رئیس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در تهران با اشاره به 150 سال فعالیت بشردوستانه این کمیته در جهان گفت: اسلام طیف گسترده ای از قوانین را بنیان نهاد که هدف آنها حمایت از کرامت انسانی در زمان درگیری ها است.

به گزارش خبرگزاری مهر، شب گذشته مراسم گرامیداشت صد و پنجاهمین سال تاسیس کمیته بین المللی صلیب سرخ و تودیع و معارفه رئیس نمایندگی ایران، در محل هتل آزادی تهران برگزار شد. در این مراسم "پیر ریتر" رئیس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در تهران ضمن خوشامد به مهمانان گفت: امروز در اینجا گردهم آمده ایم تا سه رویداد مختلف را گرامی بداریم: صد و پنجاهمین سالگرد تاسیسی کمیته بین المللی صلیب سرخ، رونمایی از کتاب جدید دکتر بیگدلی در مورد حقوق بشردوستانه و پایان ماموریت من در ایران.

وی افزود: در طول چهار سالی که در این کشور زیبا سپری کردم درس های زیادی آموختم، به خصوص در جایی که به م سائل بشردوستانه مربوط باشد و اکنون درک بهتری از اهمیت جغرافیا و تاریخ دارم. ایران کشوری است در صلح و آرامش در حالی که در مرکز منطقه ای قرار گرفته که کمیته بین المللی صلیب سرخ در حال اجرای شماری از مهمترین عملیات بشردوستانه خود است. ایران در سال 2001 حمایت کامل خود را از عملیات برون مرزی صلیب سرخ در افغانستان اعلام کرد. در سال 2003 نیز حمایت مشابهی از عملیات لجستیکی سازمان در عراق به عمل آمد.

ریتر با اشاره به درگیری های سوریه اظهار داشت: امروز مهمترین عملیات کمیته بین المللی صلیب سرخ در سوریه در جریان است. در رابطه با این کشور نیز چندین کشور از جمله جمهوری اسلامی ایران به منظور پاسخگویی به پیامدهای انسانی رو به رشد درگیری مسلحانه حمایت های لازم را ارائه کرده اند.

رئیس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در تهران تاکید کرد: در این میان تاریخ نیز نقش مهمی را بازی می کند. در طول تمدنی 2500 ساله ایرانیان پی برده اند که در میانه محیطی که گاهی بسیار خصومت آمیز بوده است چگونه منعطف باشند. این موضوع آخرین بار در جریان جنگ 8 ساله با عراق تجربه شد. امروز تعداد زیادی از مردم کماکان از پیامدهای آن جنگ در نجند از جمله خانواده های مفقودان در هر دو سوی خط مرزی که بخش هایی از آن همچنان آلوده به مین است.

ریتر در ادامه یادآور شد: کمیته بین المللی صلیب سرخ 150 ساله شده است. با این حال این سازمان به عنوان مروج حقوق بین المللی بشردوستانه در واقع احساس جوانی می کند. 15 قرن پیش اسلام نیز طیف گسترده ای از قوانین و مقررات را بنیان نهاد که هدف آن حمایت و حفاظت از کرامت انسانی در زمان درگیری های مسلحانه است. این قوانین و مقررات بر مبنای منابع مقدس اسلامی، یعنی قرآن مجید و سنت تعریف شده است. کمیته بین المللی صلیب سرخ هم به منظور یافتن فصل مشترکی برای حمایت هر چه بهتر از کرامت انسانی در زمان درگیری های مسلحانه حدود 20 سال قبل گفتمانی جهانی را در مورد اصول بشردوستانه در اسلام و در حقوق بین المللی بشردوستانه بدعت نهاد.

به گفته ریتر هشت سال پیش علمای برجسته ایرانی در شهر قم برای نخستین بار به این گفتمان جهانی پیوستند. امروز مطالعات علمای ایرانی که نشانگر میراث بشردوستانه عظیم اسلام است به منبع الهامی برای طرح های مشابه در سراسر جهان اسلام تبدیل شده است. در سطح دولتی حقوق بشردوستانه در ایران توسط کمیته ای بین وزارتی به ریاست جمعیت هلال احمر ایران ترویج می شود. وزارت آموزش و پرورش نیز در کنار محافل دانشگاهی سراسر کشور، علاقه خاصی به این موضوع نشان می دهد.

وی تاکید کرد: برای کمیته بین المللی صلیب سرخ امضای یک توافقنامه راهبردی با جمعیت هلال احمر ایران در سال گذشته نقطه عطفی است که روشنگر مسیر پیش رو است. این امر بدون مشارکت تمام عیار مدیریت جمعیت هلال احمر ایران ممکن نبود. در واقع هر جمعیت ملی صلیب سرخ یا هلال احمر به عنوان بازوی کمکی دولت متبوع خود در امور بشردوستانه ابتدا در رابطه با امور داخلی و سپس امور بین المللی نقش مهمی را ایفا می کند.

رئیس نمایندگی کمیته بین المللی صلیب سرخ در تهران در پایان یادآور شد: قدردانی ویژه ای نیز از وزارت خارجه و آقای آل حبیب دارم. در واقع وظیفه نظارت بر فعالیت های بشردوستانه در زمانی که کنشگران متعددی در این امر دخیل هستند، کار آسانی نیست. در پایان برای جانشین خود آقای "اولیویه مارتین" در چنین محیط کاری حساس و پر فراز و نشیبی آرزوی موفقیت می کنم.