به گزارش خبرنگار مهر، هنگامی که صدای فوران چشمه فصلی دریاچه کیو در شهر دهان به دهان می چرخد می توان از سیل آدم هایی که برای دیدار جاذبه نشاط بخش شهر خرم آباد راهی دریاچه کیو می شوند اهمیت این دریاچه فصلی را برای مردم این شهر مشاهده کرد.
دریاچه کیو به عنوان جاذبه مهم گردشگری مرکز لرستان همواره در فصولی از سال رو به افول می گذارد و در نهایت خشک می شود تا مردم شهر خرم آباد همواره خواستار چاره اندیشی برای دائمی کردن و نجات این دریاچه از خشکی شوند.
نگاه بخشنده چشمه های خرم آباد نصیب جوی های آب می شود!
این در حالیست که طرف دو سال اخیر با تغییرات صورت گرفته در مدیریت شهری مرکز لرستان چشم ها و نگاهها به سمت وعده شهردار این شهر برای دائمی کردن دریاچه کیو دوخته شده است، وعده ای که به نظر می رسد تحقق آن نیازمند همکاری بین بخشی دستگاههای مختلف است.
خرم آباد - مرکز استان لرستان - همواره به شهر چشمه سارها شهرت داشته در حالیکه از این ظرفیت کمتر برای زیباسازی فضای شهری استفاده شده است به طوریکه آب زلال برخی چشمه های شهر خرم آباد به راحتی پس از خروج از دل زمین وارد جوی آب شده و به شبکه فاضلاب و آبهای سطحی شهر می پیوندد و از این شهر و استان خارج می شود.
اگر این روزها سری به برخی خیابانهای شهر خرم آباد بزنیم متوجه آب زلالی خواهیم شد که حاصل نگاه بخشنده چشمه های این شهر است ولی به راحتی در جوی های شهر جریان پیدا کرده و گاه مغازه دارها و راننده ها برای شستشوی ماشین و جلوی مغازه شان از آن بهره می برند.
در این راستا اولین چیزی که در ذهن متولیان امور شهری جرقه زد استفاده از ظرفیت چشمه های شهر خرم آباد برای دائمی کردن دریاچه کیو بود تا این طرح برای مطالعه به مشاور سپرده شود.
بنابه گفته متولیان امر محدوده خرم آباد دارای 272 دهنه چشمه و 12 رشته قنات با متوسط آبدهی 16 و 12 لیتر در ثانیه در طول سال است که سالانه به ترتیب حدود 137 و هشت میلیون مترمکعب از منابع آب زیرزمینی را تخلیه می کنند.
این در حالیست که از تعداد 10 دهنه سرابهای منطقه، پنج دهنه سراب، به نام های سراب گلستان، مطهری، کیو، گرداب سنگی و دارایی در داخل شهر خرم آباد قرار دارند که ظرفیتی مهم برای زیباسازی شهر خرم آباد و تامین فضایی مفرح محسوب می شوند.
چشمه ای که چشم آبی خرم آباد را به "گلستان" می گشاید
با توجه به این ظرفیت از ابتدا نام چشمه "گلستان" برای انتقال آب به دریاچه کیو روی زبانها افتاد و در این راستا خردادماه سال گذشته بود که برای نخستین بار شهردار خرم آباد اعلام کرد که طرح انتقال آب چشمه گلستان به دریاچه کیو خرم آباد به مشاور سپرده شده است.
سراب گلستان در دامنه تپه تاریخی قلعه فلک الافلاک قرار گرفته است و یکی از منابع تامین کننده آب شرب خرم آباد است. مازاد آب این چشمه پس از طی مسیری کوتاه به رودخانه خرم آباد وارد و از شهر خارج می شود تا به نوعی این سرمایه از دست برود.
در مجموع تخلیه سراب گلستان از منابع آب زیرزمینی به طور متوسط 964 لیتر در ثانیه معادل حجمی حدود 34 میلیون مترمکعب در سال است که ظرفیت خوبی برای احیا دریاچه کیو در فصول کم آبی محسوب می شود.
هر چند پس از اعلام این موضوع برخی سازهای مخالف نیز از گوشه و کنار به گوش رسید که روند آغاز کار را با تاخیر مواجه کرد ولی مدیریت شهری مرکز استان همت کرده بود که این طرح را به سرانجام برساند هر چند که با گذشت بیش از یکسال و در آستانه خشک شدن مجدد دریاچه کیو هنوز این طرح به سرانجام نرسیده است.
آخرین وضعیت طرح نجات دریاچه کیو
و اما شهردار خرم آباد از آخرین وضعیت طرح انتقال آب چشمه گلستان به دریاچه کیو که به نوعی "طرح نجات" مهم ترین جاذبه تفریحی درون شهری خرم آباد به حساب می آید سخن گفت.
هرمز نصیری با اشاره به روند رو به افول مجدد چشمه فصلی دریاچه کیو می گوید: متاسفانه شاهد هستیم که این دریاچه به مانند هر سال مجدد رو به خشک شدن گذاشته است.
وی در مورد دائمي كردن درياچه كيو نیز به مردم اطمینان می دهد که پروژه انتقال آب چشمه گلستان به درياچه كيو با تمام توان به پيش مي رود و می گوید: بلافاصله پس از كلنگ زني اين پروژه، مراحل عملياتي احداث مخزن پمپاژ آب اين طرح در پارك جلال الحسيني خرم آباد آغاز شده است.
شهردار خرم آباد با تاکید بر اهمیت این پروژه انتقال آب ادامه می دهد: اين پروژه در خرداد ماه سال جاري كلنگ زني شده است و در اين مدت كوتاه حدود 60 درصد كار احداث مخزن ذخيره و پمپاژ آب سرچشمه به درياچه كيو انجام شده است.
اطمینان شهردار خرم آباد به مردم؛ شش ماه زمان برای دائمی کردن دریاچه خرم آباد
نصيري با یادآوری اینکه مراحل استعلام خريد لوله هاي انتقال آب هم در حال انجام است، اضافه می کند: برای اجرای طرح انتقال آب چشمه گلستان به دریاچه کیو از بخش اعتبارات جاری شهرداری خرم آباد مبلغ یک میلیارد و 700 میلیون تومان در نظر گرفته شده است.
وی به مردم این اطمینان را می دهد که شهردای به سرعت پیگیر به نتیجه رساندن این پروژه است و وعده می دهد که در صورت تامین اعتبار مورد نیاز برای اجرای این پروژه، طرح انتقال آب چشمه گلستان به دریاچه کیو ظرف مدت زمان شش ماه به بهره برداری برسد.
بنابراین گزارش دریاچه کیو یکی از منحصر به فردترین و زیباترین دریاچه های استان لرستان و غرب کشور است که در شمال غربی شهرستان خرم آباد و در کنار پارک کیو قرار دارد. "کیو"، در گویش لری مردمان خرم آباد به معنی کبود رنگ و آبی است و وجه تسمیه آن آب زلال و عمیق این دریاچه است که به رنگ آبی و نیلی دیده می شود.
آب این دریاچه از چشمه ای که در زیر آن قرار دارد تامین می شود. مساحت دریاچه کیو هفت هکتار و عمق آن بین سه تا هفت متر است.