به گزارش خبرنگار مهر، نشست «لزوم حمایت از تولید کاغذ در کشور و تجهیز و راهاندازی کارخانههای داخلی» صبح امروز شنبه 22 تیر ماه با حضور همایون امیرزاده مشاور اجرایی معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مسئول کارگروه کاغذ، حمید قبادی، مشاور سابق امور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد، سیدطاهر شبیری دبیر سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای کشور، ابوالفضل روغنی مدیرعامل کارخانه چوب و کاغذ مازندران، نادر قدیانی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و علی اکبر تورانیان عضو هیئت مدیره انجمن فرهنگی ناشران دانشگاهی در خبرگزاری فارس برگزار شد.
روغنی: با حمایت دولت میتوان تولید کاغذ را در داخل کشور از 700 هزار تن به یک میلیون تن رساند
در ابتدای این جلسه ابوالفضل روغنی، مدیرعامل کارخانه چوب و کاغذ مازندران در سخنانی کاغذ را یک کالای فرهنگی که در افزایش GDP کل کشور تاثیر فراوانی میتواند بگذارد، دانست و گفت: در کشور ما سالیانه حدود 2 میلیون تن کاغذ مصرف میشود که 700 هزار تن آن تولید داخل است که البته این میزان در صورت حمایت میتواند به یک میلیون تن برسد.
روغنی افزود: این مساله سرمایه گذاری زیادی میطلبد و با توجه به اینکه بازدهی و سوددهی بحث کاغذ هم کم است، کمتر در این حوزه سرمایه گذاری میشود، البته ما از دوستان وزارت صنعت، معدن و تجارت خواستیم که در بحث آمایش سرزمینی، موضوع افزایش ظرفیت تولید کاغذ را در دستور کار قرار دهد، ولی من همین جا باید اعلام کنم که در دولتهای نهم و دهم ارادهای برای حل مشکل کاغذ مشاهده نکردیم.
وی از زمینه مناسب تولید کاغذ از جنگلهای روسیه سخن گفت و ادامه داد: ما میتوانستیم و میتوانیم از 114 میلیون هکتار جنگلهای روسیه که به راحتی از طریق دریای خزر و براساس معاهداتی که میان دو کشور منعقد خواهد شد، قابل دسترس است، نیاز کشور را به تولید کاغذ پاسخ دهیم، ولی گامی برای حل این مشکل در این دولتها برداشته نشد.
شبیری: تخصص وزارت ارشاد در بحث کاغذ نیست بلکه در محتوای روی آن است
در ادامه این نشست سیدطاهر شبیری دبیر سندیکای تولیدکنندگان کاغذ و مقوای کشور با اشاره به تواناییهای ایران در تبدیل شدن به قطب تولید کاغذ در قیاس با کشورهایی مانند عربستان، اردن و ترکیه در منطقه بیان کرد: متاسفانه نبود مدیریت استراتژیک که بتواند سامانی برای بحث کاغذ تدارک ببیند، منجر به این شده که ما اکنون با بحران کاغذ مواجه باشیم.
وی وزارت ارشاد را فاقد صلاحیت ورود به عرصه کاغذ دانست و گفت: دوستان وزارت ارشاد و همچنین اتحادیه ناشران تخصصی در این حوزه ندارند، بلکه وظیفه آنها یک وظیفه حاکمیتی است که آن هم مربوط به تولید محتوا میشود، بحث کاغذ را باید وزارت صنعت و معدن و تجارت پیگیری کند که متاسفانه این دوستان هم از مسئولیت خود شانه خالی میکنند.
تورانیان: بسیاری از ناشران دانشگاهی نیمه فعال هستند
همچنین در این نشست علیاکبر تورانیان، رئیس هیئت مدیره انجمن ناشران دانشگاهی با بیان اینکه کاغذ همواره یک کالای استراتژیک برای ناشران بوده است، تصریح کرد: امروز بعد از سی و چهار سال از انقلاب اسلامی، بخاطر عدم توجه جدی به مساله کاغذ و بحث خودکفایی آن، با یک غافلگیری مواجه شده ایم و سال گذشته دیدیم که قیمت کاغذ از بندی 25 هزار تومان به 100 هزار تومان رسید.
وی افزود: اگر تیراژ کتاب پایین و قیمت آن بالا است، این مساله مستقیما به گرانی کاغذ ارتباط پیدا میکند. در همین بخش ما (ناشران دانشگاهی) بسیاری از موسسات انتشاراتی هم اکنون یا کاری انجام نمیدهند و یا نیمه فعال هستند و این علی رغم تاکیدات مقام معظم رهبری برای حل مشکل کاغذ بوده است.
تورانیان اضافه کرد: نباید نقش وزارت ارشاد را به عنوان دستگاهی که متولی عرصه فرهنگ کشور است، در بحث کاغذ کم اهمیت تلقی کرد و آن را کمرنگ دانست. ارشاد میتوانست زمانی که کاغذ را در اولویت نهم تخصیص ارز گذاشتند، وظیفه حاکمیتی خود را ایفا کند، ولی دوستان باید این را بدانند که اگر اعتقاد و عشق ناشران ما به صنعت نشر و کار انتشار کتاب نبود، بسیاری از فعالیتها هم اکنون به حالت تعطیلی کامل در میآمد.
