به گزارش خبرنگار مهر، در پی برگزاری اولین مناظره انتخاباتی 8 کاندیدای ریاست جمهوری که روز گذشته از سیمای جمهوری اسلامی ایران پخش شد و اعتراض تعدادی از کاندیداها از جمله محمدرضا عارف، محسن رضایی و حسن روحانی را در همان زمان در پی داشت، یک روز پس از برگزاری این مناظره کاندیداهای ریاست جمهوری در بیانیه ها و مصاحبه های جداگانه نظر خود را درباره شیوه این مناظره تلویزیونی اعلام کردند.
سخنگوی ستاد انتخاباتی قالیباف: پاسخ معضلات اقتصادی کشور بلی یا خیر نیست
پرویز اسماعیلی سخنگوی ستاد انتخاباتی محمدباقر قالیباف در خصوص مناظره تلویزیونی روز جمعه نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: تعداد کاندیداها برای مناظره زیاد بود و زمان لازم برای پرداختن به مهمترین موضوع امروز اجتماع یعنی اقتصاد در دسترس آنها نبود.
اسماعیلی همچنین گفت: مهمترین دغدغه مردم و محوری ترین برنامه کاندیداهای این دوره موضوع اقتصاد است. لذا بهتر بود که از یکطرف کاندیداها در استرسِ توضیح برنامههای خود برای حل مقولات مهمی چون گرانی آنهم در 90 ثانیه قرار نمیگرفتند و از طرف دیگر مردم نیز مجال مییافتند با دیدگاههای تخصصی کاندیداها در حوزه مشکلات اقتصادی عمیق تر آشنا شوند.
وی با اشاره به اینکه «نقد به این برنامه به معنی نادیده گرفتن زحمات صدا و سیما نیست»، ادامه داد: این گونه مناظره، اولین تجربه سیما بود، بخشی از مشکلات قابل انتظار بود و طبیعی است که در روند برنامهها مشکلات فوق نمایان شود.
سخنگوی ستاد انتخاباتی قالیباف گفت: اینکه کاندیداها و نمایندگان آنها از ساختار برنامه اطلاع نداشتند، از نقطه ضعفهای برنامه بود. سوالهای برنامه میتواند محرمانه باشد اما اطلاع از ساختار برنامه حق کاندیدا است.
اسماعیلی افزود: ساختار خود برنامه را هم باید به دو بخش تقسیم کرد اگر اصرار است دو مناظره بعدی هم 8 نفره برگزار شود، بخش اول با اصلاحاتی میتواند بهبود یابد. اما بخش دوم، هم در زمینه محتوای سوالات چند گزینهای و هم نشان دادن عکسها مناسب نبود.
وی در خصوص نقش مجری برنامه گفت: شاید به خاطر ساختار نا همگون برنامه، برخی کاندیداها به جای چالش مثبت با یکدیگر به چالش منفی با مجری پرداختند و هر مجری دیگری غیر از حیدری بود، برنامه از کنترلش خارج میشد.
سخنگوی ستاد قالیباف ادامه داد: نکته دیگر اینکه همین سوالات عموما اشتباه طراحی شده بودند و بواقع دولتها نمیتوانند میان گزینهها اولویت قائل شوند بلکه باید به طور متوازن به هر یک از آنها بپردازند. پاسخ معضلات اقتصادی بلی یا خیر نیست و نمیتوان به مشکلات مردم صفر و یکی نگاه کرد.
اسماعیلی با بیان اینکه از نظر تکنیکی، مناظره بین 8 نفر بازده بالایی ندارد، اظهار داشت: جالب اینکه از یک طرف زمان 4 ساعته برنامه مخاطب را خسته میکرد و از طرف دیگر به علت اینکه کاندیداها مجبور بودند در 90 ثانیه همه برنامهها و ایدههای خود را بگویند؛ مخاطب با انبوه و تراکم اطلاعات مواجه میشد و امکان مقایسه و دسته بندی دیدگاهها را نمییافت.
