به گزارش خبرنگار مهر، این روزها اختلاف نظر درباره خرید دکل حفاری از چین و یا ساخت داخل این تجهیزات پرمصرف صنعت نفت در بین کارشناسان بالا گرفته است اما هر چقدر صنعت نفت 105 ساله ایران تاکنون در طراحی و ساخت اولین دکل بومی و ملی حفاری ناکام مانده که حتی در تربیت نیروی انسانی متخصص فعال بر روی سکوهای حفاری دریایی هم اقدام قابل توجهای انجام نشده است.
بر این اساس با گذشت بیش از دو ماه از ورود دستگاه حفاری دریایی سحر دو به خلیج فارس، این جک آپ دریایی چینی هنوز عملیات حفاری چاههای توصیفی و توسعهای در فاز 19 پارسجنوبی به عنوان یکی از مرزیترین فازهای مشترک گازی با قطر در خلیج فارس را آغاز نکرده است.
شرکت حفاری شمال سوم خرداد ماه سالجاری با انتشار گزارش کوتاهی از آغاز به کار دستگاه جک آپ دریایی سحر دو در پارس جنوبی خبر داد و اعلام کرده بود: این دستگاه دریایی سه هزار اسب بخاری از تواناییهای منحصر به فرد عملیاتی نسبت به سایر دستگاههای حفاری دریایی برخوردار است.
با این وجود پیگیریهای خبرنگار مهر از شرکت ملی نفت ایران، نشان میدهد که با گذشته بیش از یک ماه از اعلام آغاز به کار دستگاه حفاری سحر دو در فاز 19 پارس جنوبی توسط حفاری شمال، اما تاکنون حفاری دریایی این پروژه مشترک گازی آغاز نشده است.
مهمترین عامل در این تاخیر 36 روزه تامین نیروی انسانی متخصص از چین بوده به طوریکه با توجه نیاز به 120 نفر از کارکنان فنی و عملیاتی شاغل بر روی این سوپر ریگ آپ حفاری هنوز کادر فنی آن به طور کامل تامین نشده است.
تامین نیروی انسانی چینی برای تنها دکل چینی مستقر در پارس جنوبی در حالی این روزها به یک چالش جدید توسعه بزرگترین میدان مشترک گازی ایران تبدیل شده است که برآوردهای انجام شده نشان می دهد که به ازای هر روز تاخیر در ساخت و توسعه هر فاز پارس جنوبی حدود 10 میلیون دلار عدم النفع برای اقتصاد کشور به همراه دارد.
از این رو هر چند برخی از شرکتهای حفاری به بهانه شتاب زدگی در طرح توسعه میادین مشترک نفت و گاز، مسیر جلوافتادگی را در خرید دکل های حفاری خارجی و به ویژه چینی میبینند اما به واسطه خرید این دکل چینی و عدم توجه به آموزش و تربیت نیروی انسانی متخصص تاکنون از محل ورود تنها دکل چینی به پارس جنوبی 36 روز تاخیر و به عبارت دیگر حدود 360 میلیون دلار عدم النفع نصیب صنعت نفت ایران شده است.
به عبارت دیگر هر چند به اعتقاد مسئولان شرکت حفاری شمال خرید دستگاه حفاری سحر دو با قیمت حدود 143 میلیون دلار یک رکورد در خرید ارزان دکلهای با کیفیت دریایی به شمار میرود اما تاکنون بیش از دو برابر میدان پارس جنوبی به دلیل عدم آموزش کارشناسان خبره حفاری در دریا از این محل زیان کرده است.
برخی از مدیران شرکتهای حفاری دلیل خرید دکل حفاری از چین را نبود زیرساختهای صنعتی ساخت بومی این دسته تجهیزات در داخل کشور عنوان می کنند و حال این سوال مطرح است که آیا تربیت و آموزش نیروی انسانی هم نیاز به سرمایه گذاری کلان و ایجاد زیرساختهای چند میلیارد تومانی دارد؟
تاریخ انتشار: ۸ تیر ۱۳۹۲ - ۰۹:۲۸
با گذشت دو ماه از ورود دکل دریایی چینی سحر دو به آبهای خلیج فارس، حفاری این جک آپ دریایی در میدان مشترک گازی پارس جنوبی هنوز آغاز نشده که علت این تاخیر، تامین نیروی انسانی این دکل حفاری از چین است.