کنه موجودی کوچک که با مظلوم نمایی خود در این روزها با جان انسان‌ها دست و پنجه نرم می‌کند، این موجود ریز از مهم‌ترین راه‌های ابتلا به ویروس بانیاویریدا یا همان تب کریمه کنگواست.

به گزارش خبرنگار مهر از قم، از قدیم گفته‌اند که از آن نترس که های و هو دارد، از آن بترس که سر به تو دارد ... دیده نمی‌شود و نمی‌بینیم آنقدر کوچک است که حتی برایمان بی‌اهمیت جلوه می‌دهد، اما با رفتاری موزیانه با آن نیش زبانش چنان خانه خرابمان می‌کند که در مواقع حاد منجر به مرگ موجودی چندین هزار برابر خود به نام انسان می شود.

پیشگیری قبل از درمان

ویروس بانیاویریدا با ورود خود به بدن انسان تحت عنوان بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو از بیماری‌های ویروسی بین انسان و حیوان با علایم بدن درد، ضعف، کوفتگی، تب ناگهانی، بی اشتهایی، گلو درد، استفراغ، بی قراری، افسردگی، درد پشت حدقه چشم  و... ظهور می‌کند.

علایم خونریزی معمولا از روز سوم تا پنجم با نشانه خونریزی در مخاط، خط زیر بغل، محل های تزریق و تحت فشار و خونریزی از اعضای مختلف بدن (بینی، لثه، مجاری ادرار، روده، رحم و...) ایجاد می‌شود که بیماران بدحال از روز پنجم به بعد دچار نارسایی کبدی، کلیوی شده و این ویروس منجر به کما و مرگ افراد مبتلا به بیماری تب کریمه کنگو می‌شود.

گوسفند، گاو، بز، خرگوش وحشی و شتر مرغ به عنوان مخزن بیماری تب کریمه کنگو مطرح هستند.

گزش کنه، تماس مستقیم انسان با خون و ترشحات و بافت های آلوده دام، تماس با ترشحات افراد بیمار مبتلا و تماس نزدیک با دام های آلوده از طریق تنفس، از راه های انتقال به بیماری تب کریمه کنگو است.

همه افراد جامعه احتمال ابتلا به بیماری تب کریمه کنگو را دارند اما دامداران، دامپزشکان، کارکنان کشتارگاه و کارکنان بهداشتی درمانی (پزشک، پرستار، بهیار و...) از گروه‌های در معرض خطر به ابتلا به این بیماری هستند.

توصیه کارشناسان این است که کارکنان کشتارگاه برای جلوگیری از ویروس بانیاویریدا از دستکش، کلاه و ماسک استفاده کنند و پزشکان و پرستاران هم مراقب واگیری این ویروس از افراد مبتلا به تب کریمه کنگو باشند.

در این میان برای اطلاع بیشتر از این بیماری و احتمال شیوع آن، موضوع را از مدیرکل دامپزشکی استان قم جویا می‌شویم.

تب کریمه کنگو مهم‌ترین بیماری قابل انتقال به انسان

دکتر محمدمهدی رفیعی محمدی در گفتگو با خبرنگار مهر با توجه به افزایش گرمای هوا و شیوع موارد ابتلای دام ها، به بیماری های انگلی اشاره کرد و گفت: بیماری خونریزی دهنده تب کریمه کنگو در فصل بهار و تابستان از طریق کزش کنه، انتقال خون دام آلوده و انتقال از طریق خون شخص مبتلا ظهور می‌کند.

مدیرکل دامپزشکی استان قم با بیان اینکه کنه‌ها در این فصل فعال‌تر هستند اظهار کرد: کسانی که در محیط های روستایی زندگی می کنند با گزش کنه به محض مشاهده علایم سردرد، تب ناگهانی و... باید به پزشک مراجعه کنند.

وی با اشاره به مهاجرت افراد به روستاهای اطراف در ایام تعطیل افزود: بیماری خونریزی دهنده تب کریمه کنگو مهم‌ترین بیماری قابل انتقال به انسان است که با سم پاشی کردن علیه کنه‌ها و پرهیز از له کردن آن‌ها، از ورود یکی از راه‌های این ویروس به بدن جلوگیری می‌شود.

رفیعی محمدی به شهروندان توصیه کرد که کشتار دام در کشتارگاه انجام شود زیرا ویروس بانیاویریدا در گوشت‌های بسته بندی شده با مهر دامپزشکی به دلیل نگهداری گوشت قبل از عرضه آن به بازار در یخچال به مدت 24 ساعت وجود ندارد.

گوشت خریداری شده 24 ساعت در یخچال نگهداری شود

مدیرکل دامپزشکی استان قم به کسانی که برای خرید گوشت از قصابی اقدام می‌کنند گفت: 24 ساعت گوشت خریداری شده را در یخچال نگهداری کنید سپس خرد کنید تا با پایین آمدن ph گوشت، ویروس تب کریمه کنگو از بین برود.

به گفته وی اگر گوشت قبل از 24 ساعت نگهداری در یخچال، مورد استفاده قرار می‌گیرد حتما با دستکش و با پختن آن از خطر ابتلا به این ویروس جلوگیری کنید.

رفیعی محمدی با بیان اینکه این ویروس در دام نشانه ای ندارد اظهار کرد: ممکن است داخل خون دام ویروس تب کریمه کنگو وجود داشته باشد که هیچ خسارتی به افراد مبتلا به این بیماری از طریق دام ندارد.

مدیرکل دامپزشکی استان قم با اشاره به خطرناک بودن این ویروس اظهار کرد: افراد با دیدن علایم با مراجعه به پزشک و دادن سابقه بیماری و تشخیص فوری این ویروس از خطر حادشدن این بیماری جلوگیری کنند.

این گزارش فقط برای هشدار و پیشگیری از ویروس بانیاویریدا بود زیرا مدیر کل دامپزشکی استان قم اعلام کرد تا به امروز در قم هیچ گونه ابتلا به بیماری خونریزی دهنده تب کریمه کنگو گزارش نشده است.

...........................
فریده اریس