به گزارش خبرنگار مهر، با افزایش دمای هوا در استان کرمان که طی سالهای اخیر بی سابقه است میزان آتش سوزی در محیط زیست استان نیز افزایش یافته است طبق اعلام سازمان هواشناسی استان کرمان دمای هوا در این استان به طور متوسط یک و نیم درجه نسبت به متوسط بلند مدت افزایش یافته است.
تغییر اقلیم در کرمان از ابتدای تابستان تاکنون موجب بروز آتش سوزیهای متعدد در کرمان شده است ابتدا چندین مورد آتش سوزی در شهربابک روی داد و پس از آن جنگلهای پاریز و سیرجان طعمه حریق شد و این بار نوبت بزرگترین ذخیره گاه جنگلی کهور ایرانی در شرق استان کرمان و در قلب کویر لوت است که طعمه حریقهای آتش شود.
طبق گزارش خبرنگار مهر در ریگان روز گذشته بخش قابل توجهی از این جنگلها نیز طعمه حریق شد. در تمام این موارد یک مسئله مشترک است نبود تجهیزات مورد نیاز برای اطفای حریق موجب گسترش آتش و خاکستر شدن جنگلها شده است و همچنان این روند ادامه دارد.
در این میان عدم مسئولیت گردشگران نیز در بروز این آتش سوزیها نقش اول را داشته است گردشگرانی که برای گذر ساعاتی در طبیعت به جنگلها پناه می برند اقدام به آتش افروزی می کنند که نتیجه آن هدر رفتن منابع طبیعی است اما با وجود همه هشدارها این حوادث در استان کرمان در حال تکرار شدن هستند.
جنگل رمز حیات ریگان است/ آتش موجب گسترش بیابانها می شود
شهرستان ریگان یکی از شهرستانهای طوفان خیز استان کرمان می باشد که به دلیل هجوم شنهای روان روستاهای آن در معرض خطر متروکه شدن قرار دارند.
با اقدامات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بزرگترین جنگل دست کاشت شرق استان در بخش گنبکی ریگان 30سال پیش احداث شد که بیش از 22روستا را از هجوم شنهای روان در امان نگه می دارد و این بخش را به قطب تولید کشاورزی در استان کرمان تبدیل کرده است.
اما به دلیل خشکسالیهای چند ساله اخیر این جنگل دچار خسارتهایی شده که گرمای بالای 50درجه در این شهرستان این جنگل را تهدید می کنند و از ابتدای سال جاری تاکنون چندین فقره آتش سوزی در این جنگل رخ داده است که اهالی بومی حریق را خاموش کرده اند.
عدم وجود تجهیزات اطفاء حریق در بزرگترین جنگل کهور کشور
گرمای بی سابقه در شهرستان ریگان یکی از عواملی است که جنگل دست کاشت این بخش را تهدید می کند و نبود ماشین آتش نشانی از جمله مشکلات این بخش می باشد.
بخشدار گنبکی ریگان به خبرنگار مهر گفت: بخش گنبکی با 22هزار نفر جمعیت به دلیل وجود این جنگل از شرایط آب وهوایی خوبی برخوردار است و گونه هایی از کهور گز، طاق واسکنبیل را می توان در این پوشش گیاهی مشاهده کرد.
مصطفی زینت بخش افزود: این جنگل دست کاشت 30سال قبل توسط اداره کل منابع طبیعی استان در وسعت دو هزار و 800 هکتار کشت شده که از هجوم شنهای روان به 22روستا جلوگیری می کند.
وی گفت: این جنگل باعث شده تا کیفیت محصولات این بخش بالا رود و اهالی در بهترین شرایط زندگی کنند.
بروز آتش سوزی در جنگل کهور 50 درخت را طعمه حریق کرد
بخشدار گنبکی ریگان تصریح کرد: متاسفانه خشکسالیهای چند ساله اخیر باعث شده که مقداری از این جنگل خشکیده شود و این امر باعث تهدید آن می شود.
زینت بخش افزود: روز گذشته در اثر گرمای بالای 50درجه در این شهرستان هزار متر مربع از این جنگل طعمه حریق شد که تعداد 50اصله درخت گز در آتش سوختند.
وی گفت: این آتش به وسیله وسایل شرکت تعاونی توسعه و عمران دهیاریهای بخش گنبکی مهار شد اما نیاز است در این بخش یک ماشین آتش نشانی با توجه به وسعت این جنگل استقرار یابد.
بخشدار گنبکی ریگان افزود: طی سالهای گذشته به دلیل آتش سوزیهای زیاد در این جنگل از ماشین آتش نشانی شهرستانهای همجوار کمک گرفته می شد که آتش مهار شود.
زینت بخش خواستار استقرار ایستگاه آتش نشانی در این بخش شد.
علی آبیار یکی از اهالی بخش گنبکی ریگان می گوید: این جنگل برای ما امری حیاتی می باشد که متاسفانه گرمای امسال آن را تهدید می کند نیاز است ماشین آتش نشانی در این بخش استقرار یابد.
رضا جاوید یکی دیگر از اهالی این بخش می گوید: قبلا طوفانهای شدید شن وستاهای مارا تهدید می کرد با فعالیتهای منابع طبیعی این جنگل در این بخش کشت شد که اکنون نیاز به حمایت شدید دارد راه اندازی ایستگاه آتش نشانی در این بخش ضروری است اگر آتش مهار نشود زندگی ما نیز دچار مشکل خواهد شد.
وی گفت: باغها، نخها وکشاورزی ما از بابت این جنگل رونق دارد اگر این جنگل از بین برود کشاورزی ما نیز از بین خواهد رفت وی از مسولین خواستار استقرار یک دستگاه ماشین آتش نشانی شد.
.....................................
گزارش: موسی مولائیان