به گزارش خبرنگار مهر، همزمان با ورود به فصل تابستان و آغاز تعمیرات اساسی و دورهای برخی از پالایشگاههای بزرگ نفت جهان، زنگ خطر سقوط آزاد نفت خام در بازار جهانی به صدا درآمده است.
با این وجود طلای سیاه در چند هفته گذشته تاکنون هم رنگ قیمت بالای 105 دلار به ازای هر بشکه را به خود ندیده است به طوریکه بهای نفت برنت دریای شمال به عنوان گران قیمتترین نفت جهان هم در محدوده زیر 104 دلار به ازای هر بشکه جا خوش کرده است.
در شرایط فعلی اقتصاد جهانی، سایر نفت خامهای پرطرفدار جهان هم چندان حال و روز خوشی ندارند به طوری که بهای نفت خام وست تگزاس آمریکا، عمان، دوبی، سبک بصره عراق، سبد نفتی اوپک، نفت سنگین ایران هم زیر 100 دلار به ازای هر بشکه در بازارهای جهانی معامله می شوند.
بر این اساس از ابتدای ماه ژوئن سال 2013 میلادی تاکنون متوسط قیمت هر بشکه نفت برنت دریای شمال در محدوده 103 تا 104 دلار، وست تگزاس آمریکا 95 تا 96 دلار، دبی و عمان در محدوده 100 دلار، سبک بصره عراق 98 دلار، سبد نفتی اوپک 100 تا 98 دلار، کرکوک عراق 100 تا 101 دلار، مخلوط سوئز در محدوده 100 تا 101 دلار و فورکادوس نیجریه 105 تا 106 دلار معامله شده است.
طلای سیاه سبک و سنگین ایران هم متاثر از سایر نفت خام های جهانی با نوسان و بعضا کاهش قیمت چند سنتی در چند روز گذشته همراه بوده است به طوریکه مطابق با آخرین گزارش امور بینالملل شرکت ملی نفت متوسط قیمت هر بشکه نفت سبک ایران 100 دلار و 37 سنت و هر بشکه نفت سنگین 98 دلار و 70 سنت در ماه جاری میلادی بوده است.
به اعتقاد کارشناسان مهمترین عامل در کاهش تدریجی قیمت جهانی نفت خام افزایش ظرفیت مازاد تولید این کالای استراتژیک در چهار گوشه جهان است.
از این رو با وجود تعیین سقف 30 میلیون بشکه ای برای کشورهای عضو اوپک همواره تولید کشورهای عضو این سازمان بیش از 30 میلیون بشکه در روز از ابتدای سالجاری میلادی تاکنون ثبت شده است.
در این بین میزان تولید و صادرات نفت کشورهای غیر اوپکی هم با افزایش قابل توجهای روبرو شده است به طوری که از ابتدای سالجاری میلادی تاکنون در حوزه کارائیب، آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا و کشورهای آسیای میانه، حوزه قفقاز و آسیای مرکزی تولید نفت با افزایش قابل توجه ای همراه بوده است.
در این بین روسیه مهمترین بازیگر در اجرای سناریوی کاهش قیمت نفت را بازی می کند به طوریکه مطابق با گزارش فدراسیون انرژی این کشور تولید نفت روسها در ماه آوریل سالجاری به 10 میلیون و 481 هزار بشکه در روز افزایش یافته و عملا این کشور را به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان تبدیل کرده است.
در آمریکای جنوبی هم به طور متوسط روزانه بیش از 3.4 میلیون بشکه، حوزه دریای کارائیب و خلیج مکزیک یک میلیون بشکه، کشورهای حاشیه دریای خزر، آسیای میانه و منطقه قفقاز 1.9 میلیون بشکه و سایر کشورهای غیر اوپک در مجموع 200 هزار بشکه نفت تولید شده است که در تمامی مناطق میزان تولید بیش از برآوردهای قبلی تعیین شده است.
تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۲:۰۵
با ادامه سقوط قیمت طلای سیاه در بازارهای جهانی روسها با تبدیل شدن به بزرگترین تولیدکننده نفت جهان به بازیگر شماره یک اجرای سناریوی کاهش قیمت نفت تبدیل شدهاند و در این بین نفت سبک ایران هنوز در محدوده 100 دلار قیمتگذاری میشود.