بنای هنری را زخمی کردهاند. این یادگاریها شامل جملات و کلماتی غیر اخلاقی است که بر روی کاشیها و نمای مجموعه حک شدهاند.
نمای ضلع جنوبی تئاتر شهر تبدیل به فضایی برای یادگاری نویسی شده است
حتی این افراد غیر فرهنگی به زخمی کردن نما نیز بسنده نکردهاند و با رنگ به شعارنویسی بر روی نما پرداخته و با این کار آسیبی جدی به مجموعه زدهاند. نکته قابل توجه این است که فضای دایرهای موجود در ضلع جنوبی تئاتر شهر که به عنوان مکان اجرای تئاترهای خیابانی احداث شد به جای میزبانی گروههای نمایشی، شاهد حضور افرادی است که فضایی را ایجاد کردهاند که عبور از آن برای هنرمندان و مخاطبان تئاتر خوشایند نیست.
کاشیهایی که به دلیل حضور افراد غیر فرهنگی تخریب یا سرقت شدند
سرقت یا تخریب کاشیهای به کار رفته در نمای تئاتر شهر نیز آسیب دیگری است که به دلیل نبود حریمی مشخص برای مجموعه وارد میشود. سیدصادق موسوی رئیس مجموعه تئاتر شهر درباره شرایط پیرامون تئاتر شهر در گفتگویی با خبرگزاری مهر تأکید کرد که کنترل شرایط و فضای پیرامون با نصب دوربینهای مداربسته و حتی حضور نگهبان میسر نمیشود زیرا حضور افراد غیرفرهنگی در تمام اوقات روز باعث سخت شدن کنترل فضای اطراف شده است.
خوابگاه بودن فضای پیرامون تئاتر شهر از چشم عابران و رهگذران خیابانهای اطراف هم پنهان نیست
وی همچنین یادآور شد که تئاتر شهر به دلیل اینکه فضای پیرامونش به عنوان فضای شهری و در اختیار شهرداری است نمیتواند دخل و تصرفی در آن داشته باشد و برای خود حریمی ایجاد کند. با حضور و نگاهی به فضای پیرامون تئاتر شهر و شرایطی که این فضای غیر فرهنگی و غیر اخلاقی ایجاد کرده این سؤال پیش میآید که کدام نهاد یا سازمان باید مجموعه تئاتر شهر را از این شرایط نامناسب خارج کند؟ آیا این میراث فرهنگی محق داشتن حریمی مشخص و فرهنگی در پیرامون خود نیست؟
آنچه مسلم است یک محیط فرهنگی باید در همه ارکانش فرهنگی باشد و در این مسیر هم مردم هم مسئولان باید جدیت داشته باشند. در حالیکه بسیاری از رفتارهای غیراخلاقی و غیرفرهنگی در سطح شهر به سرعت و شدت با برخورد انتظامی و ارشادی روبه رو میشود انتظار میرود در پیرامون تئاتر شهر با برخوردی فرهنگی و هنرمندانه که همان مشخص کردن حریم این مجموعه هنری است مشکلاتی از این دست که در گزارش بدان اشاره شده مهار و کنترل شوند. این مشکلات و به ویژه مساله حضور معتادان و افرادی که قصد منحرف کردن اخلاقی جوانان را دارند در این محدوده یک معضل بسیار جدی شده است که نبود حریمی مشخص و حفاظت شده برای تئاتر شهر عامل اصلی شکلگیری این معضلات است.
از آنجا که تئاترشهر محل تردد و تجمع دانشجویان هنری و تئاتری نیز هست، تعدادی از جوانان کم سن و سال به این امید که وارد محلی فرهنگی میشوند به این محیط و افراد حاضر در آنجا اعتماد میکنند فارغ از اینکه چه خطرهایی در کمین آنهاست و امکان انحرافهای اخلاقی و اعتیاد آنها را تهدید میکند.
نکتهای که لازم است از سوی مدیران و مسئولان تصمیم گیرنده رعایت شود این است که در محیطهای فرهنگی و هنری برخوردهای جزمی نتیجه مناسبی ندارد و حتی باعث آشفتگی در بین هنرمندان و مخاطبان هنری میشود. گاهی برخوردهای شدید و فاقد نگاه فرهنگی و هنری باعث پاک شدن صورت مسأله میشود و معضل به وجود آمده در پیرامون تئاتر شهر را که به دلیل نبود حریم مشخصی برای مجموعه طی سالهای گذشته ایجاد شده، حل نخواهد کرد.