یک دیپلمات وزارت نفت با اشاره به تهاتر گاز و برق بین ایران و ارمنستان خواستار افزایش قیمت گاز صادراتی ایران به این کشور همسایه شد و اعلام کرد: با توجه به پایین بودن راندمان تولید برق در ارمنستان در مقایسه با ایران باید یا قیمت گاز افزایش یابد و یا ایران برق بیشتری از این کشور وارد کند.

نصرت الله سیفی امروز در گفتگو با مهر با بیان اینکه در حال حاضر ارمنستان وارد کننده صرف انرژی از طریق فرآورده‌های نفتی و گاز طبیعی است، گفت: در شرایط فعلی دو کشور ایران و روسیه بزرگترین تامین کننده گاز طبیعی ارمنستان هستند و این  کشور دسترسی به سایرمنابع تامین گاز ندارد.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صادرات گاز با اعلام اینکه خط لوله گاز صادراتی روسیه به ارمنستان از خاک کشور گرجستان عبور می کند، تصریح کرد: بر این اساس با توجه به اختلاف دیرینه روسیه و گرجستان صادرات گاز ارمنستان از طریق روسیه از امنیت بالایی برخوردار نیست.

این کارشناس اقتصاد انرژی با تاکید بر اینکه متنوع سازی سبد تامین گاز ارمنستان برای این کشور نقش استراتژیک و حیاتی دارد، اظهار داشت: هم اکنون 32 درصد گاز وارداتی ارمنستان توسط مشترکان خانگی و تجاری، 29 درصد توسط صنایع، 21 درصد توسط نیروگاه‌های برق و 18 درصد توسط ناوگان حمل و نقل و خودروهای سی.ان.جی سوز مورد استفاده قرار می‌گیرند.

وی با اعلام اینکه در شرایط فعلی قیمت گاز صادراتی ایران در مقایسه با فرآورده‌های نفتی همچون بنزین و گازوئیل حدود 70 درصد ارزان تر است، بیان کرد: هم اکنون ایران در قبال صادرات گاز طبیعی به ارمنستان هیچگونه منابع مالی دریافت نمی کند و این قرارداد در قالب قراردادهای تهاتر گاز با برق انجام می شود.

ایران قیمت گاز ارمنستان را افزایش دهد

این دیپلمات اسبق وزارت نفت با تاکید بر اینکه حدود 5 سال قبل عملیات صادرات گاز ایران به ارمنستان با ساخت یک خط لوله 130 کیلومتری آغاز شد، اظهارداشت: در آن زمان راندمان تولید برق در نیروگاه‌های کشور حدود 25 درصد بود که براساس آن نسبت تهاتر برق با ارمنستان با راندمان حدود 30 محاسبه شده است.

مدیرعامل اسبق شرکت ملی صادرات گاز با بیان اینکه در شرایط فعلی راندمان تولید برق در نیروگاه های ایران به بیش از 33 درصد افزایش یافته است، تاکید کرد: این در حالی است که راندمان تولید برق در ارمنستان با توجه به اینکه این کشور همسایه برق صادراتی به ایران را از محل نیروگاه های هسته آی تامین می کند،می تواند مورد تجدید نظر قرارگیرد.

وی با یادآوری اینکه 5 سال قبل ایران به ازای صادرات هر یک متر مکعب گاز حدود 3.5 کیلووات ساعت از ارمنستان تهاتر می کرد، گفت: با توجه به افزایش راندمان تبدیل گاز طبیعی به برق درداخل کشور و با فرض 5 درصد اضافه بر آن، باید حدود 4.5 برق به ازای هر متر مکعب گاز دریافت شود.

این کارشناس اقتصاد انرژی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی گاز صادراتی ایران به ارمنستان نه تنها گران نیست بلکه ایران باید برق بیشتری از این کشور همسایه به دلیل پایین بودن راندمان نیروگاه ها وارد کند، تصریح کرد: ارمنستان هم به خوبی می داند اگر واردات گاز از ایران را قطع کند و به دلیل وابستگی 100 درصدی به گاز روسیه دست به یک خودکشی انرژی زده است.

ادعای گازی ارمنستان بلوف سیاسی است

این دیپلمات اسبق انرژی در وزارت نفت با بیان اینکه ارمنستان به دلیل وابستگی به گاز روسیه، قیمت 3 برابر فرآورده‌های نفتی در مقایسه با گاز، انجام تهاتر برق با گاز و راندمان نیروگاه‌های برق چاره ای جز واردات گاز از ایران ندارد، تاکید کرد: ادعای اخیر مقامات ارمنستان مبنی بر قطع واردات گاز از ایران تنها یک بلوف سیاسی بوده و این کشور گاز طبیعی ایران را نمی تواند با سوخت‌های دیگر جایگزین کند.

سیفی همچنین در پاسخ به این سوال مهر که چه پیشنهادی در شرایط فعلی به مسئولان وزارت نفت  برای ادامه همکاری های گازی با ارمنستان ارایه می کنید توضیح داد: ایران باید در ساخت، توسعه و خرید شبکه های انتقال گاز ارمنستان مشارکت کند و گاز خود را به جای تحویل در مبادی مرزی به طور مستقیم به مردم ارمنستان بفروشد  والبته مالیات های دولت ارمنستان را هم پرداخت کند.

این کارشناس اقتصاد انرژی با اعلام اینکه ایران با حضور مستقیم در بازار گاز ارمنستان می تواند با شرکت گازپروم روسیه رقابت داشته باشد، خاطرنشان کرد: در حال حاضر روسیه برای صادرات گاز خود به ارمنستان مجبور است حق ترانزیت به گرجستان پرداخت کند و این در حالی است که ایران بدون هیچگونه واسطه ای می تواند به طور مستقیم گاز با کیفیت بالاتر و قیمت منطقی تری به ارمنستان صادر کند.