به گزارش خبرنگار مهر، استان لرستان با آب و هوای مناسب و رودهای پرآب و خاک حاصلخیز استعداد ویژه ای برای کشاورزی و باغداری دارد به طوریکه پایه اصلی اقتصاد مردم این استان را کشاورزی تشکیل می دهد.
در حال حاضر این استان دارای 56 هزار هکتار باغ میوه است و مجوز توسعه باغات استان به میزان 40 هزار هکتار را نیز در دست دارد، ظرفیتی که از این استان می تواند صادرکننده ای بزرگ در حوزه صادرات میوه بسازد.
با وجود اینکه استان لرستان از نظر بارندگي، خاک حاصلخيز، دشتهاي مناسب، فراواني آبهاي سطحي و زير زميني و وضعیت آب و هوایی موقعيت مناسبی برای توسعه بخش کشاورزی و باغبانی دارد اما به دلايلي مختلفی مانند خروج آبهاي استان، نظام بهره برداري نامطلوب، عدم سرمايهگذاري مناسب در بخش باغباني، بی توجهی به توسعه صنایع تبدیلی و تکمیلی و فرآوری و ... این بخش از بهرهوري مناسبي نسبت به امكانات و قابلیتهای موجود برخوردار نيست.
استان لرستان علی رغم تنوع محصولات باغی که حکایت از قابلیتهای مناسب آب، خاک و هوای این استان برای توسعه در این بخش دارد ولی همچنان در کشور به جایگاه مطلوب و خواستنی خود نرسیده است.
در این استان با آب و هوای چهار فصل عمده محصولات باغی زمینه پرورش دارند به طوریکه در حال حاضر در زمینه میوه های دانه دار انواع سیب، گلابی و به، در بخش میوه های هسته دار گیلاس، آلبالو، آلو، هلو، شفتالو، زردآلو، شلیل، در بخش میوه های دانه ریز انواع انگور، انواع توت درختی و توت فرنگی، در زمینه میوه نیمه گرمسیری انار، انجیر، زیتون و انواع مرکبات و همچنین برخی میوه های خشک و میوه های سردسیری در این استان تولید می شود.
این در حالیست که محصولات کشاورزی و باغی شهرستان پلدختر در استان لرستان را بیش از هر چیزی با نام "انجیر سیاه" می شناسند، انجیری که به واسطه زودرس بودن پیش از هر نوع انجیری راهی بازار می شود و خواهان زیادی در سراسر کشور و دنیا دارد.
این محصول در سطح وسیعی از شهرستان پلدختر پرورش داده می شود علاوه بر ایجاد فرصت های اشتغال، این شهرستان را مستعد تبدیل به قطب صادرات انجیر به کشورهای مختلف دنیا کرده است.
علی خادمی مدیر جهاد کشاورزی پلدختر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: برداشت انجیر از سطح یک هزار و 200 هکتار از باغات شهرستان پلدختر آغاز شده و پیش بینی می شود 17هزار تن انجیر از این سطح تولید و روانه بازار مصرف شود.
وی افزود: از این میزان 950 هکتار به سن اقتصادی و باروری کامل رسیده و 250 هکتار آن به صورت نهال بوده که هنوز وارد سن اقتصادی و تولید کامل نشده اند.
خادمی تصریح کرد: 95 درصد باغات انجیر سیاه لرستان در شهرستان پلدختر وجود دارد و برداشت انجیر در این شهرستان تا 20 شهریور ادامه دارد.
مدیر جهاد کشاورزی پلدختر گفت: از مزیت های انجیر سیاه پلدختر، زود رس بودن این محصول است که این عامل باعث شده استان لرستان از نظر سطح زیر کشت و تولید انجیر سیاه مقام اول کشور را دارا باشد.
خادمی همچنین با بیان این که بیشترین سطح زیر کشت انجیر شهرستان پلدختر در منطقه زیودار است گفت: به علت اینکه هنوز کارخانه فرآوری انجیر شهرستان آغاز به کار نکرده کل محصول تولیدی به صورت تازه خوری مصرف می شود.
مدیر جهاد کشاورزی پلدختر افزود: در صورت بهره برداری کارخانه فرآوری انجیر شهرستان بیش از پنج هزار تن از انجیر تولیدی فرآوری می شود که برای بالا بردن ارزش افزوده این محصول ساخت یک کارخانه فرآوری انجیر در شهرستان پلدختر آغاز شده است.
وی افزود: در فاز اول تولید این کارخانه چندین نوع فرآوری به بازار عرضه می شود که این فرآوری ها شامل مربای انجیر، مارمالاد، شربت انجیر، عرق برگ انجیر و غیره است.
مدیر جهاد کشاورزی پلدختر کاهش شدید دبی آب رودخانه مادیان رود، بارش مداوم ریزگردها، کاهش عملکرد انجیر، شیوع آفت حاصل از ریزگردها و عدم شروع به کار کارخانه فرآوری انجیر را از عمده مشکلات باغداران انجیر این شهرستان برشمرد.
بنابر این گزارش در ششمین روز از دهه فجر سال 90 طی مراسمی با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان، فرماندار پلدختر و جمعی از مسئولان این شهرستان عملیات اجرایی کارخانه فرآوری انجیر در پلدختر آغاز شد. کارخانه ای که به گفته رئیس سازمان جهادکشاورزی استان لرستان قرار بود در سه فاز ساخته شود که فاز اول آن با ظرفیت چهار تا 6 هزار تن انجیر باید در سال 91 به بهره برداری می رسید.
با این وجود در حالی سال 92 چهارمین ماه خود را نیز پشت می گذارد همچنان این کارخانه به بهره برداری نرسیده است تا انجیر سیاه پلدختر در حسرت فرآوری باقی بماند.