به گزارش خبرنگار مهر سعید جلیلی به عنوان آخرین کاندیدای بخش اول دومین مناظره کاندیدای ریاست جمهوری در مورد رویکردها و برنامه های فرهنگی اش گفت: آنچه وضعیت نسبی ما است فرهنگ است.
وی افزود: حضرت امام با تکیه بر همین قدرت فرهنگی حرکت بزرگ نهضت اسلامی را در سال 42 شروع کردند و اگر برای ما تولید قدرت ، عزت و پیشرفتی شد مبتنی بر فرهنگی بود که مبنای حرکت امام راحل بود.
جلیلی با بیان اینکه امام از ظرفیت فرهنگی توانستند این نهضت بزرگ را ایجاد کنند و به پیروزی برسند گفت: امام نه جنگ افزار و نه حزبی داشتند بلکه با همین ظرفیت فرهنگی توانستند این همه موفقیت را برای این ملت ایجاد کند.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه فرهنگ را نباید در کنار سایر مقولات مانند سیاست و اقتصادی قرار دهیم گفت: فرهنگ یک فضای تنفسی است که حاکم است بر دیگر مقوله ها همچون سیاست و اقتصاد که اگر بتوانیم از این ظرفیت به خوبی استفاده کنیم قدرتی که ایجاد می کند بسیار قدرتمند تر از حتی قانون است.
وی با بیان اینکه در طول تاریخ قدرت فرهنگ بوده است که توانسته مغول ها را شکست دهد خاطرنشان کرد: در طول دوران دفاع مقدس نیز تفکر و فرهنگ بسیجی بود که توانست آن پیروزی ها را برای ما رقم بزند همچنین در انرژی هسته ای نیز فرهنگ استکبارستیزی بوده است که این فرهنگ ها را برای ما ایجاد کرده است.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه برای شناخت ظرفیت های فرهنگی نیاز به یک مبنای عمیق دینی و شناخت صحیح از مبانی فرهنگ دارد، گفت: با این شناخت صحیح دچار خطا نمی شویم که اشتباها در مسیرهایی برویم که منجر به تضعیف این ظرفیت ها شود.
جلیلی با تاکید بر اینکه رئیس جمهور باید فهم صحیح از فرهنگ داشته باشد، گفت: رئیس جمهور باید یک عنصر کاملا فرهنگی باشد و یک شناخت دقیق از ظرفیت فرهنگی داشته باشد.
وی در واکنش به مباحثی که بر جدایی فرهنگ از سیاست تاکید دارد گفت: این مباحث بازیهایی است که می خواهند در بیاورند تا از ظرفیت های فرهنگی جامعه استفاده نشود.
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: در آمریکا سه فیلم آرگون ، نیمه شب و لینکلن کاملا در جهت سیاست های این کشور ساخته می شود و اینکه بگوییم فرهنگ برای هنر است یک بحث غلط است.
جلیلی با تاکید بر اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی مهمتری از شورای عالی امنیت ملی است اضافه کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی زیربنای بحث های دیگری است و باید جایگاه اساسی خود را داشته باشد و با شناخت ظرفیت های نرم افزاری و سخت افزاری در زمینه فرهنگ و از همه آنان به عنوان یک فرصت استفاده کند.
ولایتی: فرهنگ را سیاست زده نکنیم به این معنا نیست که سیاست و فرهنگ از هم جدا هستند
ولایتی در پاسخ به اظهارات جلیلی گفت: نباید یک موضوعی را خلط کنیم اینکه موضوع فرهنگ را سیاست زده نکنیم به این معنا نیست که سیاست و فرهنگ از هم جدا هستند.سیاست زدگی به معنای اعمال غرض های سیاسی برخی هاست که از فرهنگ به عنوان ابزار استفاده کنند. اینطور نباشد در اسلام همه این اجزا و ارکان مدیریت جامعه به همه پیوسته وارگانیک است
حداد عادل خطاب به عارف: انفعال در برابر برنامه های ضد خانواده شبکه های ماهواره ای پسندیده نیست
حداد عادل در خصوص اظهارات جلیلی گفت: بنا بوده این مناظره فرهنگی و اجتماعی باشد من یک اشاره به جنبه اجتماعی می کنم معتقدم مهمترین دستاوردی که ما امروز در جامعه داریم پیوند دولت ومردم و نظام است که مردم اطمینان دارند نظام به اعتقادات آنها احترام می گذارد .چرا امام محبوب بود برای اینکه امام حرف دل مردم را می زد.
