سمنان – خبرگزاری مهر: مسئول بسيج جامعه پزشكي استان سمنان گفت: ماه مبارک رمضان رعایت اصول تغذیه نه تنها به سلامت فرد کمک می‌کند بلکه روحیه نشاط و شادابی روزه‌دار را تقویت می‌کند.

به گزارش خبرنگار مهر، سکینه محرابی صبح چهارشنبه در نشستی با خبرنگاران در خصوص تغذیه در ماه مبارک رمضان گفت: در این ماه باید از رژیم غذایی سبک و ساده در چهار وعده شامل، سحر، افطار، شام و بعد از شام استفاده کنید، آن هم به صورتی که بین وعده‌های مصرفی بعد از افطار دو ساعت فاصله باشد.

وی افزود: وعده‌های افطار و شام دو وعده مجزا هستند و نباید آن را در یک وعده خلاصه کرد.

مسئول بسيج جامعه پزشكي استان سمنان با بیان اینکه در طول ماه مبارک رمضان میزان سوخت و ساز بدن کاهش می‌یابد و ساز و کارهای تنظیم کننده شروع به فعالیت می‌کنند افزود: مهم‌ترین ساز و کار فعال، سوخت چربی بدن است به همین دلیل افرادی که اضافه وزن دارند این ماه بهترین فرصت برای پیروی از رژیم غذایی سبک و کم کالری و در نتیجه کاهش وزن است و باید برنامه‌ غذایی طوری تنظیم شود که تمام گروه های غذایی از جمله نان و غلات، شیر و لبنیات، گوشت، سبزی و میوه در حد اعتدال استفاده شود.

محرابی هدف از روزه گرفتن در ماه مبارك رمضان علاوه بر اجر معنوی آن، بهره بردن از منافع جسمانی و روانی این ماه مبارك عنوان کرد و افزود: البته ماه رمضان امسال به دلیل مصادف شدن با روزهای گرم و طولانی تابستان دارای حساسیت و تحمل بیشتری است كه با یك برنامه تغذیه ای درست هنگام افطار و سحر می توانیم بدون هیچ گونه مشكلی از مزایای آن بهره ببریم و به مشكلاتی مانند ضعف بدنی، افت فشار، تشنگی و گرسنگی نیز دچار نشویم.

وی با بیان اینکه اگر فرد روزه‌اش را با آب خيلي سرد افطار كند، دچار شوك عروقي در معده و فشار به سيستم قلب شده و خطراتي را براي انسان به دنبال دارد افزود: روزه‌داري امري جدا از بهداشت و سلامت نيست و يكي از فرائضي است كه با بهداشت و سلامت تن در ارتباط است.

وي افزود: باز كردن روزه با شكم گرسنه با آب سرد به هيچ وجه توصيه نمي‌شود؛ زيرا معده به يكباره سرد و منقبظ شده و منجر به دردهاي شكمي مي‌شود و حتي گاهي ممكن است موجب وارد شدن شوك عروقي در معده و فشار به سيستم قلب شده و فرد سنگ كوب كرده و موجب مرگش شود.

محرابی با بيان اينكه يكي از مواردي كه فرد روزه‌دار بايد رعايت كند، تغذيه مناسب در سحر و افطار است، افزود: علاوه بر توجه به مصرف پنج گروه اصلي غذايي كه شامل قندها، پروتئين‌ها، مواد معدني، چربي‌ها، سبزيجات و ميوه‌جات است، حفظ مايعات و املاح و ويتامين‌ها در رمضان از اهميت ويژه‌اي برخوردار است.

وي تصريح كرد: وعده غذايي اصلي بهتر است در سحر ميل شود و بهترين ماده غذايي كه كمتر موجب گرسنگي و تشنگي مي‌شود، همراه كردن مقداري نان با هشت قاشق غذاخوري برنج با انواع خورشت‌هاي كم چرب است.

محرابي ادامه داد: يك واحد لبنيات مثل يك پياله ماست يا يك ليوان شير و دو واحد ميوه بايد در وعده سحر مصرف شود، همچنين مصرف حداقل دو ليوان آب كه در آن از ليمو ترش تازه استفاده شده باشد، براي رفع عطش مناسب است.

مسوول بسيج جامعه پزشكي استان سمنان اضافه كرد: خوردن چاي در وعده سحر توصيه نمي‌شود؛ چرا كه چاي موجب دفع زودرس آب از بدن شده و تشنگي زودرس را به دنبال دارد.

محرابي خاطرنشان كرد: در وعده افطار نيز بهتر است روزه خود را با دو عدد خرما و كمي آب جوش باز كنيم، خوردن غذاي كمي شيرين و ملايم مثل فرني، حلوا، شير برنج، نان، پنير و سبزي و همچنين مصرف غذاي پروتئيني مثل سوپ يا آش و سه كف دست نان مناسب است.

مسئول بسيج جامعه پزشكي استان سمنان تصريح كرد: براي برطرف كردن عطش بهتر است در اواخر افطار آب به شكل جرعه جرعه ميل شود و در وعده بين افطار تا سحر نيز مصرف ميوه‌هاي فصل توصيه مي‌شود و بهتر است غذا را خوب جويده و آرام آرام خورده شود.

محرابي افزود: براي جلوگيري از سردردهاي ناشي از روزه‌داري توصيه مي‌شود كه در وعده سحر از موادي كه قند طبيعي دارند مثل خرما، كشمش، انجير خشك و عسل استفاده شود؛ زيرا ماندگاري قند اين مواد بالا بوده و باعث افت قند خون در فرد نمي‌شود.

وی اضافه کرد: با توجه به این که در طول روز، فرد مدت زمان زیادی تشنه است، روزه داران  از  مواد غذایی که مدر نباشد در وعده سحری استفاده کنند.

مسئول بسيج جامعه پزشكي استان سمنان با بیان اینکه مصرف چای به دلیل مدر بودن در وعده سحری باعث کم آبی بدن فرد روزه دار در طول روز می شود، افزود: مصرف بعضی از میوه ها مانند هلو و سبزی ها مانند کاهو جبران کم آبی بدن فرد روزه دار را می کند.

محرابی ضمن توصیه بر اینکه روزه داران باید روزه خود را با مواد غذایی سبک افطار کنند، بیان کرد: بهتر است روزه داران با مصرف یک فنجان چای کم رنگ و یا یک لیوان شیر با خرما افطار کنند.

وی مصرف نوشیدنی سرد در وعده افطار را بعد از ۱۵ ساعت گرسنگی و تشنگی، وارد کردن استرس به معده عنوان کرد.

محرابی همچنین توصیه کرد: روزه داران در وعده شام غذای سبک مصرف کنند زیرا هرچه قدر وعده شام بیشتر و سنگین تر باشد فرد برای وعده سحری اشتها ندارد.