کرمان - خبرگزاری مهر: آغاز ماه رحمت و بخشش هر چند برای بسیاری از مردم نشانه نزدیکتر شدن و مهربانی به یکدیگر است اما آغاز این ماه برای بیماران تالاسمی که در استان کرمان تعدادشان نیز کم نیست با نگرانی کمبود خون و استرس همراه است این درحالیست که اهداء خون به خصوص در این ماه به گفته کارشناسان دینی یکی از مهمترین فرایض اخلاقی و مذهبی محسوب می شود.

به گزارش خبرنگار مهر، بیماری تالاسمی است و برای گرفتن خون به مرکز درمانی مراجعه کرده، رنگش پریده و صورتش لاغر است خون برای این بیمار یعنی زندگی داخل مرکز درمانی می رود و مدت طولانی زیر دستگاههای مختلف قرار می گیرد و بار دیگر توانش برای ادامه زندگی باز می گردد، این صحنه در طول روزهای مختلف سال برای این بیمار هر باره تکرار می شود.

استان کرمان دارای یکی از پر جمعیت ترین بیماران تالاسمی کشور است تعداد این بیماران به خصوص در جنوب استان کرمان فزاینده است، ازدواجهای خانوادگی و اختلالات خونی امری رایج است، گاه در یک خانواده چندین نفر از اعضای خانواده تالاسمی دارند.

چندی قبل با یکی از کارشناسان بهداشتی بهزیستی صحبت می کردم، وی می گفت فقر فرهنگی و عدم اطلاع از لزوم آزمایشهای قبل از ازدواج موجب بروز بیمارهای متعدد در جنوب کرمان شده تالاسمی و معلولیت از مهترین این بیماریها به خصوص در کپر نشینان و محرومان است گاه در یک کپر چندین بیمار تالاسمی و یا معلول وجود دارد اما با وجود اینکه فرزند اول بیمار است والدینش نا آگاهانه چندین فرزند دیگر بیمار دارند.

اکثر این بیماران به خصوص بیماران تالاسمی جدای از علل بیماریشان مشکلاتی فراوان دارند تامین دارو و لوازم تزریق خون طی ماههای اخیر یکی از نگرانیهای تکراری بیماران تالاسمی و دارای اختلال خونی است.

کمبود خون و دارو و نگرانی بیماران تالاسمی

محمد رضا مشهدی دبیر انجمن بیماران تالاسمی چندی قبل از کمبود دارای بیماران تالاسمی به شدت ابراز نگرانی کرده بود و در این خصوص گفته بود که بروز برخی مشکلات در تامین دارو موجب شده است شرکتهای داخلی متعهد شوند که داروی مورد نیاز بیماران تالاسمی را تامین کنند اما اینگونه عمل نمی کنند.

مشهدی اشاره کرده که طی چهار ماه گذشته داروی مورد نیاز تولید نشده است و بیماران نیازمند دارو در انتظار تامین نیازشان هستند، بیمارانی که اکثرا از قشر ضعیف و محروم جامعه هستند و قربانی نا آگاهی والدینشان شده اند.

وی گفته که شرکتهای داخلی حداکثر به 30 درصد تعهداتشان پاسخ می دهند و این وضعیت برای بیماران تالاسمی و سیر درمان آنها بسیار خطرناک است.

دبیرانجمن تالاسمی در این خصوص می گوید: اگر بیمار به موقع دارو مصرف نکند بار آهن بدنش بالا می رود این برای این بیماران عواقب جبران ناپذیر دارد.

وی گفت: کمبود دارو موجب شده است میزان ویال تجویز دارو برای هر بیمار کاهش یابد و این امر کبد، کلیه ها و قلب بیمار را درگیر کرده و موجب بستری شدن بیمار می شود.

این صحبتهای دبیر انجمن تالاسمی کشور را مرور می کنم و نگاهی به بیمارانی می اندازم که وارد مرکز بیمارهای خاص می شوند نه نیازمندند و نه محتاج ترحم اما بقای زندگیشان به دو چیز بسته است اول تامین داروی و دوم تامین خون مورد نیازشان که زیر نظر پزشک معالج باید مصرف کنند.

همه مشکلاتی که تک تک اعضا جامعه دارند این بیماران هم دارند اکثرشان بچه هستند و بزرگترینشان کمتر از 20 سال سن دارند ضعف جسمانی و بیماری بر چهره هایشان نقش بسته اما در نگاهشان امید به آینده موج می زند.

مانند همه اعضای جامعه با تورم و افزایش قیمتهای موجود دست به گریبان هستند اما همگی این افراد باید هزینه های هنگفت تامین دارو و رنجهای بیماری که ناخواسته نصیبشان شده را تحمل کنند.