وی ادامه داد: در اثر این وحدت نظام است که نیروهای اجتماعی بسیج می شوند و شکوفایی نظام از این طریق پدیدار می شود شکوفایی ما بخصوص جوانان هسته ایی ما در نتیجه وحدت است یکی از مهمترین ارکانی که باید حفظ شود خانواده است.
حداد عادل خطاب به عارف در خصوص اظهارتش در باره جمع آوری آنتن ماهواره ها گفت: البته ایشان از داشتن آنتن ماهواره دفاع نمیکنند، ببینید بعضی از سریالهای ماهواره ای با چه نیتی تهیه می شوند اعضای شورای انقلاب فرهنگی گزارشاتی به ما می دهند مبنی بر اینکه چگونه این فیلمها قصد دارند بنیان خانواده را ویران کنند باید چه کرد آیا باید رها کرد به اسم آزادی و امنیت که دشمن هر کاری را خواست انجام دهد.دوستان بگویند چه کار باید کرد؟ آیا باید هیچکاری در این زمینه انجام ندهیم؟
روحانی: در خصوص تنگ نظری های موجود آقای جلیلی توضیح دهد
روحانی خطاب به جلیلی گفت: من از آقای جلیلی می پرسم اعتقاد ایشان چیست بعضی دایره خودی را آنچنان تنگ می کنند که یک عدد خاص تعداد آنها چندان زیاد هم نیست در آن جا می شود و هر کس مثل آنها فکر نکنند آن را توطئه می دانند و این فکر را می گویند طراحی استعمار و صهیونیسم بود.و معتقد به گفتمانی هستند که میگویند نمیتوانیم با دنیا تعامل کنیم و دنبال حذف و کناره گیری از سطح جهان هستند.
وی افزود: در امور فرهنگی زمینه را باز کنیم الان چرا شرایط به گونه ای است که فرار مغزها داریم چون در دانشگاه های ما جاده یک طرفه ایجاد کرده ایم و نگذاشتیم اساتید و دانشجویان به خارج بروند تا به تجربیاتشان اضافه شود. وقتی جاده یک طرفه شود مغزها فرار می کنند.
وی افزود: در خصوص این تنگ نظری ها آقای جلیلی توضیح دهد.
قالیباف: به جوانان باید فرصت برابر بدهیم
قالیباف درباره اظهارات جلیلی گفت: ما باید در نگاهمان نسبت به موضوعات جامعه یک جامعه نگری کنیم و فقط نمی توانیم تولید ثروت و تولید قدرت داشته باشیم طبیعتا باید پیشرفت همه جانبه داشته باشیم.
قالیباف با بیان اینکه جامعه مانند یک موجود زنده است گفت: بعضی ها به جامعه مثل یک کودک لوس ساده لوح نگاه می کنند و بعضی به عنوان یک موجود رشید و بالغ به جامعه می نگرند. واقعا جامعه یک موجود رشید و بالغ است که در مقابل حوادث عکسل العمل نشان می دهد.اگر کرامتها حفظ شود عکس العمل نشان می دهد
وی افزود: موضوعاتی مثل فقر، فساد و تبعیض و سوء مدیریت باعث شده نتوانیم همدلی برای قدرت داشته باشیم.دولت آینده باید به موضوعات،اجتماعی و منطقی و اثر گذار نگاه کند.
