کرج - خبرگزاری مهر: شورای شهر در آستانه ورود به دوره چهارم نیازمند بایسته هایی است که در این مقطع با طرح شعارهای انتخاباتی می توان به آنها شکل داد یا بر اساس آن کاندیداهای اصلح را مورد شناسایی قرار داد؛ شاید امروز مهمترین نیاز شوراهای شهر را می‌توان بدست گرفتن مدیریت واحد شهری با افزایش اختیارت عنوان کرد.

به گزارش خبرنگار مهر، هنوز می توان با اطمینان گفت که شوراهای شهر کنونی با آنچه متبلور در ذهن خبرگان قانون اساسی برای اداره شهرها و روستا های کشور بود، فاصله دارد هرچند که گام های نخست تشکیل این نهاد مهم مثبت و جدی برداشته شد.

قریب به 20 سال از عمر انقلاب گذشته بود که دولت هفتم این اصل مغفول مانده از قانون اساسی را احیا کرد ولی گام نخست به لحاظ سیاسی بودن فضای آن روز کشور به شدت زاوایه دار برداشته شد. اغلب کاندیدا های انتخابات دور نخست فعالان سیاسی بوده یا با شعارهای سیاسی به کرسی های شورای شهر راه یافتند. این روند در تهران بیش از دیگر شهرها نمود پیدا کرد و شورای شهر به مرکزی برای مشاجرات تند جناحی تبدیل و در نهایت نتیجه ای جز انحلال عاقبت آن نشد. 

اما در اواسط دولت هشتم شورایی دیگر از دل حاکمیت اصلاحات سر برآورد که اصولگرا بود و با رویکرد بازگشت آرامش و تخصص گرایی شهر را بر روی غلطک ساختن قرار داد. در ادامه شورای شهر سوم با وجود بازگشت تعدادی از اصلاح طلبان، رویکرد تخصص گرایی را تغییر نداد و همچنان تلاش بر این شد که محدوده فعالیت آن به عمران شهری معطوف باشد. هم اکنون نیز اغلب شورا ها به محدوده فعالیت خود واقف بوده و در شعار کاندیدا ها دیگر رویکردهای سیاسی و شعارهای غیر تخصصی طالب چندانی ندارد. ولی همین رویکرد عاملی شد که یک بحث فراگیر و البته سیاسی مورد غفلت قرار گیرد و آن اختیارات شورای شهر است.

شورای شهر یا شورای شهرداری

رویکرد تخصص گرایی و غیر سیاسی شدن شورای شهر شاید یکی از جدی ترین عواملی باشد که سبب نادیده گرفته شدن حقوق این شورا توسط دولت می شود. در شرایط کنونی به دلیل انتخاب مستقیم شهردان توسط شوای شهر اختیارات و وظایف این نهاد دموکراتیک منحصرا در حوزه شهرداری ها مورد توجه قرار گرفته و همین رویکرد اعضای شورای شهر را به عرصه های دخالت در امور شهرداری ها رهنمون ساخته است.

 

 

شورای شهر در نظام های مدیریت کشور جایگاه پارلمان های محلی را داشته و بر همان اساس همه امور غیرکلان در محدوده فعالیت آنها تعریف می شود. در ایران نیز باید شورای شهر نه فقط در حوزه شهرداری که در حوزه های بهداشت و درمان، امنیت شهرها و دستگاه های خدماتی نیز تولیت داشته و نظارت خود را تسری بدهد.

البته بدون تردید از شواری شهر یک شهر یا یک منطقه برنمی آید که این موضوع را به اجرا گذارد ولی بدون تردید این رویکرد در شورای شهر چهارم می تواند یکی از مطالبات جدی تلقی شده و از الان در شعارهای انتخاباتی مورد توجه قرار گیرد.

کرج می تواند پایلوت مدیریت واحد شهری باشد

در این زمینه رضا حسینی معاون فرهنگی شهرداری کرج معتقد است که شورای شهر طی سه دوره گذشته هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است و در حالی که این شورا مادر مدیریت شهری به شمار می رود، حوزه فعالیتش به شهرداری ها محدود شده است.

وی افزود: چنانچه شورای شهر دوره چهارم با این مطالبه برحق شروع به کار کند که باید نظارت بر شهرداری، بهداشت و درمان شهر، پلیس و امنیت شهری و همچنین دستگاه های خدمات رسان مثل ادارات مخابرات آب و گاز به این شورا تفویض شود، موفقیت بسیار بزرگی را بدست خواهد آورد.

نماینده سابق مردم شهر بابک تصریح کرد: این مهم با صرفه جویی های بسیاری برای شهر همراه خواهد بود و تصمیمات متناقض در یک شهر به حداقل می رسد.

حسینی در عین حال تاکید کرد: البته چنین اتفاقی با تلاش شورای شهر یک شهر محقق نمی شود و باید این مهم به یک مطالبه عمومی شوراهای کشور تبدیل شده و از طریق استانداری ها و نمایندگان مجلس محقق شود.

وی همچنین گفت: البته افزایش اختیارات شوراهای شهر می تواند به صورت پایلوت در برخی از شهر ها مثل کلان شهر کرج اجرا شده و سپس به عنوان الگویی به سایر شهرهای کشور معرفی شود.