به گزارش خبرنگار مهر، در طول چندین روز گذشته دولت آمریکا در دور تحریم های جدید علیه ایران فلزات خام یا آن دسته از فلزات همچون آلومینیوم که پالایش آن ها نیمه تمام هستند را نیز در فهرست اقلام تحریمی قرار داده است زیرا این دولت متصور است ایران با وارد کردن این فلز در پی ساخت موشک است.
این در حالی است که با راهاندازی کارخانه نفلین سینیت سراب 70 هزار تن آلومینا به همراه محصولات جانبی مورد نیاز کشور تامین و در فازهای بعدی به ترتیب به 200 هزار تن و 500 هزار تن در سال افزایش پیدا خواهد کرد.
با تولید این مقدار از این فلز شاهد تحول شگرفی در صنایع مختلف کشور بوده و همچنین به نحوی تحریم های دشمنان را می توانیم دور بزنیم، فرصتی که هر روز از بین می رود.
طرح نفلین سینیت سراب که در زمان دولت محمد خاتمی و از سوی جهانگیری وزیر وقت صنایع کلنگزنی شد، دستخوش تغییرات و تحولات اساسی بوده است در حالی که سه وزیر صنایع از این طرح دیدن کرده و هرکدام زمان 36 ماهه را برای بهرهبرداری از آن اعلام کردهاند ولی تاکنون این 36 ماه زمان پیشبینی شده محقق نشده است.
طرح تولید آلومینا از نفلین سینیت سراب با اعتباری بالغ بر 380 میلیون یورو طی مصوبه نخستین سفر استانی ریاست جمهوری به استان آذربایجانشرقی در دستور کار سازمان ایمیدرو قرار گرفت.
با اجرای این طرح اشتغال مستقیم دو هزار نفر و غیرمستقیم 10 هزار نفر پیشبینی میشود که با احداث کارخانه سیمان این میزان افزایش پیدا خواهد کرد.
بیشک با اجرای این طرح شاهد تحول چشمگیر اقتصادی در منطقه خواهیم بود و به نظر میرسد با توجه به نقش استراتژیک فلز آلومینیوم و تولید پودر آلومینا در آذربایجان که ماده اولیه آلومینیوم است، خودکفایی فلز استراتژیک آلومینیوم به زودی در کشور محقق شود و منطقه آذربایجان به عنوان قطب صنعت آلومینیوم کشور در آینده مطرح شود.
نفلین سینیت به علت ارزش فوقالعادهاى که در صنعت دارد، در اکثر کشورهاى دنیا مورد توجه فراوان قرار گرفته است.
اما مجموعهای که در سراب به عنوان پروژهای 23 ساله در حال مطالعه و اجرا برای بهرهبردار از این ذخایر نادر است، هنوز هم به سر منزل مقصود نرسیده است.
عدم هماهنگی مسئولان سراب مهم ترین عامل در عقب افتادن ساخت این طرح
مسعود سعادتی، فرماندار سراب در این خصوص به خبرنگار مهر می گوید : سراب با دارا بودن معادن زیاد به عنوان قطب صنعتی و معدنی در کل کشور محسوب می شود که در این میان کارخانه نفلین سینیت می توانست نقش عمده ای را در صنعت منطقه ایفا کند.
وی با بیان اینکه اقدام عملی برای احداث این کارخانه از اواخر دوره اصلاحات آغاز شده است، گفت: دولت احمدی نژاد در سفر به استان چندین میلیارد برای این طرح اختصاص داد اما در این میان بخش خصوصی نتوانست به عهد خود در این باره وفا کند بنابراین مصوبه اول برای تاسیس آن اجرایی نشد.
سعادتی ادامه داد: در این میان دولت برای عملی شدن این طرح قسمت اعظمی از اعتبار را خود برعهده گرفت و 35 درصد از اجرای پروژه را بر دوش گرفت تا در آن صورت اصل 34 قانون اساسی به هم نخورد.
وی افزود: این وقفه ها سبب شد تا شرکت چینی که برای ساخت این کارخانه توافق کرده بود از این کار کنار کشیده و تغییرات ارزی را بهانه ای برای این کناره گیری قرار دهد و به این ترتیب کار برعهده یک شرکت داخلی گذاشته شد که متاسفانه این شرکت نتوانست کار را به اتمام برساند.
