یک استاد پردیس قم دانشگاه تهران با بیان اینکه انتظار ما این است که سیره انبیاء و اولیاء را پیشه خود کند و به مقتدای خودمان امیرالمؤمنین(ع) عمل کند، گفت: طبق تعابیر اسلامی رئیس جامعه باید «الوالِدِ الرَّحیم» مانند پدری مهربان باشد.

دکتر محمد محمدرضایی، استاد پردیس قم دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار مهر در مورد انتظار جامعه دانشگاهی از رئیس جمهور منتخب مردم در مسائل فرهنگی و دینی چیست؟ گفت: به نظر بنده وظیفه رئیس جمهور در کشور اسلامی، همان وظیفه انبیاء و اولیای الهی است. در واقع اصل تشکیل حکومت و اعزام پیامبران برای این است که انسان به مقام معنوی خود نائل شود و به تعبیر حضرت امام(ره) بعثت انبیاء برای انسان سازی بود. ما که مدعی پیرو ائمه اطهار(ع) و پیامبر گرامی اسلام(ص) هستیم باید این مرحله را سرلوحه کار خود قرار دهیم.

وی با بیان اینکه پیامبر گرامی اسلام(ص) می فرماید که «إنّی بُعثت لأتمّم مکارم الاخلاق» یعنی من مبعوث شدم تا اخلاق را به اکمال برسانم، لذا هدف تمام تعالیم و آموزه های وحیانی کسب مکارم اخلاق است که البته ارزش تزکیه نفس و صفای باطن خیلی بیشتر از حکمت و علم است و انسان با دو بال تزکیه و حکمت می تواند به تعالی نائل شود.

این محقق و استاد دانشگاه با بیان اینکه مستحضر هستید خداوند به گونه ای انسان را آفریده که هم می تواند به تعالی نائل شود و هم به جایی برسد که خداوند می فرماید: «إِنْ هُمْ إِلَّا كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ سَبِيلًا»، تصریح کرد: وظیفه رئیس جمهور این است که اولا تمام کارهایی که انجام می دهد باید هماهنگ با تعالیم دینی باشد یعنی در جهت سعادت و کسب مکارم اخلاقی انسانها باشد. ما باید جامعه ای باشیم که از نظر اخلاقی نمونه باشد. برای این کار کسانی که مدعی راهبری جامعه هستند باید خودشان متصف و آراسته به فضائل اخلاقی باشند؛ اولا رئیس جمهور نباید کاری کند که تأثیر سویی بر جامعه بگذارد. در بیان و رفتار و کردارش، در تعاملاتش در همه روابطش، باید اسلام را سرلوحه کارهای خود قرار دهد. نکند دروغ بگوید یا تهمت بزند یا حق کسی را پایمال کند.

وی با اشاره به اینکه پیامبر اسلام(ص) در قرآن می فرماید: «أُمِرْتُ لِأَعْدِلَ بَيْنَكُمُ» من مأمور شدم تا عدالت را در بین شما برپا دارم، گفت: عدالت انواع و اقسامی دارد؛ عدالت اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، خانوادگی و ... . رئیس جمهور باید عدالت را سرلوحه کار خودش قرار دهد. نکند خدایی نکرده مدیر توانمندی را به خاطر روابط، کنار گذاشته شود و مدیر فروتری انتخاب شود. اینها تأثیر سوئی بر جامعه می گذارد مخصوصا در حکومت دینی، لذا رئیس جمهور باید متصف و آراسته به همه فضائل اخلاقی در حوزه اسلام باشد تا بتواند رسالت خودش را انجام دهد. باید غمخوار و دلسوز مردم باشد. رئیس جمهور باید برای جوانها دلسوز باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه در تعابیر اسلامی آمده که رئیس جامعه باید «الوالِدِ الرَّحیم» مانند پدری مهربان باشد، تصریح کرد: بر این اساس همه مردم جامعه، اعضای یک خانواده هستند و باید در تعالیم و سعادت اعضای این جامعه تلاش کند. اگر خدایی نکرده فرزندان با اختلاف نظرهای مختلف در خانه وجود دارند خدایی نکرده نباید تبعیضی میان آنها قائل شود و سعی کند به همه آنها نگاه دلسوزانه ای داشته باشد و دست آنها را بگیرد. اگر خدایی نکرده در مراحلی هستند که باید تعالی پیدا کنند آنها را متعالی کند، لذا انتظار ما این است که سیره انبیاء و اولیاء را پیشه خود کند و به مقتدای خودمان امیرالمؤمنین(ع) عمل کند. در حفظ بیت المال تلاش کند و جهت گیری او در مسائل اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و ... باید اجرای همین فضائل اخلاقی باشد.

وی افزود: در جامعه فیلمهایی تهیه می شود و کتابهایی نوشته می شود و ... در همه آنها باید حتما نکته اخلاقی وجود داشته باشد. در همه این کارها، جهت گیری ها باید در جهت رشد و تعالی باشد برای این کار باید مباحث اقتصادی هم پیگیری شود، چون انسانی که دغدغه زندگی داشته باشد و حداقل زندگی را نداشته باشد دیگر به مسائل معنوی فکر نمی کند، بنابراین رئیس جمهور باید در جهت مسائل اقتصادی هم تلاش کند و حداقل زندگی را برای همه فراهم کند و مسائل اشتغال جوانان را حل کند.

وی با تأکید بر اینکه باید کانون خانواده را مورد توجه قرار دهد، بیان کرد: امروزه به خاطر مسائل مختلف، کانون خانواده در حال تزلزل است. مشکلات اقتصادی از یک طرف و مسائل فرهنگی از طرف دیگر، دست به دست هم داده و در حال نابودی کانون خانواده است. بنابراین رئیس جمهور باید در جهت تحکیم مبانی خانواده تلاش کند. در قرآن سفارش شده که همه باید در حول و پیرامون قرآن وحدت داشته باشند و با هم مثل برادر باشند. ما باید مانند برادر دلسوز همدیگر باشیم. رئیس جمهور و مسئولان باید مشکلات مردم را مشکلات خودشان بدانند و این طور نباشد که بی توجه به این مباحث باشند.

محمدرضایی در پایان سخنانش تأکید کرد: درخواست ما از رئیس جمهور آینده این است که به سفارشات پیامبر گرامی اسلام(ص) و ائمه معصومین(ع) در زندگی فردی و اجتماعی خود عمل کند و همه تلاش کنیم و دست به دست هم دهیم تا بتوانیم جامعه را به سر منزل مقصود برسانیم.

برچسب‌ها