به گزارش خبرنگار مهر، دربهای بسته کاروانسرای شاه عباسی کرج بعد از 5 سال توسط بخش خصوصی باز شد که مراسم افتتاح این کاروانسرا صبح دوشنبه با حضور معاون میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری كشور انجام شد.
طبق گفته مدیرعامل صندوق حفظ و احیا و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی فرآیند مرمت و احیای کاروانسرای شاه عباسی کرج از پنجم بهمن ماه سال 87 با سرمایه گذاری بخش خصوصی بالغ بر 10 میلیارد ریال آغاز شده است.
احسان ایروانی با اشاره به اینکه کاروانسرای شاه عباسی یکی از ارزشمندترین آثار دوره صفویه بوده که در شاهراه ابریشم قرار داشته است، اضافه کرد: در عملیات مرمت این کاروانسرا طراحی مبلمان داخلی، نوپردازی مناسب و تکمیل تجهیزات آشپزخانه این مجموعه که از تکنولوژی خاصی برخوردار است، پایان یافته و تنها بخشی از ریزه کاری های داخلی هم اکنون در حال انجام است.
کاروانسرای شاه عباسی کرج متعلق به دوران صفوی است و به سبک چهار ایوانی ساخته شده، مساحت کل بنا 3000 متر مربع و مساحت حیاط مرکزی 900 متر مربع است. ورودی کاروانسرا از ایوان شمالی است. دور تا دور حیاط مرکزی آن 21 حجره ایواندار برای استراحت مسافرین تعبیه شده، همچنین 5 بارانداز برای نگهداری کالا و استقرار همراهان و نگهبانان کاروان ها طراحی شده است.
کاروانسرای شاهعباسی کرج در ۲۲ فروردین ماه سال ۱۳۵۶ با شماره ۱۳۶۸ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد که این بنا در بخش مرکزی شهرستان کرج در استان البرز و در سمت جنوب شرقی میدان توحید و تقاطع خیابانهای شهدای محراب و قدس قرار گرفتهاست.
استان البری دارای بناهای تاریخی بسیار زیادی است که برخی از این بناها در سایه بی مهری و بی توجهی مسئولان در حال تخریب و از بین رفتن هستند بنابراین بناهای تاریخی که برخی از این بناها قدمت چندین هزار ساله دارند نیازمند نگهداری و توجه هستند.
حسن فهميده برادر شهید حسین فهمیده و مسئول طرح احيا و مرمت کاروانسراي شاه عباسي کرج نیز در این خصوص گفت: کاروانسرای شاه عباسی کرج از سوی صندوق احیا و بهره برداری آثار تاریخی کشور به بنیاد شهید فهمیده تحویل داده شد که 6 ماه مراحل مطالعاتی و تحقیاتی احیای و مرمت کاروانسرا به طول انجامید.
اعتبارات دولتي براي حفظ آثار تاريخي كافي نيست
معاون سازمان ميراث فرهنگي كشور نيز در مراسم افتتاحيه كاروانسراي شاه عباسي، اظهار داشت: اعتبارات دولتي براي حفظ و نگهداري آثار تاريخي كافي نيست.
آتوسا مومني گفت: اعتبارات بخش دولتي براي حفظ آثار تاريخي جوابگو نيست بنابراين بخش خصوصي نيز بايد دستگاه هاي دولتي را در اين امر كمك كنند.
وي با اشاره به اينكه تلاش ما جهاني كردن كاروانسراي شاه عباسي كرج است، اضافه كرد: با توجه به اينكه مقرر شده پرونده هاي كاروانسراهاي جاده ابريشم به سازمان يونسكو ارسال شود، پرونده كاروانسراي شاه عباسي نيز براي ثبت جهاني به اين سازمان ارسال خواهد شد.
معاون سازمان ميراث فرهنگي با بيان اينكه ميراث فرهنگي هويت هر كشور و مليت است، افزود: بنابراين براي حفظ و نگهداري و شناساندن آن به جهان تلاش كنيم.
5 سال بهره برداري كاروانسراي شاه عباسي طول كشيده است
اسماعیلی نماینده بهره بردار کاروانسرا شاه عباسي در ادامه مراسم با بين اينكه مرمت و بازسازي كاروانسراي شاه عباسي از سال 87 آغاز شده است، گفت: 5 سال بهره برداري كاروانسراي شاه عباسي طول كشيده است.
وي با بيان اينكه این اثر در دوره صفویه با معماری اسلامی – ایرانی در شش هزار متر بنا ساخته شده است، اضافه كرد: این اثر بامعماری چهارایوانی از چهار شتر خان و بار انداز تشکیل شده بود که باتغییر کاربری به چهار سالن تبدیل شده است.
اسماعیلی ادامه داد: هم اکنون این فضا جهت استفاده عموم و برگزاری مراسم و جشن ها تدارک دیده شده است.
يك ميليارد تومان براي كاروانسراي شاه عباسي توسط بخش خصوصي هزينه شده است
وی اظهار داشت: يك ميليارد تومان براي كاروانسراي شاه عباسي توسط بخش خصوصي هزينه شده است و باز شدن درب اين كاروانسرا بدون شك در ارتقاي فرهنگ ايراني اسلامي تاثير بسزايي خواهد داشت.
احد شریفی مدیر کل میراث فرهنگی استان البرز با اشاره به اينكه ظرفيت هاي گردشگري البرز معرفي نشده است، گفت: همين امر سبب شده تا استان هاي ديگر را براي سفر انتخاب کنند.
وي با بيان اينكه تا كنون 450 اثر تاریخی شناسایی و 238 اثر ثبت آثار ملی شده است، گفت: بناهاي تاريخي بايد حفظ شوند.