به گزارش خبرنگار مهر، گفته می شود که کرمان جزو برترین استانهای الکترونیک کشور محسوب می شود باید یادآوری کرد که کرمان در مبحثی دیگر در ابتدای دولت نهم به عنوان پایلوت دولت الکترنیک نیز معرفی شد جدای از اینکه تا چه حد مسئولان در خصوص اجرایی کردن بحث دولت الکترونیک در استان کرمان موفق عمل کرده اند یا خیر باید به این نکته توجه کرد که تا چه حد سعی شده است تا فرهنگ استفاده از خدمات دولت الکترونیک در استان ایجاد شود.
باید به این نکته توجه کرد که سوق دادن جامعه به سمت خدمات الکترونیک در حال حاضر در بسیاری از جوامع به امری روزمره تبدیل شده است و زیر بناهای خدماتی نیز بر همین اساس تعریف می شود با این وجود بحث آموزش و آگاهی همگانی نیز به مهمترین زیر ساختها و نیازهای اصلی در این جوامع تبدیل شده است.
اما در اینجا این سوال مطرح می شود که تا کنون چه اقدامی در راستای افزایش سطح اگاهیهای مردم برای استفاده از خدمات دولت الکترونیک انجام شده است.
هدف از ایجاد این خدمات اصولا صرفه جویی در زمان، بهبود خدمات رسانی، صرفه جویی در هزینه های اضافی، برداشتن محدودیتهای مکانی و کاهش مدت خدمات رسانی به صورت موضوعی تعریف شده است اما عملا شاهد هستیم که در کنار ارائه خدمات دولت الکترونیک بسیاری از کاغذ بازیهای گذشته نیز حفظ شده است به این صورت که برای انجام یک کار اداری در این سیستم کاربر باید بارها بین اداره مربوطه و کافی نتها رفت و امد کند و در این میان هزینه اضافی را نیز به کافینتها پرداخت نماید این پیچیدگیهای به وجود آمده در فضای نت ورک و زیر ساختها دیگر از جمله پیامک، ایمیل در نهایت بسیاری از کاربران به خصوص کاربرانی را که با رایانه و اینترنت آشنایی ندارد را دچار گیجی می کند.
همین امر در خصوص خدمات الکترونیک بانکها نیز روی داده است هم اکنون شاهد هستیم که بسیاری از کاربران عابربانکها برای استفاده از این خدمات مجبور به استفاده از شخص دوم نیز هستند.
به عبارتی تعداد جمعیت کاربرانی نا آگاه بالا است و از سوی دیگر خدمات الکترونیک نیز نتوانسته به اهداف اساسی و اصلی دولت الکترونیک دست یابند و تنها امور اداری را در بسیاری موارد پیچیده تر کرده اند و در نهایت کاغذ بازی نیز در کنار آنها حفظ شده است.
در سوی دیگر این سکه ابهام آور سارقان و سوء استفاده کنندگانی هستند که دیگر نیاز ندارند برای سرقت به بانک بروند و دست در جیب دیگران کنند بلکه با فشار دادن چند دکمه و از همه مهمتر استفاده از نا آگاهی موجود جامعه و به بهترین شکل ممکن از خلاءهای موجود استفاده می کنند. و گاها در کار خود نیز تخصص دارند
میزان عدم اگاهی و بی تفاوتی جامعه در این خصوص آنقدر بالاست که با وجود تذکرهای مکرر پلیس فتا، دستگاههای قضایی و اجتماعی و هشدارهای رسانه ها همچنان بسیاری در دامهایی می افتند که پیش از آن نیز بسیاری پایشان در آنها گیر کرده است.
نمونه این دامهای مالی کلاهبرداری پیامکی و روش معروف استفاده از رمز دوم عابر بانکها و تغییر زبان سیستم است.
در آخرین مورد نیز چندین نفر در کرمان از این روش متضرر شده اند که رئیس پلیس فتای استان کرمان در این خصوص توضیح می دهد.
جریان یک کلاهبرداری/ هوشمندی سارقان یا ساده لوحی مال باختگان
رئيس پليس فتا استان كرمان با بيان اين كه افراد سودجو با ارسال پيامك هاي جعلي اقدام به كلاهبرداري مي كنند، در اين زمينه به شهروندان هشدارهايي ارائه كرد.
سرهنگ محمد اسماعيلي در این خصوص اظهار داشت: اخيراً افرادي سودجو با ارسال پيامك يا تماس تلفني با شهروندان اعلام مي دارند كه شما در قرعه كشي برنده جايزه نقدي يا سفر زيارتي و ساير موارد شده ايد و خود را به عنوان اپراتور شركت هاي مخابراتي معرفي مي کنند.
وي در ادامه گفت: پس از جلب اعتماد قرباني اعلام مي دارند جهت دريافت جايزه مي بايست به يك دستگاه خودپرداز مراجعه تا معادل جايزه به حساب او وجه واريز كنند كه پس از سوق دادن قرباني به كنار دستگاه خودپرداز با استفاده از شگرد هاي خاص و سخنوري از وي مي خواهند تا جهت واريز شدن وجه گزينه ها و كليد هاي اعلامي را اجرا کنند.
اين مسئول ابراز داشت: در اين حين قرباني بدون توجه به اقداماتي كه انجام مي دهد، تمامي گفته هاي فرد كلاهبردار را اجرا و از اين طريق يا به صورت مستقيم وجه موجود در حساب خود را به حساب اعلامي واريز مي کند يا اين كه بدون دقت، رمز دوم كارت خود را فعال يا تغيير مي دهد و رمز مورد نظر فرد مقابل را تعيين مي نمايد به گونه اي كه اطلاعات آن را در اختيار آن فرد قرار داده و پس از اتمام تماس با توجه با اطلاعات اخذ شده، فرد كلاهبردار اقدام به تخليه حساب قرباني از طريق فضاي مجازي و اينترنتي مي نمايد.
سرهنگ اسماعيلي با اشاره به شيوع بي شاعبه اين گونه كلاهبرداري ها و در راستاي پيشگيري از اين گونه اقدامات سودجويانه مجرمان، از شهروندان خواست نكات زير را مد نظر قرار دهند.
توصیه های امنیت مالی
پس ازمواجه شدن با اين گونه پيامك ها و تماس هاي مشكوك هوشياري خود را حفظ نمايند و بدانند كه اين موارد صرفاً جنبه كلاهبرداري دارد.
از فاش نمودن اطلاعات شخصي و مربوط به حساب وقرار دادن آن به افرا ناشناس خودداري شود.
به هيچ عنوان جهت دريافت جوايز به دستگاه خودپرداز مراجعه ننمايند، زيرا جهت واريز وجه ،نياز به مراجعه به دستگاه خودپرداز نمي باشد.
اسامي برندگان قرعه كشي شركت هاي همراه اول و ايرانسل يا ساير موارد فقط از طريق سايت آن شركت اعلام مي شود.
.............................
گزارش: اسما محمودی