بعد از اظهارات غلامعلی حداد عادل در پاسخ به سوال پنجم درباره برنامه‌اش برای کاهش درآمدهای نفتی دولت، هفت نامزد دیگر مواضع خود را در رابطه با آن مطرح کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، هفت کاندیدای دیگر انتخابات در زمان مشخص شده برایشان به اظهارات حداد عادل در پنجمین پرسش اقتصادی در خصوص وابستگی اقتصاد به نفت و برنامه‌اش برای کاهش درآمدهای نفتی دولت، واکنش نشان دادند.

روحانی: باید به خام فروشی نفت پایان دهیم

حسن روحانی بااظهار اینکه یکی از راههای ضروری برای اقدام در این زمینه جلوگیری از خام فروشی است گفت: بسیاری از کالاهایی که صادر می کنیم حتی معادن و سنگهای قیمتیمان پس از استخراج در کشتی تبدیل به کالای صنعتی می شود و به کشور باز می گردد.

وی با اظهار اینکه ما باید نفت را تبدیل به فرآورده کنیم گفت می بایست موانع بر سر راه صادرات را برداریم تا بتوانیم از خام فروشی جلوگیری کنیم.

عارف: باید وابستگی بودجه به نفت را به صفر برسانیم

محمدرضا عارف با اظهار اینکه جهت گیری کلی اقتصاد ما باید اقتصاد بدون نفت باشد گفت: باید وابستگی بودجه به نفت را به صفر برسانیم

وی اظهار کرد: نفت یک ثروت ملی است و متعلق به نسلهای آینده نیز می باشد به همین دلیل باید وابستگی به نفت را کاهش دهیم.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: برای این منظور خوب است به انضباط مالی دولت توجه کنیم و برای کاهش هزینه های دولتی و تصریح در کاهش تصدی دولت اقدام کنیم.

عارف ادامه داد: در این خصوص می باید به کسب در آمد از محل تجارت و ارتباطات و نیز توسعه فناوری اطلاعات توجه داشته باشیم.

وی ادامه داد: در این زمینه هر دولتی که بر روی کار آید باید به موضوع افزایش بهره وری به صورت جدی توجه کند.

جلیلی: کاهش در آمدهای نفتی یک فرصت است

جلیلی با اظهار اینکه یکی از بحثهای بسیار مهم این است که شرایط اقتصاد بدون نفت را فرصت یا تهدید بدانیم گفت: به نظر من این شرایط یک فرصت است که ما می توانیم وابستگی  را کمتر کنیم باشد.

وی افزود: زیرا در چنین شرایطی با همان میزان می توانیم از ظرفتهای دیگر کشور استفاده کنیم

جلیلی تصریح کرد: ما می بایست از مزیت نسبی خود برای عبور و مرور کالا و ترانزیت بیش از گذشته استفاده کنیم زیرا این امر می تواند حتی بیش از درآمد نفت برای ما درآمد داشته باشد.

وی با تاکید بر اینکه جلوگیری از خام فروشی که دوستان ذکر کردند دیگر نکته مورد تاکید است گفت: واردات غیر ضروری حتی در مورد کالاهای اساسی که به راحتی در کشور تولید می شوند می بایست متوقف شود.

ولایتی: باید رابطه خود را با دنیا اصلاح کنیم

ولایتی با اظهار اینکه نکاتی که دوستان اشاره فرمودند بجاست گفت: ما می بایست فروش نفت خام را با محصولات فرآورده شده جایگزین کنیم و از مزیتهای ترانزیتی خود در این شرایط استفاده کنیم.

وی افزود: با عنوان نمونه خرید گاز کشورهای مانند ترکمنسان و فروش آن به کشورهای مانند ترکیه می تواند روش خوبی برای کسب درآمد باشد.

کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: البته برای انجام همه این موارد باید توجه داشته باشیم که رابطه خود را می بایست با دنیا اصلاح کنیم.

ولایتی در این خصوص توضیح داد: اکنون نفت ما تحریم شده است برای انتقال دلارهای ما مشکل ایجاد کرده اند حال سوال اینجاست اگر مشکلی ایجاد بکنند باید چه بکنیم.

قالیباف: کاهش درآمد نفتی اگر همراه با سوءتدبیر باشد تهدید است

محمدباقر قالیباف گفت: در خصوص این سوال که کاهش فروش نفت تهدید است یا فرصت باید بگویم اگر همراه با سوءتدبیر نباشد فرصت است ولی اگر همراه سوءتدبیر باشد تهدید است.

وی با طرح مثالی در خصوص شهرداری تهران در این زمینه گفت: همیشه درآمد شهرداریها از منابع دولتی حدود 30 درصد بوده است. ولی شهرداری تهران در دوران من توانست منابع درآمد دولتی خود را به 5درصد کاهش دهد.

قالیباف ادامه داد: بنابر این می توان شرایط را به گونه ای مدیریت کرد تا با افزایش درآمدها بتوانیم اقتصاد بدون نفت را پایه گذاری کنیم.

قالیباف افزود: دولت اصلاحات تنها مقطعی بود که رشد صنعتی کشور به 10 درصد رسید بنابر این معلوم می شود که می توان با برنامه ریزی مسائل را حل کرد.

غرضی: افزایش هزینه ها در دولت فعلی باعث ایجاد مشکل شد

غرضی با اظهار اینکه بنده 4 سال وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران بودم در این زمینه نکاتی را اظهار می دارم هزینه کشور در دولت ما 15 میلیارد دلار بود، در دولت سازندگی به 18 میلیارد دلار رسید و در دولت اصلاحات این هزینه به 28 میلیارد دلار افزایش پیدا کرد

وی ادامه داد این هزینه در دولت فعلی آنقدر افزایش پیدا کرد که آمریکا تصور کرد هزینه دولت ما 100 میلیارد دلار است و می تواند با ایجاد فشارها کاری کند که دولت ساقط شود.

رضایی: با کوتاه کردن دست دولت در اقتصاد کاهش فروش نفت از یک تهدید به فرصت تبدیل می‌شود

محسن رضایی با اظهاراینکه کاهش فروش نفت برای ما یک تهدید است و ما نمی توانیم بگوییم که این فرصت است اظهار داشت: البته ما می توانیم این تهدید را به فرصت تبدیل کنیم به گونه ای که دست دولت از اقتصاد بیرون کشیده شود و مردم در اقتصاد فعال شوند.

وی ادامه داد پروژه های زیادی در کشور وجود دارد که ما می توانیم با توجه به آن ایجاد درآمدزایی کنیم

رضایی تصریح کرد: به عنوان مثال اکنون یک میلیون بشکه نفت اضافی داریم  که به فروش نمی رسد ما می توانیم با احداث پالایشگاههای موبایلی و تبدیل نفت خام به فرآورده های نفتی برای  کشور درآمد کسب کنیم.