سعادتی همچنین تعویض مجری در طول چند سال گذشته را از عوامل عقب ماندن کار ساخت این کارخانه دانست و گفت: در این بین سیاسی کاری برخی افراد سبب شد در طول چندین سال مجری های این طرح به صورت مکرر عوض شود.
وی ادامه داد: مجری اولیه این کار بسیار باسابقه بوده و در کار خود مهارت خاصی داشت اما اقدامات نامناسب برخی افراد از جمله نماینده شهرستان سبب کنار گذاشتن این فرد از کار خود شد در حالی که اگر وی در سمت خود باقی می ماند تاکنون کار ساخت این کارخانه حداقل به نیمه خود رسیده بود.
سعادتی افزود: در حالی که تمامی مردم شهرستان با تعویض مجری اولیه این طرح مخالف بودند، نماینده شهرستان در مجلس با مراجعه به وزارت صنعت و معدن خواستار برکناری این فرد از کار خود شده و پس از این فرد نیز مجری دوم مشغول به کار شد که البته این فرد به دلیل اینکه از عهده این کار بر نمی آمد در میانه راه استعفا داد.
وی با اشاره به سر کار آمدن مجری دیگر در اواخر سال 91 گفت: همه مسئولان باید با یاری این فرد، کاری برای به پایان رساندن این طرح انجام دهند.
فرماندار سراب افزود: اگر قبل از سال 91 ، ایمیدرو مقصر بوده و پول طرح را تامین نمی کرد، بعد از سال 91 عدم هماهنگی بین مسئولان بود که سبب عقب ماندن این طرح شد.
وی ادامه داد: هم اکنون بیشتر اعتبار این طرح اختصاص داده شده است و کاری که برای ادامه کار نیاز است تعیین پیمانکار مناسب و همچنین حمایت از مجری طرح است.
نفلین سراب گره گشای بیکاری در این منطقه
مهناز بهمنی ، نماینده مردم سراب در مجلس شورای اسلامی نیز در خصوص این طرح به خبرنگار مهر گفت: احداث این کارخانه می تواند نقش عمده ای در پیشرفت و عمران و آبادانی شهرستان سراب و حتی کل منطقه آذربایجان شرقی شود.
وی ادامه داد: این طرح در طول چندین سال برای چند بار کلنگ زنی شده است و چند بار قول داده شده است ظرف 36 ماه به بهره برداری برسد در حالی که با اتمام زمان موعد، باز هم زمان تحویل آن تمدید شده و هم اکنون نیز کار احداث آن به نتیجه مطلوب نرسیده است.
بهمنی افزود: تامین اعتبار برای این طرح با توجه به نقش اساسی آن در تحول چشمگیر اقتصادی در منطقه شمالغرب و با توجه به نامیده شدن آن به نفت آذربایجان در دستور کار من و برخی دیگر از نمایندگان قرار گرفت.
وی با بیان اینکه اعتبارات خوبی برای این طرح اخذ شده است، گفت: اما متاسفانه این اعتبارات به درستی به مصرف نرسیده که تاکنون سبب تلف شدن زمان و پول زیادی شده است.
نماینده مردم سراب ادامه داد: بارها طی جلساتی با مسئولان ایمیدرو پیگیری این طرح در دستور کار قرار گرفته است اما باز هم روند، روند قبل قبولی نیست.
وی ادامه داد: با افتتاح این کارخانه شاهد ریشه کنی بیکاری در منطقه سراب، مهربان، سربیان و دیگر مناطق اطراف خواهیم بود زیرا این مناطق پتانسیل تبدیل به یک قطب صنعتی در کشور را دارند.
بهمنی در خصوص نقش خود در کنار گذاشته شدن مجری اول این طرح گفت: کار نمایندگان به حدی پیچیده است که در امورات جزئی همانند عزل و نصب مجری یک طرح دخالتی نمی کنند در این طرح نیز فرقی به حال شخص من نمی کرد که مجری این کار چه کسی باشد.
