داریوش مطلبی معاون فناوری و اطلاعات موسسه خانه كتاب در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به عضویت ایران در موسسه جهانی شابک (ISBN) و شابم (ISMN) از سال 1372 گفت: امسال چهل و یکمین اجلاس شابک (نظام شماره گذاری استاندارد کتاب) طی روزهای 11 و 12 سپتامبر در کشور آمریکا و در شهر نیویورک و به فاصله دو روز از آن بیست و یکمین اجلاس شابم (نظام شمارهگذاری موسیقی چاپی) نیز در واشنگتن برگزار و در آنها، وضعیت کشورهای عضو در این دو حوزه طی یک سال گذشته بررسی میشود و برای رفع مشکلات، برنامهریزی خواهد شد.
وی افزود: در عموم این اجلاسها از میان 160 کشور عضو، حدود 50 کشور که هم حرفی برای گفتن دارند و هم وضعیت نشر آنها نسبتاً رو به رشد است، شرکت میکنند. خانه کتاب به نمایندگی از ایران طی 12 سال قبل تقریباً در تمام این اجلاسها حضور داشته و با توجه به نقش فعالش طی سالهای 2000 تا 2005، پیشنهادش برای میزبانی اجلاس شابک در سال 2005 پذیرفته شد و ما در آن سال میزبان کشورهای عضو بودیم.
این مقام مسئول در موسسه خانه کتاب درباره برنامههای خانه کتاب برای حضور در این اجلاس، گفت: ما طی سال گذشته تمامی فعالیتهای مربوط به عضوگیری در شابک (ISBN) و شابم (ISMN) را مکانیزه کردهایم و در حال حاضر هیچ موسسهای در هیچ جای ایران وجود ندارد که برای دریافت این دو سرویس، تمدید آنها و یا تعامل با موسسه از این حیث، نیاز به حضور فیزیکی ندارد و تمامی عملیات مربوطه به صورت الکترونیکی به متقاضیان ارائه میشود. طبیعتاً ما در اجلاس پیش رو، علاوه بر برنامههای روتین، سعی میکنیم تغییراتی را که در نحوه عضوگیری و ارائه سرویس به اعضا داشتهایم، ارائه کنیم.
مطلبی همچنین از ارسال اطلاعات کل ناشران ایرانی عضو شابک به این موسسه جهانی طی هفته گذشته خبر داد و اضافه کرد: کاتالوگ مربوط به این فهرست در فهرست راهنمای ناشران جهان که به زبان انگلیسی از سوی شابک عرضه میشود، منتشر و میان اعضا توزیع خواهد شد.
داریوش مطلبی معاون فناوری و اطلاعات موسسه خانه كتاب درباره اینکه چه کسانی به نمایندگی از ایران در اجلاس شابک و شابم حضور مییابند؟ گفت: در سالهای گذشته نماینده نظام شابک و شابم در ایران به همراه یکی از اعضای هیئت مدیره موسسه خانه کتاب و یا مدیرعامل این موسسه در اجلاس شابک و شابم حضور مییافتیم. برای اجلاس سال جاری هم حضور ایران قطعی است اما هنوز افراد شرکت کننده قطعی نشدهاند. با این حال مکاتبات مرسوم انجام شده و علیرغم مشکلاتی که در اخذ ویزا از کشور آمریکا وجود داشته، امیدواریم از این نظر مشکل خاصی به وجود نیاید.
به گفته وی، تقریباً تمام ناشران دارای مجوز فعالیت که تعداد آنها بالغ بر 7000 موسسه است، عضو نظام شابک هستند و تنها کمتر از 0/5 درصد کتابها که به صورت ناشر - مولف منتشر میشوند، دارای شابک نیستند.