قدیانی: چرا باید کاغذ داخل را که کیفیتش از کاغذ خارجی بهتر نیست، گرانتر بخریم؟
در این جلسه همچنین نادر قدیانی رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران با بیان اینکه در هیچ کشوری تمام ملزومات تولید کاغذ به طور کامل تولید نمیشود، گفت: در همه کشورها حتی کشورهای صنعتی بخشی از کالاها و مواد اولیه از خارج از کشور وارد میشود پس ما هم در کشورمان نیازی نداریم که در تمامی مراحل خودکفا باشیم، در برخی از این زمینهها میتوانیم از کشورهای دیگر کمک بگیریم.
وی ضمن تاکید بر لزوم تقویت کارخانههای تولیدکننده کاغذ در داخل کشور در عین حال از کیفیت برخی از آنها انتقاد کرد و افزود: چه دلیلی دارد که کاغذ کارخانه چوب و کاغذ مازندران که از کاغذهای خارجی بهتر نیست، برای ما به عنوان ناشر گرانتر تمام شود.
قدیانی اضافه کرد: مساله دیگری که در بحث کاغذ با آن مواجه بوده ایم، نبود مدیریت صحیح در واردات آن است؛ تا همین چندی پیش کاغذ گلاسه ما در بنادر مانده بود به همین خاطر به کیلویی 10 هزار تومان هم رسید ولی دیدیم که وقتی مشکل حل شد قیمت آن به 5 هزار تومان کاهش یافت این مساله بخاطر نبود هماهنگی میان مسئولان ذیربط با مسئولان گمرک است.
امیرزاده: قطار کاغذ زمانی از ریل خارج شد که یارانه فرهنگ از تولیدکننده به سمت مصرف کننده سوق داده شد
در ادامه این نشست همایون امیرزاده مسئول کارگروه کاغذ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به غیبت مسئولان مربوط به حوزه کاغذ در وزارت صنعت، معدن و تجارت در جلسه مذکور گفت: متاسفانه با مصوبهای که در سال 1383 از تصویب گذشت و در برنامه چهارم توسعه کشور گنجانده شد، یک ریل گذاری نامناسب در خصوص بحث کاغذ بوجود آمد و آن حذف یارانهها از تولید و سوق دادن آن به مصرف کننده بود.
وی با بیان اینکه این مصوبه بر تبعات اجرای آن در سالهای گذشته، بلاهای زیادی برای تولید کاغذ در کشور درپی داشته است، بیان کرد: اکنون که روزهای پایانی دولت است من نمیخواهم از برخی اقدامات با عباراتی ناشایست استفاده کنم، اما واقعا این مصوبه در عین اینکه منافعی را برای مصرف کنندگان به دنبال داشته است، سرِ بخش تولید را بـُرید.
مشاور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: بر اساس این مصوبه که در تاریخ 13 تیر ماه 1385 به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ابلاغ شد، امروز ما به دنبال پرتقال فروش باید بگردیم! در بند«ز» این مصوبه بر ساماندهی نظام یارانهای بخش فرهنگ و اولویت دادن به کودکان، دانشآموزان و دانشجویان بر سوق دادن نظام پرداخت یارانه به سمت مصرفکنندگان تاکید شده است، این مصوبه باعث شد که ما تولید را به کلی رها کنیم.
امیرزاده با بیان این که «انصافا وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در تمام این مدت در بحث حمایتهای مستقیم تا جایی که در توانش بوده، خوب عمل کرده است» اضافه کرد: بر اساس آن مصوبه که بعدا در آئین نامه مصوب هیئت وزیران هم که به وزارت ارشاد ابلاغ شد، مقرر شد 50 درصد از این یارانه در قالب سه آیتم بن کتاب، کارت الکترونیک و خرید کتاب به مصرف کننده اختصاص یابد. همچنین مقرر شد 30 درصد هم به خرید کتاب از کتابخانهها، 10 درصد برای کمک به شبکه توزیع کتاب و 10 درصد هم برای خرید کتب ارزشمند اختصاص یابد.
مسئول کارگروه کاغذ وزارت ارشاد ادامه داد: این کارگروه بر اساس یک نیاز شکل گرفت و شاه بیت مطالبات وزارت ارشاد در طول چند سال اخیر بعد از بررسی مشکلات جاری ناشران، تخصیص ارز با نرخ مرجع برای کارخانههای تولید کننده کاغذ در داخل کشور بوده است.
مشاور اجرایی معاونت فرهنگی وزارت ارشاد همچنین با قدردانی از دست اندرکاران بخش خصوصی برای ایفای نقش جدی در بحث تولید کاغذ گفت: اگر بناست از درگیریهای ارزی و از مراودات خسته کننده و ملال آور در حوزه کاغذ رها شویم راهی جز توجه به تولید کاغذ در کشور نداریم.
امیرزاده در ادامه کاهش تعرفه وارد کاغذ و رساندن آن را به عدد صفر از دیگر دستاوردهای کارگروه کاغذ عنوان کرد اما قسمت با انتقاد سیدطاهر شبیری دبیر سندیکای تولید کنندگان کاغذ روبرو شد.
ادامه دارد...