خبرگزاری مهر - گروه فرهنگ و هنر: سریال "خروس" به کارگردانی سعید آقاخانی یکی از چند سریالی است که در ماه مبارک رمضان به نمایش درمیآید. مصطفی کیایی نویسنده و کارگردان سینما و تلویزیون،فیلمنامه این سریال را به نگارش درآورده است.
با کیایی درباره تجربهاش از نگارش فیلمنامه این سریال گفتگو کوتاهی داشتیم. وی از ساخت سریال "خروس" بسیار راضی و معتقد است این سریال تجربهای متفاوت در زمینه ساخت سریال های کمدی در تلویزیون است.
* چطور شد تصمیم گرفتید فیلمنامه "خروس" را برای یک سریال رمضانی بنویسید؟
- فیلمنامه "خروس" به گونه ای نوشته شده که در هر زمان دیگری به غیر از ماه مبارک رمضان هم قابل پخش است. برای نگارش این فیلمنامه تصمیم گرفتیم طنزی در این سریال ایجاد کنیم که در هیچ فضای داستانی دیگری در تلویزیون رخ نداده باشد. فضای طنز حاکم در "خروس" را در سینما میتوان پیدا کرد اما در تلویزیون نه و همین مسئله سبب خواهد شد این سریال برای مخاطبان تلویزیون تازگی داشته باشد.
درست است که در سریال های طنز علاوه بر لحظه های کمدی، تلاش می شود تا معضلات و مشکلات اجتماعی به نمایش درآید اما هیچ گاه به صورت متداوم مسائل اجتماعی بیان نمی شود. ما در این سریال تلاش کردیم برای اولینبار در فیلمنامه یک سریال طنز، روایت قصه داشته باشیم، قصهای که خط درام آن بسیار متفاوت است و به راحتی می توان گفت که قصه این فیلم و فضای درام آن نسبت به دیگر کارهای من هم بسیار متفاوت است.
* با این همه تعریفی که از "خروس" میکنید فکر میکنید در جذب مخاطب تلویزیون که به دیدن نوع خاصی از سریالها عادت کرده است، موفق خواهید بود؟
- داستان "خروس" به گونه ای آغاز میشود که از قسمت های سوم و چهارم وارد فاز متفاوتی می شود که می تواند برای مخاطبان جذاب شود، البته تا زمانی که پخش این سریال در تلویزیون آغاز نشود، تصوری از بازخورد آن در بین مردم نخواهیم داشت. مخاطب غیر قابل پیشبینیترین مسئله در هنگام نمایش یک سریال است و تنها زمانی می توان بازخورد مثبت یا منفی آن را فهمید که چند قسمت از سریال مورد نظر پخش شده باشد.
به هر حال از نظر هر فیلمنامهنویس و یا کارگردان، اثری که تولید می کند نسبت به هر اثر دیگری بهتر است، من هم از این امر مستثنی نیستم اما امیدوارم مخاطبان نیز چنین نظری در رابطه با این سریال داشته باشند.
* بحث رقابت برای جذب مخاطب چند سالی است بین سریالهای رمضانی مرسوم شده است. فکر میکنید کار شما تا چه اندازه از رقبایش پیشی بگیرد؟
- هر کدام از گروههایی که در ماه رمضان سریال آنها پخش میشود، سعی کرده اند کار متفاوتی را ارائه دهند اما مسئله این است که برای کار متفاوت باید فاز داستانی متفاوتی را ارائه دهیم.
"خروس" فضای داستانی متفاوتی دارد و می توانم بگویم که شبیه هیچ کدام از سریال های طنزی که تا امروز ساخته شده نیست. البته نباید فراموش کرد که ما برای تلویزیون کار می سازیم و این به آن معنا است که باید چارچوب های تلویزیون را که کاملا مشخص است، رعایت کنیم و ساخت سریال طنز با در نظر گرفتن چارچوب های تلویزیون کار بسیار سختی است. با تمام این مسائل سعی کردیم فضای جدید و متفاوتی را برای "خروس" به وجود آوریم. اما در بین کاراکترهای این سریال من شخصیت "خروس" را بیش از هر فرد دیگری دوست دارم و دلیل آن را بی شک در طول نمایش سریال مخاطبان متوجه خواهند شد.
