به گزارش خبرنگار مهر، احمد محیط طباطبایی بعد از ظهر پنجشنبه در آئین گرامیداشت روز اردبیل در نگارخانه ختایی بقعه جهانی شیخ صفی افزود: ایران به خاطر قرار گرفتن در مسیر غرب و شرق و بالعکس، ارتباط زیادی با فرهنگ های مختلف داشته و اتفاقات زیادی نیز در این حوزه اتفاق افتاده اما این منطقه نقش مادری خود را در زمینه میراث داری ایفا کرده است.
وی با بیان اینکه آذربایجان در زمان حمله مغول ها و تاتارها نقش تجدید هویت و فرهنگ را بر عهده داشته است، اضافه کرد: چنانچه در زمان حمله کشورهای غربی از سمت غرب، خراسان در شرق این نقش را ایفاء کرد.
این مورخ و استاد دانشگاه با طرح این موضوع که تجدید حیات ملی ایران با شکست در جنگ چالدران شکل گرفت، ادامه داد: بی شک این شکست یک ناکامی نظامی بود، اما شکست چالدران موجب پیروزی باورهای ملی شد تا پس از آن حیات ملی کشور شکل بگیرد.
وی با اشاره به نقش فرهنگی منطقه آذربایجان بویژه در توسعه زبان فارسی تاکید کرد: در واقع می توان گفت که زبان فارسی نه به وسیله فارس زبانان بلکه توسط ترکان سلجوقی توسعه و گسترش یافت.
محیط طباطبایی نقش مهم اردبیل در احیاء فرهنگ ملی و دینی کشور را یادآور شد و تصریح کرد: اردبیل در جایگاه فرهنگ پارسی و ایرانی نقش مهمی داشته است، حتی اذان موذن زاده اردبیلی به عنوان اثر معنوی کشور در دستگاه شور و دشتی فارسی ارائه شده است.
وی با بیان اینکه امروز قبر 400 شاعر پارسی که حتی متولد این شهر نیستند در تبریز وجود دارد، این امر را نشانه بالندگی فرهنگی و تاریخی آذربایجان دانست و بیان داشت: شعرای پارسی زبان به دلیل توسعه فرهنگی این مناطق در طی آن دوران، به مناطق آذری مهاجرت می کردند که خود نشان دهنده نقش عمده آذربایجان در فرهنگ کشور است.
مورخ و پژوهشگر کشور با بیان اینکه در بسیاری از موارد به اشتباه میان فرهنگ شیعی و ایران جدایی ایجاد می شود، تاکید کرد: اما تاریخ جنان رقم خورده که نمی شود این دو را از هم جدا کرد.
وی همچنین تعیین روزی که جنبی آئینی داشته و در زمینه یادآوری تاریخ و هویت آن تاثیرگذار باشد را بسیار مهم ارزیابی کرد و افزود: برگزاری روز اردبیل ظرافت خاصی است ، روزی که یک ملت تاریخ و فرهنگ تجدید حیات کرده، اینها آرمان و میراث بار ارزش تاریخی است.
روز اردبیل فرصتی برای نمایش جایگاه این استان به دنیا است
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل نیز در حاشیه این مراسم در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه روز اردبیل روز چهارم مردادماه است، گفت: به دلیل نزدیکی لیالی قدر، امسال این مراسم یک روز قبل یعنی سوم مردادماه برگزار شد تا تداخلی در برنامه های عبادی و مذهبی ایجاد نشود.
یحیی نقی زاده نامگذاری روز اردبیل را برگرفته از روز تاسیس دولت صفویه به عنوان اولین حکومت شیعی در کشور دانست و تصریح کرد: تشکیل حکومت صفویان در رسمیت بخشیدن به مذهب تشیع و یکپارچگی و وحدت ملی ایرانیان بسیار مهم بوده و باید در شان آن مراسم گرامیداشت برگزار شود.
وی با بیان اینکه روز اردبیل به پیشنهاد میراث فرهنگی در شورای فرهنگ عمومی مصوب شده است، عنوان کرد: برگزاری مراسم بزرگداشت روز اردبیل فرصت مناسبی برای معرفی ظرفیت ها و قابلیت های استان است.
نقی زاده ادامه داد: باید با استفاده از این فرصت ممتاز، جایگاه این استان در عرصه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و بویژه گردشگری به تمام دنیا نشان داده شود.
وی همچنین از برگزاری مراسم ویژه این روز توسط اردبیلی های مقیم تهران در برج میلاد خبر داد و گفت: برپایی آئینی تحت این عنوان در تهران موجب آشنایی بیشتر علاقمندان با فرهنگ، تاریخ و هویت این استان خواهد شد.