وی در پایان گفت: تحول در ساختار و ترکیب مناظره میتواند به تحقق حماسه سیاسی و انتخاب بهترین گزینه کمک بزرگی کند. در عین حال ما تابع تصمیم کمیسیون تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری هستیم.
محسن رضایی:شیوه مناظره اصلاح نشود شرکت نمی کنم
محسن رضایی کاندیدای انتخابات نیز گفت: شیوه اجرای مناظره اخیر جسارت به ساحت شریف مردم ایران بود بنده با احترام به قانون اعتراض خود را نسبت به این شیوه اعلام کرده و در حال بررسی این موضوع برای شرکت یا عدم شرکت در مناظره های بعدی هستم
محسن رضایی ضمن تشکر از زحمات فراوان همکاران صدا و سیما گفت: ظاهرا آنها در طراحی مناظره های امسال از ترس حوادث سال 88 از سوی دیگر بام افتادند. او با اشاره به اینکه شیوه اجرای مناظره امروز در شان مردم ایران و نامزدهای ریئس جمهوری نبود گفت: شاید بهتر این باشد که هفت کارشناس مجرب با نامزدها مناظره کنند.
وی در اعتراض به شیوه مناظره روز جمعه اذعان کرد: ما حق نداریم حتی یک لحظه وقت مردم را تلف کنیم. این برنامه و نوع طراحی آن باعث شد تا حرف ها بریده بریده مطرح شوند و کاندیداها نتوانند به خوبی از برنامه های خود دفاع کنند.
وی افزود: تیم کارشناسی ما روزها و ساعت ها روی یک برنامه که مشتمل بر 14 جلد کتاب است و سایت ویکی رضایی (که از پشتوانه بیش از 100 هزار کارشناس، نخبه استانی، شهرستانی و تسهیلات میدانی برخوردار است) کار کرده اند، چطور می شود در یک فرصت سه دقیقه ای از این برنامه دفاع کرد.
رضایی خاطر نشان کرد: شیوه اجرای مناظره امروز جسارت به ساحت شریف مردم ایران بود. بنده با احترام به قانون اعتراض خود را نسبت به این شیوه اعلام کرده و در حال بررسی این موضوع برای شرکت یا عدم شرکت در مناظره های بعدی هستم و این نظر را به ستاد انتخاباتی وزارت کشورنیز اعلام خواهم کرد بهتر است دوستان محترم هر چه زودتر تمهیدی بیندیشند برای اینکه شرایطی را فراهم آورند که مردم شریف قدرت انتخاب اصلح را پیدا کنند و نیز شان نامزدها حفظ شود.
عارف: اعتراض خودم را علنی مطرح کردم
محمدرضا عارف، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با این شیوه مناظره ها مردم در انتخاب کاندیدای اصلح دچار مشکل میشود.
محمدرضا عارف در خصوص مباحث پیش آمده در اولین مناظره انتخاباتی و اعتراض وی به سبک سوالات، گفت: من اعتراض خودم را علنا مطرح کردم ولی متاسفانه بقیه کاندیداها با من همراه نشدند، انتظار من این بود که بقیه نیز به این شیوه اعتراض کنند اما آنها به سوالات پاسخ دادند.
وی با بیان اینکه مناظره های انتخاباتی باید انتظارات مردم را برآورده کند، افزود: مردم 4 سال زمان می گذارند، هزینه می کنند، سرمایه مصرف می کنند و اولین رسالت مناظره های انتخاباتی باید این باشد که فرصت را برای ارائه برنامه کاندیداها فراهم کند تا مردم براساس این برنامه ها و مقایسه آنها با هم کاندیدای مطلوب خود را انتخاب کنند.
این کاندیدای ریاست جمهوری در ادامه با بیان اینکه مردم در جریان این مناظرات باید نسبت به شخصیت کاندیداها شناخت پیدا کنند،خاطرنشان کرد: در قالب این برنامه و مناظرات باید مردم کاندیداها را بشناسند، به عملکرشان آگاهی یابند و آنها را با هم مقایسه کنند و ببیند کدام فرد اصلح است اما با این شیوه ای که امروز در مناظرات شاهد بودیم من نگرانم که واقعا مردم نتوانند به نتیجه برسند.
