رشت – خبرگزاری مهر: مدیرعامل آب منطقه ای گیلان گفت: برداشت شن و ماسه از بستر رودخانه ها باید ضابطه مند، با مجوز و اصولی باشد.

به گزارش خبرنگار مهر، سیف الله آقابیگی ظهر دوشنبه در نشست خبری در رشت افزود: رودخانه ها به عنوان يكي از نعمت های بی بدیل الهی هستند.

وی تصریح کرد:  بهره برداري بی رویه از شن و ماسه بستر رودخانه ها به نوعي در دگرگوني محيط زيست رودها موثر است که باید به این مهم توجهی ویژه شود.

مدیرعامل آب منطقه ای گیلان گفت: برداشت شن و ماسه باعث تغيير خصوصيات فيزيكي گسترده تحت بهره برداري، تخريب گياهان، جانوران، خاك هاي نزديك به محل بهره برداري و همینطور در سيستم هيدرولوژي رودخانه منطقه اختلال ایجاد می کند.

وی تاکید کرد: اثرات منفي برداشت شن و ماسه محدود به محل بهره برداري نبوده و به قسمت هاي ديگر سيستم ساحلي و رودخانه نيز سرايت خواهد کرد.

آقابیگی در ادامه از خوشه دهی 97 درصد مزارع شالیکاری در استان خبرداد و افزود: تاکنون 10 درصد محصول مزارع برنج گیلان برداشت شده است.

وی اظهارداشت: برنج از محصولات راهبردی گیلان است و نقش مهمی در ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی و تجارت دارد.

مدیرعامل آب منطقه ای گیلان گفت: طی 10 ماهه گذشته میزان نزولات جوی در حوضه آبریز دریای خزر و همچنین حوضه آبریز سفیدرود بزرگ نسبت به میانگین دوره متوسط مشابه دراز مدت و سال آبی گذشته، با کاهش چشمگیری همراه بوده است.

وی اظهارداشت: از ابتدای مهرماه سال 91 تا پایان تیرماه سال جاری ارتفاع ریزش های جوی در حوضه آبریز دریای خزر 372 میلیمتر گزارش شده که این میزان بارش نسبت به میانگین دوره مشابه متوسط دراز مدت( 381 ) میلیمتر دو درصد و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته  (472 ) میلیمتر 21 درصد کاهش را نشان می دهد.

آقابیگی گفت: در این مدت در حوضه آبریز سفیدرود بزرگ ارتفاع ریزش های جوی 283 میلیمتر بوده که این مقدار بارندگی نسبت به میانگین دوره متوسط مشابه دراز مدت (340 میلیمتر) 17 درصد و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (379 میلیمتر) 25 درصد کاهش داشته است.

وی تصریح کرد: همچنین میزان متوسط بارش در این استان از ابتدای مهرماه سال گذشته تا پایان تیر ماه سال جاری 721 میلیمتر ثبت شد که این میزان نسبت به میانگین دوره متوسط مشابه دراز مدت(839 میلیمتر) 14 درصد و نسبت به دوره مشابه سال آبی گذشته (هزار و 81 میلیمتر) 33 در صد کاهش را نشان می دهد.

مدیرعامل آب منطقه ای گیلان در ادامه از نصب 122 عدد تابلوی هشدار دهنده در حریم رودخانه ها و مخزن سدهای استان خبر داد و افزود: از ابتدای سال جاری تاکنون 122 عدد تابلوی هشدار دهنده استاندارد با مضامین شنا کردن ممنوع، احتمال غرق شدن، شنا در کانال ممنوع، برداشت شن و ماسه ممنوع ، تخلیه زباله ممنوع، تهیه و در حریم مخزن سد و رودخانه های استان نصب شد.

وی عنوان کرد: با نصب این تعداد تابلو و 132 عدد تابلوی منصوبه گذشته، مجموع تابلوهای هشداردهنده نصب شده در حاشیه رودخانه ها، حریم مخزن سدها، ورودی و خروجی برخی اتوبان ها به دریاچه سد، اطراف کانالها به 254  عدد تابلو رسید.

وی یادآورشد: هر ساله به دلیل بی توجهی و عدم رعایت نکات ایمنی اعلام شده در خصوص منع ورود به تاسیسات آبی تعدادی از هموطنان در سراسر کشور جان خود را از دست می دهند بنابراین از مسافران و هم استانی ها به ویژه کشاورزان و ساکنان حریم رودخانه و کانال های آبرسانی تقاضا می شود برای جلوگیری از هر گونه حادثه دلخراش با توجه به تابلوهای نصب شده موارد احتیاط و ایمنی را رعایت و از ورود به رودخانه ها، کانال ها، انهار و تاسیسات آبی  استان به طور جدی خودداری کنند.