بحران 27 ماهه سوریه اکنون وارد مرحله حساسی شده، زیرا پس از عملیات بزرگ القصیر که به شکست ستون فقرات مجموعه های تروریستی سلفی تکفیری منجر شد، ابتکار عمل میدانی در اختیار نیروهای مسلح دولتی سوریه قرار گرفت.
القصیر نقطه استراتژیکی ارتباط بین سلفی های شهر طرابلس لبنان و مجموعه های تروریستی سوریه تلقی می شد که با پاکسازی این شهر مرزی ارتباط شمال غرب سوریه و شمال لبنان قطع شد.
مجموعه های تروریستی از سال گذشته با حفر یک تونل بزرگ، انواع سلاح های پیشرفته را از طرابلس لبنان دریافت و بین مجموعه های پراکنده تروریستی متمرکز درشهرهای حمص، حلب، حماه، ادلب ، درعا و دیر الزور توزیع می کردند.
این تونل با همکاری بخشی از حماس(به رهبری خالد مشعل) که متاسفانه تحت تاثیر جریان های طایفه ای و نگرش های تنگ مذهبی، راه خود را از مقاومت اسلامی لبنان جدا کرده، حفر شده است.
حماس در یک حرکت اشتباه که قطعا بر آینده مبارزات 65 ساله ملت فلسطین تاثیر منفی باقی خواهد گذاشت، در کنار قطر، عربستان ،ترکیه و جبهه تروریستی النصره قرار گرفت.
سلاح های ارسالی با نظارت آمریکا و دیگر کشورهای غربی از عربستان و قطر با کشتی به شهر طرابلس لبنان منتقل می شد و با هدایت مجموعه 14 مارس به رهبری سعد الحریری و نیزشیخ احمد الاسیر یکی از رهبران سلفی طرابلس در اختیار گروه های تروریستی موسوم به جبهه النصره و ارتش آزاد سوریه قرار می گرفت.
انتقال اسلحه های پیشرفته از جمله موشکهای پیشرفته هدایت شونده " استینگر" از لبنان به داخل سوریه به طور طبیعی توازن قوا را به سود مجموعه های تروریستی تغییر می داد.
بنابراین بسیاری از تحلیلگران منطقه ای پاکسازی شهر القصیر را با آزاد سازی شهر خرمشهر در جنگ تحمیلی عراق علیه جمهوری اسلامی مقایسه می کنند.
این عملیات توان مجموعه های تروریستی را به شدت دچار فرسایش کرد و نیروهای مسلح دولتی، دومین مرحله از عملیات میدانی خود را بر روی حومه دمشق و نیز شهر حلب دومین شهر بزرگ سوریه متمرکز کردند.
بنابراین از آنجایی که اکنون توازن قوا به سود دولت سوریه تغییر کرده، بازیگران عرصه های داخلی، منطقه ای و بین المللی بحران سوریه به سمت تعریف یک راهکار جدید برای سرنگونی قهری دولت سوریه و ضربه زدن به حزب الله لبنان حرکت می کنند.
برایند برخی گزارش ها نشان می دهد که در نشست دوحه تاکتیک ترور شخصیت های تاثیر گذار حزب الله و سوریه در دستور کار قرار گرفته و دو موضوع مهم نظامی توجه شرکت کنندگان در نشست اخیر دوحه را جلب کرد.
نخستین موضوع ایجاد یک تقابل خونین میان سلفی های شهر طرابلس به رهبری احمد الاسیر با حزب الله برای در گیر کردن مقاومت اسلامی لبنان در یک جنگ داخلی و فرسایشی است که هدف از آن کمک به مجموعه مجموعه 14 مارس برای خلع سلاح حزب الله است.
در سوریه نیز طی روزهای آینده مجموعه های تروریستی بر روی حومه و مرکز شهر دمشق برای انجام عملیات ترویستی و ترور شخصیت های بلند پایه سوریه متمرکز خواهند شد.
این تصمیمات هر چند در مدار توجه دوستان به اصطلاح سوریه در نشست دوحه قرار گرفت، اما قطعا نتیجه دلخواه نظامی را برای بازیگران فرا منطقه ای بحران سوریه به همراه نخواهد داشت، زیرا بحران سوریه را از کنترل این قدرت ها خارج خواهد کرد.
در نشست دوحه برای نخستین بار شیخ حمد بن خلیفه آل ثانی امیر قطر حضور نداشت و فرزند وی شیخ تمیم بن حمد در کنفرانس شرکت کرده بود که این امر شایعات مربوط به انتقال قدرت از امیر قطر به فرزند وی را تقویت می کند.
بنابراین شرایط لبنان و سوریه اکنون وارد مرحله حساسی شده و دیدار عدانان منصور وزیر خارجه لبنان از تهران بی ارتباط با تحولات اخیر سوریه و لبنان و احتمال بروز برخی اتفاقات غیر منتظره در منطقه نیست.
این اتفاقات احتمالی در مقطع زمانی انتقال قدرت از رئیس جمهوری سابق ایران به رئیس جمهوری منتخب روی خواهد داد که از نظر بازیگران بحران سوریه آخرین تلاش برای بیشترین استفاده از وقت تلف شده تلقی می شود.
بنابراین هوشمندی رهبران حزب الله و دولتمردان سوریه و هماهنگی های نظامی ،امنیتی و اطلاعاتی میان آنان می تواند توطئه جدید "دوستان سوریه " در دوحه را نقش بر آب کند.
حسن هانی زاده کارشناس مسائل بین الملل