به گزارش خبرنگار مهر، در سال 90 در شهر قم، سه هزار و 510 عملیات توسط نیروهای آتش نشانی انجام شد كه آتش سوزی با یک هزار و 204 مورد بیشترین عملیات را به خود اختصاص داده بود.
در سال 91 نیز، 4 هزار و 9 عملیات انجام شده که یک هزار و 278 مورد آن آتش سوزی بوده است.
عدم تناسب ایستگاههای آتش نشانی در سطح شهر قم در مقایسه با سرانه جمعیت، ساختارهای نامناسب شهری و حمل و نقل، وجود بافتهای فرسوده، از معضلاتی است که آتش نشانان را در انجام رسالت خطیرشان با مشکل مواجه ساخته است.
در این راستا با علی رضا یزدانی فر معاون عملیات سازمان آتش نشانی شهرداری قم به گفتگو نشستیم.
بیشترین میزان عملیات های آتش نشانی قم را آتش سوزی به خود اختصاص داده، علت عمده آن چه بوده است؟
بیشتر آتش سوزیها از برق است، به خصوص در بافتهای فرسوده که سیم ها فرسوده شده و کنتورهای قدیمی قدرت و کشش لازم را ندارد. در تابستان گرم قم، استفاده هم زمان از کولر گازی و چند وسیله برقی موجب آتش گرفتن حدود پنج کنتور با آمپرهای پایین شد.
در قسمتی از خراسان رضوی و برخی استانها سیمهای برق زمینی شده، آیا پیشنهاد دادید که درقم هم این اقدام انجام شود؟
این اقدام هزینه بالایی دارد اما اگر عملی شود بسیار عالی است زیرا سیم های برق مانع از خدمات رسانی امدادگران می شود، به عنوان مثال نردبان 32 متری آتش نشانی نمیتواند به خاطر وجود سیم و تیر چراغ برق باز شود و این سیستم برق کشی سنتی و قدیمی است.
در بافتهای فرسوده این مشکل بیشتر نماد دارد و گاهی چند خانه از یک تیر برق میگیرند و به علت دور بودن تیربرق سیمها آویز شده و پایین آمده و عبور ماشینهای بزرگ و ماشینهای آتش نشانی سبب قطع برق آن مناطق میشود که اداره برق باید به این مشکل رسیدگی کند.
براي عملیات در بافت فرسوده چگونه عمل میکنید؟
از ماشين هاي سبك استفاده مي كنيم و خاموش كنندههاي "اي اف دي" كه با گنجایش 9 ليتر مخلوط آب و كف برابر با حدود 300 ليتر آب كارايي دارد.
چند موتور تجهیز شده برای بافتهای فرسوده اختصاص دادید؟
در معابري كه عبور در آن به سختي انجام مي شود حمل و نقل وسايل ما سخت است، به این منظور پنج دستگاه موتور تجهیز شده كه در مواقع اضطراري آن ها را آماده به كار ميكنيم.
یک خاطره از سختی کارتان و امداد رسانی در بافت فرسوده دارید؟
يك بار در بازار كهنه قم آتش سوزي اتفاق افتاد كه نمیتوانستیم داخل کوچه شویم و از روي پشت بام ها حدود 15 لوله 20 متری انداختيم، تا به آن جا رسيديم، ما هر كاری بتوانیم انجام ميدهيم اما بافت فرسوده هم مشكلات زيادي را به وجود مي آورد.
اگر كسي با خاموش كننده خود آتش سوزي را خاموش كند به صورت رايگان كپسول را برايشان پر ميكنيم.
به دلیل عدم رعایت نکات ایمنی در سیم کشیهای نامناسب برق در استان قم، که منجر به آتش سوزی، به خصوص در بافت فرسوده میشود، با "جواد صادقيان" مدير دفتر روابط عمومي شركت توزيع نيروي برق استان قم نیز مصاحبهای انجام شد.
علت عمده آتش سوزیها در بافت فرسوده به علت ضعیف و قدیمی بودن کنتورهای برق بوده و پنج کنتور نیز سال گذشته به همین منظور آتش گرفت آیا برای بالا بردن انشعاب کنتورهای برق از پنج، 10 و 15 آمپر به 25 آمپر اقدامی صورت گرفته؟
در سال هاي گذشته از مردم ساکن در بافت فرسوده خواستیم که برای افزايش انشعاب برق خود با ارائه آخرين قبض پرداختی به اداره مشتركين شركت توزيع برق استان قم مراجعه و تقاضاي افزايش آمپر دهند كه اين امر باعث جلوگيري از سيم سوزی و آتش سوزي مي شود.
چند درصد از مردم برای افزایش آمپر خود به شما مراجعه کردند؟
حدود 25 درصد از مشتركين نسبت به افزايش آمپر خود تا 32 آمپر اقدام نمودند.
در خصوص زميني كردن کابل های هوایی برق در استان قم اقدامی صورت گرفته است؟
در كوتاه مدت اين كار مقدور نيست زيرا مستلزم بررسيهاي جامع و اعتبار قابل توجه است. در صورت تصويب طرح و ارائه بودجه شرکت برق استان قم براي اجرا مشكل ندارد.
نیاز به چه میزان بودجه برای زمینی کردن سیم های برق شهر قم است؟
اين كار هزينه سنگين دارد زیرا همه شبكه برق در استان قم هوايي است.
در برخی از استانها این کار مورد بررسی قرار گرفته و در مکان هایی انجام شده اما شرکت برق استان قم، حداقل برای جاهای مهم و باستانی نمیخواهد این کار را انجام دهد یا هزینه برای این کار را برآورد کند؟
در جاهايي كه تقاضا وجود داشته باشد قابل بررسي است باید طرح این اقدام تهيه و در صورت تصويب توسط كميسيون امور مهندسي از شركت سهامي برق منطقهاي تهران، قابل اجرا شود.
در خصوص سیم های آویزی که در برخی کوچه های واقع در بافت فرسوده است و مانع عبور ماشین های امدادی و مسبب آتش سوزی و یا قطع برق می شود زیرا چند خانه از آن برق می گیرند و یا تیرهای چوبی که خود سبب افروخته شدن آتش در مواقع آتش سوزی است اقدامی انجام شده است؟
ايجاد شبكه شرکت برق قم بر اساس استانداردهاي مصوب وزارت نيرو است اگر مردم یا امدادگران در محلی با مشكل مواجه شدند گزارش كنند تا به موقع رفع شود.
امدادگران آتش نشانی گفتند که در برخی کوچهها در بافت فرسوده این مشکل وجود دارد و به شرکت برق هم گزارش دادهاند اما اقدامی انجام نشده است؟
اگر از سوي ايستگاههاي آتش نشاني به ما گزارش شود توسط اداره اتفاقات و حوادث ما نواقص برطرف و شبكه مرمت خواهد شد.
عدم هماهنگی دستگاه های اجرایی مانند شرکت برق، گاز، آب و مخابرات سبب کنده کاری کوچه ها و خیابان ها و ایجاد چاله ها و به تبع آن تصادفات و بسته شدن کوچه ها و خیابان ها می شود و ماشین های امدادی نمی توانند داخل کوچه ها شوند، شرکت برق برای رفع این مشکل اقدامی شده است؟
براي برق كشي در برخي نقاط شهر حفاري ضروری است اما سعي ميكنيم در حداقل زمان ممكن به انجام برسانيم از مردم میخواهیم این نوع مشکلها را به سامانه فوریتهای شرکت برق استان قم، 121 گزارش دهند.
............................
فاطمه محمدی