دوسالانه تصویرگری تهران که از سال 81 تاکنون برگزار نشده بود بعد از 11 سال وقفه از دوم آبان‌ماه سال جاری در شهر تهران با برگزاری ششمین دوره خود فعالیتش را از سر می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، نشست خبری ششمین دوسالانه تصویرگری تهران صبح امروز، سه‌شنبه چهارم تیرماه در موزه هنرهای معاصر تهران و با حضور علی‌اصغر امیرنیا مدیرکل دفتر امور تجسمی معاونت هنری ارشاد، کیانوش غریب‌پور دبیر این دوسالانه و علی هاشمی شهرکی دبیر علمی دوسالانه برگزار شد.

در ابتدای این نشست امیرنیا گفت: تصویرگری پیوندی عمیق با دین و فرهنگ ایران دارد. در کتاب‌هایی چون اوستا، قابوسنامه و کلیله و دمنه همیشه تصویرسازی نقشی مهم داشته است. جایگاه هنر تصویرگری در ایران در همه شئون هنری به خصوص در سیستم نشر دارد. برای دیده شدن هنر تصویرگری در ایران صرفا یک اتفاق (دوسالانه) مهم نیست بلکه هنرمندان تصویرگر باید به صورت مستمر کار خود را انجام دهند.

مدیرکل دفتر امور تجسمی ارشاد به وقفه یازده ساله‌ای که در برگزاری دوسالانه ایجاد شده است اشاره کرد و گفت: بستر دوسالانه‌های تصویرگری در معاونت فرهنگی ارشاد تا سال 1381 فراهم بود ولی بعد از آن این دوسالانه در بلاتکلیفی قرار گرفت. هرچند در این سه سال اخیر در جشنواره‌های تجسمی فجر حضور تصویرگران را داشتیم.

وی بیان کرد: بعد از وقفه 11 ساله مرکز هنرهای تجسمی با استناد به ماده 11 خودش با همکاری و مشارکت کانون‌ها و صنوف تخصصی این دوسالانه را برگزار می‌کند. برگزاری دوسالانه‌ها با هدف حضور حرفه‌ای‌های هر بخش هنری صورت می‌گیرد در صورتیکه دانشجویان این فرصت را دارند که در جشنواره تجسمی فجر حضور یابند.

وی از هنرمندان عرصه تصویرگری که در این یازده سال با تلاش زیاد و با حضور در جشنواره‌های کوچک و بزرگ نگذاشتند چراغ این هنر خاموش شود، تشکر کرد.

انتخابات برگزار شد انقلاب که نشد

امیرنیا در پاسخ به سوالی در مورد احتمال تغییر مدیریت‌ها و تاثیر آن در این دوسالانه بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری گفت: ماه گذشته انتخاب برگزار شد نه انقلاب. هرکسی که مدیر شود همین روند را ادامه خواهد داد. مدیران در این نظام مانند دو امدادی کار می‌کنند. همه بر اساس چشم‌انداز برنامه 5 ساله کار خواهند کرد.

در ادامه غریب‌پور گفت: خيلي از دوستان ما که در اين جشنواره مورد توجه قرار گرفتند از اساتيد تصويرگري هستند. تصويرگران هنرمند هستند و به همین دلیل ما علاقمند هستيم كه معاونت هنري آنها را حمايت كند. خوشبختانه به دليل اينكه دوستان معاونت هنري نگاه حرفه‌اي پيدا كردند برگزاري دوسالانه‌ها را به انجمن سپردند.

این هنرمند تصویرگر به ناامیدی چندین ساله که گریبان هنر تصویرگری را گرفته بود اشاره کرد و گفت: در اين سال‌ها نااميد شده بوديم و فكر مي‌كرديم وعده‌اي كه داده مي‌شد براي آرام كردن تصويرگران بود ولی بالاخره این دوسالانه به ایستگاه ششم خود نزدیک می‌شود.

غریب‌پور درباره نحوه برگزاری و بین‌المللی بودن دوسالانه توضیح داد: گام عملی ما این است که دوسالانهای آبرومند و نه رویایی برگزار کنیم زیرا پس از 11 سال کار دشواری پیش‌رو داریم و بودجه خاصی هم به دوسالانه تعلق نگرفته است. با این حال کاری ارائه خواهیم داد که همگان به این نتیجه برسند که نمی‏‌توان دوسالانه تصویرگری را تعطیل کرد. درباره بینالمللی کردن دوسالانه نیز باید بگویم که این کار امر دشواری نیست و قبلا نیز انجام شده است اما با توجه به محدودیتهای زمانی در این دوره آن را انجام ندادیم.

جهان‌ نور و سایه در دنیای تصویرگری

وی همچنین درباره بخش‌‌های مختلف دوسالانه ششم تصویرگری نیز توضیح داد: با توجه به سکوت 11 ساله هنر تصویرگری در بخش مسابقه اصلی دوسالانه کتابهای منتشر شده در 10 سال گذشته مورد بررسی قرار خواهد گرفت و تصویرگران همه آثار خود را که در این دوره زمانی به صورت کتاب منتشر شده است برای ما ارسال خواهند کرد. همچنین با توجه به آنکه موضوع دوسالانه‌‏های چهارم و پنجم تصویرگری به ترتیب جهان عاشقانه‌ها و جهان مهر و ماه بود، بخش موضوعی این دوره به موضوع جهان نورها و سایهها اختصاص خواهد داشت. در این بخش هنرمندان یک تابلو برای ما ارسال خواهند کرد که خارج از فرم روایی موضوع یاد شده را به تصویر خواهد کشید. همچنین در بخش استعدادهای جوان نیز دوستان جوانی که تاکنون کتابی از آنها منتشر نشده است میتوانند با انتخاب داستانی از ادبیات کهن ایران و تصویرسازی حرف‌ه‏ای آن به صورت کتاب، شرکت داشته باشند.

دبیر دوسالانه تصویرگری تهران همچنین در پاسخ به خبرنگاری درباره مکان برگزاری و انتشار کتاب دوسالانه اظهار کرد: انتشار کتاب دوسالانه یکی از برنامه‏‌های قطعی ماست. در زمینه مکان برگزاری نیز مایل بودیم همچون دورههای گذشته دوسالانه در موزه هنرهای معاصر برگزار شود که به دلیل برنامه‏‌های جدید موزه این امر امکانپذیر نیست. به همین دلیل مکان برگزاری به زودی به رسانه‌‏ها اعلام خواهد شد.

وي گفت: اگر پيش‌بيني‌ها درست صورت گيرد، دوم آبان ششمين دوسالانه تصويرگري را برگزار كنيم.

امکان برگزاری دوسالانه در موزه نیست

علي هاشمي شهركي سخنران بعدی این مراسم بود که گفت: ‌اصل و اساس دوسالانه امسال متعلق به دنياي جديد تصويرگري است. ‌طي اين سالها كه دوسالانه برگزار نشده ساختار زيبايي‌شناسي آن مسكوت باقي مانده و در یک نقطه مانده است.

وي در مورد فعال‌شدن بخش‌های دیگر تصویرگری به جز تصویرگری کتاب توضیح داد: هر چند 11 سال دوسالانه برگزار نشده است ولی کار در تصويرگري در اين يک دهه در شاخه‌هاي ديگر آن مانند انیمیشن و کمیک استریپ و ... فعال شده است.

هاشمی شهرکی در پایان گفت: در پنجمين دوسالانه يعني 11 سال پيش تصويرگري فقط تصويرگري كتاب بود و اين در حالي است كه در اين سالها تصويرگري رشته هاي مختلفي را پيش رو داشته است.