پری ملکی سرپرست گروه موسیقی خنیا و از خوانندگان پیشکسوت که این روزها مشغول تمرین برای اجرای برنامه در فرهنگسرای نیاوران است در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: این روزها مشغول تمرین برنامه تیر ماه هستم که قرارست 14 و 15 در فرهنگسرای نیاوران برگزار شود. این برنامه از دو قسمت تشکیل شده و تصنیفهای خاطرهانگیز را شامل میشود که میتوان آنها را پاپ - سنتی نامید.
وی با اشاره به اینکه در این کنسرت کارهایی که مردم با آن خاطره دارند اجرا میکند، توضیح داد: پدیده احرارنژاد نوازنده تار، آوا ایوبی نوازنده تارباس، شیما بلوکیفر نوازنده کمانچه، مرضیه رحیمزاده نوازنده سنتور، نازنین قاسمی نوازنده عود و مریم ملا نوازنده تنبک، دایره و کاخون اعضای گروه خنیا در این اجرا هستند.
این خواننده موسیقی ایرانی با تاکید بر اینکه قطعاتی که در این برنامه اجرا میشوند به نحوی متفاوت با بیشتر اجراهای گروه خنیاست، گفت: اما این کار در این گروه بیسابقه نیست و قبلاً هم تجربههایی در این زمینه انجام دادهایم. علت آنکه این قطعات خاطرهانگیز را برای کنسرت ویژه بانوان انتخاب کردهام، آن است که وقتی برنامهای به صورت همخوانی و همنوازی اجرا میکنیم معمولاً کارهای تازه از آهنگسازان جوان اما حرفهای مثل جلال امیرپورسعید آماده میکنیم. از آنجا که بازتاب کنسرتهای ویژه بانوان محدود است و صدا یا تصویری از آن باقی نمیماند، بنابراین ترجیح میدهیم قطعاتی آشناتر برای مخاطبان اجرا کنیم.
مخاطبان ما شنوندگانی جدی و فهیم هستند
ملکی در پاسخ به اینکه چه پیشبینی از استقبال مخاطبان دارد؟ توضیح داد: معمولاً مردم استقبال خوبی از برنامههای گروه خنیا میکنند و به جرأت میتوانم بگویم مخاطبان برنامههای ما شنوندگانی جدی و فهیم هستند.
وی در بخش دیگر صحبتهاش درباره اجرای آثاری به سبک پاپ نیز بیان کرد: من تنوع در موسیقی را دوست دارم و همیشه برای تجربههای جدید آمادهام. بسیاری از آهنگهای پاپ را هم دوست دارم و علاقهمندم برنامه مستقلی در این زمینه داشته باشم.
همیشه اجرای کنسرت دشواریهایی دارد
این خواننده با اشاره به آخرین اجرای گروه خنیا در بزرگداشت استاد همایون خرم که اسفند ماه سال گذشته در تالار وحدت برگزار شد درباره مشکلات برپایی کنسرت توضیح داد: به هر حال همیشه اجرای کنسرت با دشواریهایی همراه بوده است که بخشی از آنها به موانع قانونی و بروکراسی دست و پا گیر مربوط میشود و گاهی هم شرایط مالی یا موارد دیگر. به هر حال باور دارم باید برای حل این مسایل تلاش کرد.
ملکی نظر خود را درباره اینکه برخی از هنرمندان از شرایط موجود گلایه دارند و دلایل کمکاری خود را شرایط نامناسب فعلی میدانند، اینگونه تشریح کرد: به هر حال معتقدم اگر به کاری عشق میورزید باید آن را به طور جدی دنبال کنید. میدانم شرایط کاری به خصوص برای جوانترها سختتر است، اما نباید شرایط را بهانه کرد و کنار نشست. امسال گروه خنیا 20 ساله میشود. من در همه این مدت تلاش داشتهام راهی در زمینه موسیقی بانوان باز کنم و این جز با تلاش مستمر و البته همدلی و همکاری مدیران فرهنگی ممکن نیست.
خوانندگان زن که جدی کارشان را دنبال میکنند کم نداریم
این خواننده که بیش از سه دهه است در این زمینه فعالیت میکند درباره شرایط فعالیت زنان ایرانی در عرصه خوانندگی و اینکه برخی مسایل پیشروی فعالیت رسمی آنها باعث شده زنانی که صدای خوبی دارند بیشتر به خوانندگی تفننی روی بیاورند و این کار را حرفهای دنبال نکنند، بیان کرد: حتماً همانقدر که خوانندگان زن تفننی داریم، خوانندگان و نوازندگان مرد تفننی هم داریم. به تاریخ موسیقی ایران در صد سال اخیر نگاه کنید. ببینید چه نامهایی که آمدهاند و با یکی دو آهنگ درخشیدهاند و بعد به کلی از صحنه موسیقی کنار رفتهاند. اما به جرأت میتوانم بگویم، زنانی که خواندن را به طور حرفهای دنبال میکنند، کم نداریم. شاید به دلیل حضور خیلی پررنگ مردان در موسیقی این چند دهه اخیر، فرصت کمتری به خانمها داده شده است تا استعدادها و تواناییهای خود را نشان دهند.
وی در پاسخ به این پرسش که شما دوست دارید چه کسانی شنونده کارهای شما باشند؟ گفت: حتماً هر خوانندهای دوست دارد، شمار مخاطبانش بسیار و از طیفهای مختلف باشند. من هم دوست دارم که مخاطبان موسیقی من آنانی باشند که واقعاً برای شنیدن موسیقی ارزش قائلند، همانطور که تاکنون بوده است. همچنین علاقهمندم موسیقی ایران را به مردم غیر ایرانی نیز معرفی کنم که در اجراهای خارج از ایران دیدهام که چقدر موسیقی ما تأثیر عمیقی بر آنها میگذارد.
به آینده امیدوارم
ملکی در پایان و با توجه به تغییراتی که با روی کار آمدن دولت یازدهم اعمال خواهد شد درباره ادامه روند موسیقی در کشور توضیح داد: بیشک تغییراتی در عرصه فرهنگی و هنری ایجاد خواهد شد. من روزهای آینده را بسیار روشن میبینم. امیدوارم مدیران فرهنگی و سیاستگذاران این عرصه به هنرمندان اعتماد کرده و برای فعالیتهای هنری نظارتهای کمتری را اعمال کنند. باید باور داشت که هنرمندان ایران نیز دلسوز این جامعه و آب و خاکند.