خبرگزاری مهر- گروه دین و اندیشه: فلسفه برای کودکان (فبک) یا فکرپروری برای کودکان یا P4C یکی از شاخههای آموزش فلسفه است که به پرورش قدرت استدلال و تفکر فلسفی در کودکان میپردازد.
در اواخر سالهای ۱۹۶۰، وقتی متیو لیپمن در دانشگاه کلمبیا واقع در نیویورک در رشتهٔ فلسفه مشغول تدریس بود، متوجه شد که دانشجویانش فاقد قدرت استدلال و قضاوت هستند. او به این نتیجه رسید که برای تقویت قدرت تفکر این دانشجویان دیگر بسیار دیر شدهاست و قدرت استدلال باید از همان کودکی تقویت شود. لیپمن را بنیانگذار فلسفه برای کودکان میدانند.
یکی از کسانی که در این حوزه تلاش وافر کرده پروفسور "تام وارتنبرگ" استاد پیشین دانشگاه هاروارد و استاد کالج مونت هولیوک آمریکا و مدیر سایت "آموزش فلسفه به کودکان" http://www.teachingchildrenphilosophy.org)) است. سایت "آموزش فلسفه به کودکان" که تحت مدیریت وی است در این زمینه و در خصوص آموزش فلسفه به کودکان گامهای خوبی برداشته است و در دنیای انگلیسی زبان دارای اعتبار است.
تام وارتنبرگ در گفتگو با خبرنگار مهر و در خصوص نقش رسانههای مجازی و اهمیت آنها در آموزش فلسفه به کودکان گفت: اگرچه سایتی تحت مدیریت من در زمینه آموزش فلسفه به کودکان وجود دارد و افراد زیادی نیز از آن بهره می برند ولی قدرت روابط فردی در امر آموزش فلسفه به کودکان از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی تصریح کرد: هیچ چیز در آموزش فلسفه به کودکان مهمتر از روابط و مراودات فردی و شخصی نیست. به این معنا که در آموزش فلسفه به کودکان نقش مربی و معلم و ارتباط او با کودکان از اهمیت بسزایی برخوردار است.
مدیر سایت "آموزش فلسفه به کودکان" تأکید کرد: مربی و معلم نقش بسزایی در علاقمند کردن کودکان به یادگیری و تفکر فلسفی ایفا می کند. به گمان من این نقش فقط محدود به سنین کودکی نیست و مربی و معلم می تواند تا دوران بعد از لیسانس نیز در علاقمند کردن دانشجو به تفکر فلسفی نقش مهمی داشته باشد.
وی یادآور شد: اما به هر حال باید در نظر داشت که جهان در حال تغییر است و رسانههای مجازی و دیجیتال بر تمام شئون زندگی ما سایه افکنده است.
وارتنبرگ افزود: در حال حاضر سایتی مجازی را راه اندازی کرده ایم به آدرس: http://whatsthebigideaprogram.com. ایده این است که معلم و مربی هر کلاس از این وب سایت استفاده کند و آنرا به افراد بین 10 تا 18 سال معرفی کند.
وی در ادامه یادآور شد: بر این اساس قصد این است تا مباحث اخلاقی نیز مورد بحث و گفتگوی این رده سنی قرار گیرد. لذا نمایش فیلم یکی از ابزارهای بحث و گفتگو در مورد مسائل مختلف و گوناگونی است که در فیلم به صورت مستقیم و غیر مستقیم مورد توجه قرار گرفته است.
وی تأکید کرد: اما هنوز در این شیوه نیز نقش معلم و مربی حائز اهمیت است و اوست که مباحث را راهبری می کند و به بحث انسجام می بخشد.
استاد پیشین دانشگاه هاروارد در پایان تأکید کرد: اما راه اندازی این سایت این هدف را دنبال می کند که از وابستگی صرف آموزش فلسفه به کودکان به مربی و معلم بکاهد.