* از زمان پخشی که برای کارتان در نظر گرفتهاند راضی هستید؟ (شبکه دو ساعت 21:45)
- با توجه به نوع داستان و طنزی که در این سریال وجود دارد، ترجیح می دادیم تا این سریال در بخش اول یعنی بعد از افطار از تلویزیون پخش شود چرا که فضای شیرین و متفاوت آن در ایجاد آرامش در بین مخاطبان تلویزیون تاثیر بیشتری خواهد داشت اما در نهایت بخش دوم پخش سریال ها را برای ما در نظر گرفتند که از ساعت 21:45 دقیقه آغاز می شود.
به هر حال برنامهریزان تلویزیون صلاح دیدند براساس برنامه های شبکه های مختلف و پخش مسابقات ورزشی این زمان را برای پخش سریال "خروس" در نظر گیرند. "خروس" کمدی بسیار نرم و بدون لودگی است که در آن سعی شده قصه گفته شود.
* یکی از سریالهای طنز که مورد توجه مخاطبان قرار گرفته "پایتخت" است. آیا "خروس" هم می تواند تا این اندازه موفق باشد یا خیر؟
- سریال "پایتخت" یکی از سریال های قابل توجه در تلویزیون است که شخصا این سریال را بسیار دوست داشتم، اما مسئله ای که در رابطه با این سریال وجود دارد این است که "پایتخت" متکی به بازی های خوب و لحظات خیلی خوب بود ولی در "خروس" از سعید آقاخانی به عنوان کارگردان گرفته تا جواد رضویان و یا یوسف تیموری حضور متفاوتی داشته اند. به عنوان مثال جواد رضویان در این سریال بازی بسیار متفاوتی را د کرده است. در "خروس" سعی کردیم که در کنار جذابیت بازی بازیگران، مخاطبان مجبور به دنبال کردن قصه باشند.
* معمولا در ماه مبارک رمضان در کنار سریال های طنز، سریال هایی با دسته بندی معناگرا نیز پخش می شود، شما به عنوان یک کارگردان و یا فیلمنامه نویس تا چه اندازه با نمایش این نوع از سریال ها موافقید؟
- معمولا دسته بندیهایی از این دست را چندان نمی پسندم، قرار نیست سریال و یا فیلم های معناگرا تنها در رابطه با روح و یا جن و یا شیاطین باشد، بلکه کار اجتماعی نیز میتواند معناگرا باشد. اما نباید فراموش کرد با توجه به شرایط ماه رمضان، فیلم های طنز نسبت به دیگر سریال ها بیشتر در جذب مخاطب موفق عمل می کند. جدا از مضمون سریال هایی که برای مناسبت های مختلف از جمله ماه رمضان ساخته می شود، مهم این است که یک سریال مناسبتی تا چه اندازه با کیفیت ساخته شده است تا بتواند در بین شبکه های داخلی و خارجی و برنامه های مختلفی از این شبکه ها پخش می شود، موفق عمل کند.
در حال حاضر کار برای کارگردانان و فیلمنامه نویسان سریال ها بسیار سخت شده است، چرا که طیف گسترده ای از مردم مخاطب شبکه های خارجی هستند و این شبکه ها از هر نظر به دنبال تامین سلیقه مخاطبان خود هستند، به همین دلیل مسئولان باید فضای بیشتری را برای ارائه کارهای جدید در اختیار برنامه سازان قرار دهند تا بتوان با شبکه های خارجی رقابت کرد.
* با توجه به اینکه اسامی سریال هایی که در ماه مبارک رمضان پخش خواهد شد، اعلام شده است، به نظر شما کدام یک از سریال ها می تواند رقیب اصلی "خروس" است؟
- تا آنجا که می دانم تمام شبکه ها خوب کار کرده اند و حضور فیلمنامه نویسانی چون سعید نعمت الله در "مادرانه" و یا بروز نیکنژاد در "دودکش" نشان می دهد که امسال سریال های خوبی به پخش خواهد شد.
* و در پایان خط داستانی این سریال کمدی قصهگو چیست؟
- "خروس" روایتی است از زندگی پدری که دچار مشکل غیرمنتظرهای می شود. این مشکل خانواده را به تکاپو می اندازد. در این میان پسر خانواده با همفکری دوستانش تلاش می کند تا چاره ای برای رفع این مشکل بیاندیشند. در نقشه بچه ها، مغز متفکر یک خروس است. در این سریال بازیگرانی چون حمید لولایی، جواد رضویان، یوسف تیموری، اکبر اکبری مبارکه، مهسا کریم زاده، ملیکا شریفی نیا و ... حضور دارند.