هر یک از این افراد در ماه نیازمند تزریق چند واحد خونی هستند این امر موجب افزایش آهن خونشان می شوند و در کنار آن غذایی که مصرف می کنند نیز بر آهن خوشان می افزاید به همین علت استفاده از داروها برای تداوم زندگی است.

اما در این میان تامین واحدهای مورد نیاز خونی و سلامت خون دریافتی برای این هموطنان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هر سال با آغاز ماه رمضان نگرانی این افراد در زمینه دریافت خون افزایش می یابد نکته قابل توجه اینکه 25 درصد از خون در کشور به مصرف این بیماران می رسد در ماه رمضان میزان اهدای خون به خصوص در قبل از شبهای قدر به یکباره به شدت افت می کند و این بیماران نگران مایه حیات زندگی شان می شوند.

نجات زندگی مهمترین عبادت است

خون برای این بیماران یعنی حیات اما متاسفانه در ماهی که باید رحمت انسانها نسبت به یکدیگر بیشتر شود اهدای خون کاهش می یابد هر چند که با برنامه ریزی صورت گرفته زمینه اهدای خون در ساعتهای بعد از افطار هم مهیا است اما کمتر کسی به این مهم توجه دارد و چشمهای نگران بیماران تالاسمی به سخاوت سایر هم نوعانشان است.

در این میان نگرانی بیماران تالاسمی که خون منفی دارند بسیار شدیدتر است نکته اینجاست که تنها 10 درصد مردم خون گروه منفی دارند و از این تعداد میزان اندکی برای اهدای خون اقدام می کنند و ذخایر این نوع خون به شدت در ماه رمضان کاهش می یابد.

هم اکنون نیز در کشور و به تبع آن در کرمان میزان ذخایر خونی کاهش یافته است و اهدای خون به عنوان یکی از مهمترین عبادتها یکی از فریضه های قابل توجه مذهبی در ماه رمضان است هر چند مسئولان سازمانهای انتقال خون در کشور چشم امید به شبهای احیای ماه رمضان برای افزایش ذخایر خونی دارند اما روزه داران باید بیشتر در این خصوص اهتمام کنند.

محمد یکی از این بیماران تالاسمی است دوازده سال دارد و برای دریافت دو واحد خون به یکی از مراکز مراجعه کرده است وی به گفته پدر و مادرش نیاز به دو واحد خون منفی دارد اما برای تامین این میزان خون با دردسر مواجه شده است این درحالیست که محمد برای ادامه زندگی نیاز مبرم به این میزان خون دارد.

در این مرکز درمانی و سایر مراکر دیگر از این محمدها زیاد است و همه چشم انتظار یاری ما و البته شرکتهای تولید دارو هستند که نیازشان را براورده کنیم.

کاهش شدید ذخایر خونی گروه منفی/ حیات بیمارن تالاسمی به بخشش دیگران وابسته است

اینکه ذخابر خونی قابل نگهداری طولانی مدت نیستند و برخی از آنها تنها چند روز مهلت مصرف دارند بیانگر این مطلب است که اهدای خون به صورت مستمر و مداوم باید در جامعه ادامه داشته باشد در کنار بیماران تالاسمی ، بیمارانی که نیاز به جراحی دارند افراد صدمه دیده در حوادث نیز وجود دارند و در این ماه از میزان آنها کاسته نمی شود.

اهدا خون روزه را باطل نمی کند

مراجع تقلید، علما و محققان مذهبی از اهدای خون به عنوان یکی از بزرگترین فرایض دینی یاد می کنند و تاکید دارند که نجات جان افراد در هر زمان مهمترین عبادت است و اهدای خون نیز باطل کننده روزه نیست.

سازمان خون با اشاره به وضعیت نگران کننده ذخایر خونی در سال جاری از مردم خواسته است در طول ماه رمضان به مراکز در نظر گرفته شده مراجعه کنند این سازمان اعلام کرده است که با توجه به گرمای هوا و طولانی بودن ساعات روزه داری مردم، میزان مراجعات به پایگاه های انتقال خون کاهش یافته است، با توجه به این که در کشور، تنها 10 درصد مردم دارای گروه خونی منفی هستند، همیشه نسبت میزان ذخایر خون منفی کمتر از گروه های مثبت است و سه تا چهار درصد جمعیت کشور گروه خونی O منفی دارند و کمتر از یک درصد گروه خونی AB منفی وجود دارد.