وی ادامه داد: مخصوصا در قسمت دوم مناظره که سوالات به صورت تستی و نشان دادن عکس بود من واقعا نمی خواستم پاسخ بدهم و اعتراض خودم را هم اعلام کردم، و آنها هم در ادامه بقیه سوالات تستی را نپرسیدند و کنار گذاشتند.
عارف با بیان اینکه امیدوارم رسانه ملی در این شیوه مناظرات خود تجدید نظر کند، گفت: مناظره باید به شیوهای باشد که برای مردم مفید باشند و روی رای و مشارکت مردم تاثیر مثبت بگذارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا اعتراض خود را به شیوه قانونی و از طریق ستاد انتخاباتی اش پیگیری می کند، اظهار داشت: من اعتراض خودم را علنا مطرح کردم، ما مسائل را داخل خانواده نظام مطرح می کنیم، من اعتراض کردم آنها هم رعایت کردند و بقیه سوالات تستی را نپرسیدند و امیدواریم در ادامه نیز در این شیوه تجدیدنظر شود تا تاثیر مثبتی بر فضای انتخابات بگذارد.
عارف در ادامه در پاسخ به این پرسش خبرآنلاین که چه راهکاری برای بهتر شدن شیوه مناظره ها پیشها دارید، گفت: در این دور از انتخابات تعداد کاندیداها زیاد است و اگر قرار باشد که مناظرات دو به دو برگزار شود در نتیجه باید 28 مناظره باشد که هر کاندیدایی بتواند در قالب آن با رقابت خود بحث و مناظره کند.
عارف خاطرنشان کرد: با این وجود اما مناظره ها را باید به نحوی طراحی کنند که برای مردم مفید باشد و به مردم در انتخاب کاندیدا کمک کند و بتوانند به راحتی مقایسه ای بین کاندیداها و برنامه های آنها داشته باشند که کدام برنامه عملیاتی تر و بهتر است و توانایی و تخصص و کارآمدی کدام کاندیدا بیش از بقیه کاندیداها است امیدواریم با پیگیری مسئولان صداوسیما در این روند تجدیدنظری شود.
واکنش حداد به انتقاد کاندیداها از مناظره ها/ متوجه نگرانی صدا و سیما باشیم
غلامعلی حداد عادل، کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با اشاره به انتقاد برخی کاندیداها نسبت به برگزاری مناظره انتخاباتی اظهار داشت: قرار نیست کاندیداها از روز اول قهر کنند، صدا و سیما می خواهد مناظره هابرگزار شود و در عین حال بداخلاقی های سیاسی چهار سال گذشته نیز تکرار نشود، باید نگرانی های صدا و سیما را مد نظر داشت.
کاندیدای یازدهمین دوره ریاست جمهوری در نشست خبری امروز که در خبرگزاری تسنیم برگزار شد در پاسخ به سئوال مهر مبنی بر اینکه برخی کاندیداها بعد از مناظرات تلویزیونی روز گذشته اظهار داشتند اگر مناظرات به این سبک ادامه یابد در مناظرات شرکت نمی کنند آیا شما هم موافق این نظر هستید، گفت: فکر می کنم کاندیداها نباید به این زودی قهر کنند.
وی اظهار داشت: اگر عیب و اشکالی در مناظرات هست باید تذکر بدهند و نمایندگان کاندیداها در جلسه ای با نمایندگان صدا و سیما بنشینند و مشکل را حل کنند.
حداد عادل گفت: قرار نیست ما از روز اول قهر کنیم بلکه می شود مشکلات این مناظرات را شناخت، مطرح کرد و در جهت برگزاری بهتر این مناظرات اقدام کرد.
وی همچنین افزود: صدا و سیما می خواهد مناظره باشد و در عین حال بداخلاقی های سیاسی چهار سال قبل تکرار نشود. ما باید متوجه نگرانی های صدا و سیما هم باشیم.