وی افزود: من از همان روزهای اول به دنبال تخصیص اعتبار برای این پروژه بودم و در این خصوص دوندگی های زیادی در وزارت صنعت و معدن صورت گرفته است که متاسفانه برخی مسئولان شهرستان از آن آگاه نیستند.
نماینده مردم سراب ادامه داد: در صورتی که همه چیز در این کارخانه به شکل از پیش تعیین شده به پیش برود شاهد افتتاح آن تا پایان سال 96 خواهیم بود.
ضرورت تعیین تکلیف سریع کارخانه تولید پودر آلومینا
حجتالاسلام علیاکبر اکرمی، امام جمعه این شهرستان نیز در طی سخنانی از روند کند این پروژه انتقاد کرده و گفت: اینکه پروژه بزرگی همچون نفلین سینیت که از آغاز عملیات اجرایی آن نزدیک به 10 سال است میگذرد و پیشرفتی مشاهده نمیشود، نشانگر ضعف و عدم تعهد سازمان ایمیدرو نسبت به تکمیل و افتتاح این پروژه حیاتی منطقه است.
امام جمعه سراب با اشاره به اینکه مردم سراب و روستاییان سراب بهترین زمینهای خود را در اختیار دولت قرار دادهاند تا شاهد اشتغال فرزندانشان در این شرکت باشند ،اظهار کرد: با گذشت 10 سال و تعویض مداوم مدیران با سلایق مختلف، هنوز هم که هنوز است شاهد رشد کمتر از شش درصد در این پروژه هستیم که به هیچ وجه قابل قبول نیست.
اکرمی ادامه داد : به هر حال و به هر دلیل این ضعف مدیریت و سو تدبیر است و مردم سراب با مراجعات بیشماری که داشتهاند آن را خیانت به خود تلقی و اعلام می کنند؛ اگر ما بهترین و بزرگترین زمین خود را که بیش از پنج میلیون متر مربع مساحت دارد به کشت سیب زمینی و غلات اختصاص میدادیم بهتر از این بود که آن را برای طرحی ابتر داده باشیم.
وی گفت : آخرین اخطار مردم سراب به سازمان ایمیدرو این است که یا بیایند خسارت 10 ساله کشاورزان را پرداخت و تمام اسباب و وسایل خود را جمع کرده و از مردم رسما عذر خواهی کند و یا اینکه دولت مردان کار را به کاردان سپرده و در تاریخ و زمان بندی مشخصی تعهدات خود را عملی کنند.
امام جمعه سراب با اشاره به اینکه چند وزیر و مسئول ارشد در میان مردم سراب سخن گفته و تعهد دادهاند که در زمان بندی مشخص این پروژه را به اتمام خواهند رساند، عنوان کرد: متاسفم از اینکه بعضی از دولت مردان به تعهدات و گفتههای خود عمل نمی کنند.
اکرمی گفت: من به دولت اخطار میکنم که تا صبر مردم کاملا لبریز نشده و تصمیمات خطرناکی نگرفتهاند وضعیت پروژه را مشخص کنند.
ورود آلومینا به ایران تحریم می شود
این در حالی است که خبرگزاری رویترز در طی چندین روز گذشته خبر از تحریم ورود آلومینا به کشور می دهد.
در گزارش این خبرگزاری آمده است: سنگ معدن تصفیه شده آلومینا در فهرست اقلام تحریمی اتحادیه اروپا قرار ندارد، اما تحریم های جدید ایالات متحده که از روز اول ژوییه به مرحله اجرا گذاشته شده این نوع سنگ معدن را نیز در فهرست تحریم های ایران قرار داده است.
از تمامی این سخنان چنین بر می آید که با وجود برخی اختلاف ها بین مسئولان و همچنین تعلل در ساخت این کارخانه که با تحریم شدن ورود این ماده جایگاه خود را بیش از گذشته نشان خواهد داد، دشمنان ایران همچنان در حال اجرای طرح های خود برای از پا افکندن مرئم ایران هستند.
اما هم اکنون و پس از انتشار اخبار مبنی بر تحریم این ماده آیا تسریع در ساخت این کارخانه لازم نیست؟آیا تعلل در ساخت آن خیانتی به ملت ایران محسوب نمی شود.
گزارش از فائزه زنجانی