به گزارش خبرنگار مهر، خانه تاریخی ژنی آراکلیان بانوی ارمنی ساکن در محله استادسرا در شهر رشت از جمله بناهاي ارزشمندی است که قدمت آن مربوط به به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول برمی گردد و نامش به اسم مالک قدیمی اش، خانم ژنی آراکلیان گذاشته شده است.
این بنا دارای حیاط نسبتا بزرگی در سمت جنوبی و یک حیاط کوچکتر در سمت شمال است و بنای خانه به صورت شمالی - جنوبی در بین این دو حیاط با کف فرش قلوه سنگ قرار دارد. ورود به حیاط از طریق در چوبی که در سر در آجری ساده تعبیه شده ، راه دارد.
هر طبقه ايوان باريكي در ضلع رو به حیاط بنا قرار دارد
اما این بنای تاریخی که در بافت تاریخی رشت و در همسایگی خانه میرزا کوچک خان جنگلی قرار دارد، به عنوان یکی از خانه های دارای ارزش و قابل ثبت شناساسی شده است ولی تا کنون به فهرست میراث ملی اضافه نشده چون مالکان بعدی این خانه، اجازه ورود کارشناسان میراث فرهنگی را برای بررسی خانه و تکمیل پرونده آن نمی داند به همین دلیل روند ثبت آن به تعویق افتاد.
كف پنجره ها چوبي و به صورت تخته كوب است
مالکان این خانه که قصد تخریب ساختمان این زمین 700 متر مربعی را دارند، می خواهند آپارتمانی بزرگ را به جای این بنا بسازند به همین دلیل نیازمند کسب اجازه از شهرداری رشت را داشتند، اما چون محدوده محله استادسرا جزو بافت تاریخی شهر به حساب می آید، شهرداری نامه ای را به اداره میراث فرهنگی استان گیلان زده، تا برای دادن مجوز تخریب خانه، از میراث فرهنگی استعلام بگیرد و در نهایت نظر کارشناسان سازمان را برای تعداد طبقات آن بگیرد.
طبقه اول و دوم بنا از طریق یک راه پله دارای کاشی کاری های زیبا و نرده چوبی با تزیینات صراحی به هم متصل می شوند
منتها از آنجا که این خانه قابلیت ثبت در فهرست میراث تاریخی را دارد، تا کنون این اداره کل، جوابی به نامه شهرداری نداده است چرا که معتقد است باید برای حفظ آن کوشید. اما دوستداران میراث فرهنگی در استان گیلان نگران تخریب شبانه خانه هستند چرا که از این دست اتفاقات در شهر رشت به وفور دیده شده است.
طبق آنچه دوستداران میراث فرهنگی به خبرنگار مهر اطلاع داده اند، این خانه حداقل به میزان یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان خریداری شده است درحالی که به دلیل قرار گرفتن در بافت تاریخی، مجاورت با خانه میرزاکوچک خان جنگلی و دوره تاریخی خانه، می توان با حفظ و نگهداری از آن، خانه ژنی را نه تنها به یک مکان تفریحی، فرهنگی و گردشگری تبدیل کرد، بلکه با مرمت آن، علاوه بر ارزش معنوی، بر ارزش مادی آن نیز اضافه کرد.