معاون پژوهش و فناوري دانشگاه ملایر گفت: هدفمند شدن موضوعات پژوهش در راستاي هدفي معين وهمچنين پرهيز از پراكنده كاري و از هم گسيختگي موضوعي در سايه تعيين دقيق و عالمانه اولويت­هاي پژوهش و محورهاي آنها و انتخاب مناسب پژوهشگران از جمله اقداماتی است که سبب انجام پژوهشهای کاربردی در جامعه علمی می­ شود.

دكتر داريوش سوري، عضو هیئت علمی دانشگده علوم پایه دانشگاه ملایر و معاون پژوهش و فناوري این دانشگاه در گفت‌وگو با خبرنگار مهر درباره راه­هاي تحقق پژوهش‌هاي کاربردی با اشاره به اینکه هدف امروز جامعه پژوهشي بايد انجام پژوهش­هاي كاربردي، دانش‌بنيان و تقاضا‌محور باشد تا منجر به رفع وابستگي­ ها و بومي‌سازي دانش شود درباره پژوهش­هايي كه در رشته­ هاي علوم پايه صورت مي­ گيرد، گفت: پژوهش­هايي كه در زمينه علوم پايه انجام مي­ شود در سطوح بنيادي، توسعه­ اي و كاربردي صورت مي­ گيرد، البته پژوهش­هاي بنيادي زيربناي هر پژوهش ديگري در اين حوزه است، اما با وجود ضرورت و اهميت پژوهش­هاي بنيادي، نبايد از لزوم انجام پژوهش­هاي توسعه­ اي و كاربردي غافل شد و تصور كرد كه انجام چنين فعاليت­هايي رسالت ديگر حوزه­ هاي علوم از جمله علوم فني و مهندسي است. انجام پروژه­ هاي بنيادي و زيربنايي طبيعتاً مربوط به حوزه فكري و انديشه­ هاي نو است كه بخشي از پژوهشگران در حال انجام چنين پروژه­ هايي هستند و نمي­ توان انتظار داشت كه محققين حوزه علوم پايه همگي در اين خصوص افراد موفقي باشند.

این محقق و استاد دانشگاه تصریح کرد: هدف ويژه امروز جامعه پژوهشي بايد انجام پژوهش­هاي كاربردي، دانش‌بنيان و تقاضا‌محور باشد تا منجر به رفع وابستگي­‌ها و بومي­‌سازي دانش شود، از همین رو انجام پژوهش­‌هاي توسعه­‌اي و كاربردي بايد با بهره­‌گيري از پتانسيل­هاي بومي و منطقه­‌اي صورت گيرد. عدم توجه به اين موضوع قطعاً موجب هدر رفت انرژي و عدم تمركز بر موضوعات مهم و پژوهش­هايي است كه مي­ تواند گره‌­گشاي مسائل جامعه باشد.

وی یادآور شد: تدوين آئين­‌نامه­‌هاي اجرائي، ايجاد مشوق­‌هاي لازم و حركت در مسير انجام پروژه­‌هاي جديد و سودمند، تربيت افراد توانمند و تلاش در جهت نوآوري و ايجاد خلاقيت در افراد بواسطه استفاده از اساتيد صاحب انديشه و به تعبيري هدفمند شدن موضوعات پژوهش در راستاي هدفي معين و همچنين پرهيز از پراكنده كاري و از هم گسيختگي موضوعي موثرترين روش­هايي است كه مسئوليت آن با سازمان­هاي پژوهشي است، البته اين موارد در سايه تعيين دقيق و عالمانه اولويت­‌هاي پژوهش و محورهاي آنها و انتخاب مناسب پژوهشگران صورت مي ­گيرد.

معاون پژوهش و فناوري دانشگاه ملاير در پاسخ به این سؤال که رونوشت از پايان‌نامه­‌هايي كه در گذشته به انجام رسيده است، چه تأثيري در كاربردي كردن علوم مي‌تواند داشته باشد، گفت: نمي­‌توان ادعا كرد كه كارهاي غير اصيل انجام نمي­‌شود. موضوع مورد اشاره قطعاً صدمات جبران‌ناپذيري بر بدنه علمي و پژوهشي دانشگاه­ها وارد مي­‌كند. انجام چنين فعاليت­هاي غير قابل قبول و دور از اخلاق پژوهشي و علمي است. چنين پژوهش­‌هايي نه تنها گرهي از مسائل باز نخواهد كرد بلكه وقف‌ه­اي پرآسيب در گسترش فعاليت­هاي پژوهشي به حوزه كاربردي برجاي خواهد گذاشت كه حاصل آن جز اتلاف انرژي نيروي جوان جامعه علمي و تحميل هزينه‌هاي سنگين چيز ديگري دربر ندارد. بالطبع انجام پروژه­‌هاي سودمند، هدفمند و عملياتي به عنوان يك سرمايه‌­گذاري كلان عاقلانه و عالمانه محسوب مي­‌شود.

عضو هیئت علمی دانشگده علوم پایه دانشگاه ملایر ادامه داد: آنچه به عنوان رشد شتابان دستاوردهاي علمي محققين مطرح مي­شود و گوياي ارتقاي جدي رتبه ايران اسلامي است، حتماً حاصل توجه ويژه به مسائل حوزه و علوم و فناوري است. تقويت خودباوري در جامعه دانشگاهي، انجام كارهاي اصيل و حركت در مرز دانش، ايجاد فضاي مناسب و تقويت ارتباط دانشگاه و صنعت، گرايش و اعتماد صنعت به دانشگاه تا تلاش پيگيرانه دانشگاهيان در جهت تربيت نيروي انساني خلاق و صاحب فكر و انديشه و توجه به انجام پژوهش‌­هاي دانش بنيان، كاربردي و تقاضا محور در كنار پژوهش­هاي بنيادين از نكاتي است كه توجه و مراقبت هميشگي مسئولان و همه تلاشگران عرصه انديشه خلاق را مي‌طلبد.