از دید اسلام، استفاده ار ابزار تبليغ همانند خود تبليغ و هدف آن يك عمل مقدس است كه در قالب "اصل مشروعيت" محدود است و ابزارهاي حرام چون نيرنگ، دروغ، تحريف و امثال اينها نمي تواند ابزار تبليغ در اسلام باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، اولین سخن این است استفاده از ابزار در امر تبليغ از ديدگاه اسلام، همانند خود تبليغات در قالب اصل"مشروعيت" محدود بوده و حدود آن نيز مشخص است. براي ترويج و تبليغ اسلام صرفا از ابزارهايي مي توان كمك گرفت كه مورد تصويب شرع و امضاي شارع مقدس باشد، بنابراین براي پيشبرد حق نمي توان باطل را به كار گرفت.

دروغ، نيرنگ، تحريف، اجبار و امثال اینها هرگز در تبليغ اسلام محور نبوده و موارد استثناي اين اصل امثال "تقيه، توريه" و استفاده از "مولفه قلوبهم" مقابله به مثل در مقام دفاع و حفظ اساس اسلام و حمايت از جان و مال و ناموس و كيان مسلمين،بسيار نادر و استثنا است و از باب "اكل ميته" بوده كه تنها در شرايط به مخاطره افتادن نفس محترم تجويز مي گردد.

بنابراین از دید اسلام، استفاده ار ابزار تبليغ، همانند خود تبليغ و هدف آن يك عمل مقدس است كه در قالب اصل "مشروعيت" محدود است. لذا ابزارهاي حرام چون نيرنگ، دروغ، تحريف، غنا، موسيقي حرام، مجسمه سازي و امثال اينها نمي تواند ابزار تبليغ در اسلام باشد. براي اين مدعا مي توان در منابع اسلامي شواهد بسياري يافت.

در حقيقت چون هدف نتيجه مقدمات است و با آنها در ارتباط مي باشد و همان گونه كه قرآن مي فرمايد سرزمين ناپاك و بذر ناصالح نمي تواند، حاصل مطلوب و ثمر بخش به بارآورد، ابزار تبليغ نيز از اين قاعده مستثني نيست و تبليغ آنگاه ثمر مطلوب به بارمي آورد كه از مقدمات مشروع استفاده كند.

در عصر ظهور اسلام، بازار بلاغت و فصاحت و زبان و بيان در اوج رواج و شكوفايي بود. در چنين عصري، قرآن نازل شد. قرآن از فصاحت و بلاغت بي نظير و فوق طاقت بشري برخوردار است، از اين رو توانست كليه آثار و ادبيات شعر و نثر عربي را تحت الشعاع قرار دهد و حتي "معلقات" كه در خانه كعبه به عنوان زبده ترين آثار شعر و ادبيات عرب آويخته شده بود، با آمدن قرآن بي رنگ شد و پايين كشيده شد و جاي خود را به كتاب الهي بخشيد. كتابي كه در كليه ابعادش اعجاز بود؛ در معارف، شرايع، تاريخ، اخبار غيبي، نكته هاي علمي، اعجاز بياني، بلاغت، جذابيت و شيوايي.

ازاين رو قرآن با مدعيان و منكران تحدي كرد كه اگر باور نداريد كه اين كتاب از سوي پروردگار عالم است، پس شما برويد و مانند يك سوره آن را حتي يك سوره كوچك كه بيش ازيك يا دوسطر نيست بياوريد و آنان هرگز نتوانستند كه چنين كاري را انجام دهند و در تحدي عاجز ماندند و قرآن هم چنان يكه تاز ميدان فصاحت و بلاغت و علم و معرفت با همه ابعادش ماند كه بزرگترين معجزه جاودانه نبوت براي همه عصرها شد و هم بزرگترين وسيله  تبليغ رسالت.

قرآن با بيان و بلاغت بي مانند و با معارف بلند و متعالي و با اعجاز جاودانه خويش بزرگترين عامل تبليغ اسلام و سبب جذب قلوب و به تسليم كشاندن عقل ها در برابر اين پيام آسماني بود.

يكي ديگر از ابزارها كه در رسالت اسلام به عنوان و سيله هدايت و تبليغ مورد استفاده قرار مي گيرد. استخدام عقل و وجدان است كه برخي نويسندگان اين فن عنوان "كلمه طيبه" را به آن داده اند. اين عنوان شامل گفتار و بياني است كه بر اساس حكمت و منطق باشد. زيرا دعوت اسلامي بر رساندن حقيقت با قول صادق و عمل صالح به دور از كذب و خدعه تكيه دارد و با شيوايي و رسايي عقل ها و وجدانها را به پذيرش فرا مي خواند.

با توجه به حسن تقليد كه از لوازم وجود انسان است و با عنايت به اينكه چهره ها و قهرمانها همواره در نفوس جايگاه و تاثير خاصي  دارند و انسانها، افكار و رفتار خويش را از آنان مي گيرند، لذا الگوها مي توانند عاملي بسيار مهم جهت تبليغ و دعوت باشند. آنقدر كه شخصيت رهبران در تربيت توده ها تاثير دارد گفته ها تاثير ندارد و از اينجاست كه مسئله امامت و ويژگي هاي امام اهميت خاص پيدا مي كند. به ويژه از ديدگاه شیعه كه مسئله عصمت را در وجود پيامبر و امامان شرط ضروري مي دانند.

قرآن كريم نيز توجه خاصي به الگوها و اسوه ها مبذول داشته است. از اين رو بر نسل بعد است كه سلف صالح را اسوه خود سازند، چرا كه اصول مكتب و خط مشي پيامبران و مومنان صالح به زمان و مكاني خاص محدود نمي گردد و خط ترسيم شده توسط پيام آوران و اوليا خدا تا نسل انسان بر بسيط خاك است همواره امتداد و استمرار دارد.