ذخیره خون امکان پذیر نیست

به همین دلیل در روزهایی که با کمبود اهدا مواجه می شویم، اولین کاهش ذخایر، در میان گروه های منفی دیده می شود، با توجه به اینکه مدت زمان نگهداری پلاکت در مراکز انتقال خون فقط سه  روز است و پلاکت روزانه مصرف می شود و باید طی شش ساعت اولیه پس از اهدای خون، از خون های اهدایی جدا شود، زمان طلایی دارد و باید اهدای خون جهت تهیه پلاکت به روز باشد.

گفتی است که حجم خون از دست رفته در اهدای خون در همان 2 تا 3 ساعت اولیه با نوشیدن مایعات بیشتر جبران می شود و بلافاصله به سیستم گردش خون برمی گردد. سلول های خونی نیز طی 2 تا 3 هفته پس از اهدا، با تحریک مغز استخوان، تولید شده و به گردش خون وارد می شوند.

1200 بیمار تالاسمی در کرمان وجود دارد

مديركل انتقال خون استان كرمان  نیز با اشاره به کمبود خون با تاكيد بر اينكه مردم در ماه رمضان بيماران نيازمند به خون را فراموش نكنند، گفت: هزار و 200 بيمار تالاسمي استان كرمان در اين ماه نياز به خون دارند.

محمد رضا مهدیزاده افزود: نياز به خون و فرآورده هاي خوني در ماه مبارك رمضان كاهش پيدا نمي كند زيرا اعمال جراحي در اين ماه به قوت خود باقي بوده و ممكن است حوادث و سوانح نيز كاهش نداشته باشد.

وي ادامه داد: اهداي خون هيچ منافاتي با روزه داري ندارد و نبايد مردم در اين زمينه تصور نادرست داشته باشند.

ایجاد زمینه لازم برای خون گیری بعد از افطار

مهديزاده، اظهار كرد: اهدا كنندگان مستمر در ماه رمضان در مدت روز مي توانند بدون هيچ مشكلي خون خود را اهدا كنند.

مديركل انتقال خون استان كرمان، بيان كرد: افرادي كه نخستين بار تمايل به اهداي خون دارند بهتر است سحري كامل همراه با مايعات كافي مصرف و در ساعات اوليه روز براي اهداي خون مراجعه كنند.

وي گفت: مراكز خونگيري تا دو ساعت بعد از افطار نيز فعال بوده و روزه داران مي توانند با صرف يك افطاري سبك همراه با مايعات كافي خون خود را بعد از افطار اهدا كنند.

مهديزاده، از مردم خواست در صورت داشتن نذر يا نيتي در رابطه با اهداي خون در ماه مبارك رمضان، خون خود را در نيمه نخست اين ماه اهدا كنند و اين امر خداپسندانه را به شب هاي قدر موكول نكنند.

وي اظهار كرد: در شب هاي قدر با توجه به مراجعه بسيار مردم، امكان اهداي خون همه روزه داران فراهم نمي شود كه اين امر مي تواند نارضايتي هم استاني ها را نيز در پي داشته باشد.

رییس مرکز انتقال خون بم نیز از کمبود خون در این شهرستان خبر داده است و می گوید: با توجه به کاهش شدید ذخیره خون این شهرستان بیماران بمی نیازمند همه گروههای خونی هستند.

ذخابر خون در بم به کمتر از 10 واحد در روز رسیده است؛ نیاز بیماران روزانه 25 واحد است

شهسواری گفت: هم اکنون میزان اهدای خون در بم به کمتر از 10واحد در روز رسیده در حالیکه نیاز بیماران روزانه 20 تا 25 واحد است.

وی با اشاره به اینکه در ماه مبارک رمضان میزان اهدای خون به شدت کاهش می یابد خاطرنشان کرد : مردم نوع دوست بم صبح ها از ساعت 8تا 12می توانند با مراجعه به این مرکز خون خود را به بیماران اهدا کنند.

وی یاد آور شد :قبل از ماه مبارک ذخیره سازی خون انجام شده بود ولی به دلیل نیاز شدید بیماران وکوتاه بودن مدت نگهداری خون هرچه به روزهای پایانی ماه مبارک نزدیکتر می شویم با کمبود مواجه می شویم.

رییس مرکز انتقال خون بم یادآورشد: در شبهای قدر یک پایگاه سیار انتقال خون در مسجد جامع بم مستقر خواهد شد .داشتن حداقل سن 17سال وحداکثر 65 سال ،داشتن کارت ملی،وزن بالای 50کیلوگرم وبرخورداری از شرایط کامل جسمی از شرایط لازم برای اهدا کنندگان خون است.

............................

گزارش: اسما محمودی