حداد عادل همچنین در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگار مهر که از وی پرسید پیش از این رئیس ستاد انتخابات شما اعلام کرده بود یک هفته قبل از برگزاری انتخابات کاندیدای نهایی ائتلاف سه گانه مشخص خواهد شد، آیا شما هم این نظر را قبول دارید؟ حداد پاسخ داد یکی از احتمالات این است که یک هفته قبل از برگزاری ثبت نام کاندیدای نهایی ائتلاف مشخص شود اما احتمال دیگر این است که شاید هر سه نفر با توافق هم تا آخر در صحنه بمانیم.
غرضی :مردم روش مناظره را مناسب نمی دانند/ در مناظره ها شرکت می کنم
کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری نیز در گفتگو با مهر با بیان اینکه در مناظره های آینده حضور پیدا می کند، گفت: من که از مردم می پرسم می گویند این روش مناظره مناسب نبود.
محمد غرضی، کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در گفتگو با خبرنگار مهر درباره روند اولین مناظره ای که روز گذشته در صدا و سیما برای 8 کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری برگزار شد، گفت: در این باره که آیا مناظره خوب بوده است یا نه باید از مردم سئوال کنید، ما که فاعل کار هستیم نمی توانیم در این باره اظهار نظر کنیم .
وی ادامه داد: مردم باید بگویند که از این مناظره راضی بوده اند یا خیر.
غرضی در پاسخ به این سئوال که عده ای از کاندیداها به روند برگزاری مناظره در صدا و سیما اعتراض داشته اند، آیا شما هم به این روند اعتراض دارید، اظهار داشت: یک عده اعتراض کردند. این هم جزو چیز هایی است که باید از مردم سئوال کنید . من که از مردم می پرسم می گویند این روش مناظره مناسب نبود.
وی در پاسخ به این سئوال که بعضی کاندیداها گفته اند که در مناظره های آینده با این روش شرکت نمی کنند، بیان کرد: من جزو این دسته نیستم و در مناظره ها حاضر می شوم.
غرضی در این باره که آیا تمایل دارید که نمایندگانی از سوی شما و دیگر کاندیداها برای تصمیم گیری در مورد روند مناظره ها در صدا و سیما حضور داشته باشند، گفت: این سئوالات استنطاق از ماست. شما را کجا تربیت کرده اند که دائما در حال استنطاق از ما هستید.
ستاد انتخابات ولایتی: این نوع برگزاری مناظره به هیچ وجه در حد شئونات کاندیداهای ریاست جمهوری نبود
علاأالدین بروجردی، رئیس کمیته سیاست خارجی ستاد انتخاباتی ولایتی نیز در گفتگو با مهر اعلام کرد: این نوع برگزاری مناظره به هیچ وجه در حد شئونات کاندیداهای ریاست جمهوری نبود، به خصوص بخش دوم که عکس و تست برای کاندیداها در نظر گرفته شده بود.
وی با اشاره به تجربه کم صدا و سیما در برگزاری اینگونه مناظرات گفت: با توجه به اینکه این مناظره اولین مناظره انتخاباتی سال 92 بود، طبیعی است که ایراداتی داشته باشد . اما همان طور که مجری برنامه در آخر مناظره مطرح کرد ، اگر با نمایندگان کاندیداها در رابطه با نوع برگزاری دیگر مناظره ها مشورت شود شاهد مناظره های بهتری در رسانه ملی خواهیم بود.
البته علي اكبر ولايتي نيز در صدا و سیما و پس از پایان مناظره در این باره با بيان اينكه بازنگري در ساختار برنامه ميتواند به انتخاب اصلح كمك كند، گفت: اگر نامزدها فرصت بيشتري براي بيان ديدگاههايشان داشته باشند بهتر است.
لزوم بازنگری شکلی و ساختاری مناظرهها
سعيد جليلي نيز مناظره را از نظر محتوايي خوب توصيف كرد. وي با تأكيد بر اينكه مناظره بايد بهگونهاي باشد كه مردم بتوانند در پايان آن به انتخاب اصلح برسند، گفت: در اين مناظرهها بايد از نظر شكلي و ساختاري بازنگري شود.