وی تاکید کرد به بحث فقر توجه ویژه ایی داشته باشیم و تاکید بر این موضوع داریم که از تبعیض کاسته شود وبه جوانان فرصت برابر داده شود. ساختار اجتماعی را در داخل تقویت کنیم
قالیباف با بیان اینکه باید تبلور عینی مردم در عرصه تصمیم گیری باشد اضافه کرد: توسعه سیاسی و اقتصادی به تنهایی نمی تواند مورد توجه باشد یک دولت اجتماعی با رویکرد فرهنگی هدفش قطعا این است که با تکیه بر خرد جمعی ایفا نقش کند این یکی از ضرورتهای مهمی است که برای پیشرفت ضرورت دارد.
رضایی: جلیلی در برنامه های خود باید به سلامت روحی، روانی و جسمانی جامعه توجه کند
محسن رضایی گفت: خوشحالم که دوستان به آسیب شناسی های مورد نظر من رسیده اند که از آن جمله می توان به فقر، رفتار دولت مردان و ناتوانی تصمیم گیری در شورای عالی انقلاب فرهنگی اشاره کرد. به نظر من سعید جلیلی در برنامه های خود باید به سلامت روحی، روانی و جسمانی جامعه نیز بیشتر توجه کند، چرا که سلامت در حوزه اجتماعی از اهمیت بالایی برخوردار است.
غرضی نیز در ادامه بیان کرد: من تنها یک سوال از سعید جلیلی دارم و آن این است که آیا انقلاب اسلامی توانسته به فرهنگ غرب هجوم برد یا فرهنگ غرب بوده که به فرهنگ انقلاب هجوم آورده است.
عارف: با خلق آثار فاخر مردم را از ماهواره دور کنیم
عارف دیگر نامزد انتخابات ریاست جمهوری خطاب به سعید جلیلی ادامه داد: باید قبول کنیم که امروز بهترین راهکار برای مبارزه با هجمه های فرهنگی حذف نبوده و شیوه های مختلفی برای مقابله با آن وجود دارد. ما باید با خلق آثار خوب جوانان خود را تشویق کنیم تا به سمت کانال های ماهواره ای نروند.
وی توضیح داد: متاسفانه نگاه ما به فرهنگ دولتی بوده و که این مسئله در نهایت فضای سیاسی و امنیتی را برای فرهنگ به دنبال دارد. دولت باید خود را خادم فرهنگ و هنر بداند. باز هم تکرار می کنم، راه مقابله با تهاجم فرهنگی حذف نبوده چرا که حذف جواب نمی دهد بلکه راه مقابله با آن تولید آثار فرهنگی فاخر است.
جلیلی : اشرافیت در حوزه فرهنگ و هنر ایجاد شده است
سعید جلیلی در پاسخ به سوال کاندیدهای یازدهمین دوره ریاست جمهوری گفت: یکی از بحث های اساسی این است که باید ظرفیت های فرهنگی و هنری را در جامعه آزاد کنیم. انقلاب اسلامی خود هجوم فرهنگی به غرب بوده و نشانه آن ایجاد 100 شبکه فارسی زبان برای مقابله با فرهنگ ایرانی اسلامی است.
وی در پاسخ به پرسش روحانی توضیح داد: بحث من در حوزه فرهنگ و هنر این است که اشرافیت در حوزه فرهنگ و هنر ایجاد شده و تنها عده محدودی در این زمینه می توانند اظهار نظر کنند و اگر کسی غیر از آنها در این زمینه حرف بزند وی در یک خفقان قرار می دهند.
جلیلی همچنین با اشاره به فعالیت رسانه ها گفت: متاسفانه یک نگاه تنگ سیاسی وجود دارد، این در حالی است که ما باید از تمام ظرفیت های جامعه خود استفاده کنیم. به عنوان مثال در بحث انرژی هسته ای یک کارگردان جوان 25 ساله فیلمی با نام "تنهای تنهای تنها" در جنوب کشور می سازد که بسیار تاثیرگذار و قابل توجه است. همین مسئله نشان می دهد که ما باید ظرفیت لازم در تولید آثار فرهنگی را ایجاد کنیم و هر چه از این ظرفیت بیشتر استفاده کنیم، راه خود را بیشتر باز کرده ایم.