به گزارش خبرنگار مهر، فلسطین و بیتالمقدس، محل ظهور و گسترش ادیان الهی و نخستین قبله گاه مسلمانان، همواره كانون توجه و احترام پیروان مذاهب بزرگ دنیا بوده است.
مسلمانان همواره اكثریت مطلق جمعیت فلسطین بودهاند و قرنها در سایه حكومت آنها، همه مذاهب و فرق در همزیستی كامل زندگی كردند اما از هنگامی كه با خباثت روباه پیر و حیلههای صهیونیسم، این سرزمین به اشغال درآمد و ساکنان حقیقی آن رانده شدند، قلب تپنده اسلام به کانون دردها تبدیل شد.
اكنون 70 سال است مرهمی برای این زخم کهنه چرک آلود پیدا نشده و سازشکاری دولتهای وابسته به ظاهر مسلمان و تفرقه ملتها هر روز دردی به دردهای آن اضافه کرده است.
از همان ابتدا نفوذ صهیونیستها در فلسطین، با مخالفتها و واکنشهایی در این سرزمین و كشورهای اسلامی مواجه شد. قیام شیخ عزالدین قسام در حدود 70 سال پیش و تلاش گسترده وی برای حفظ استقلال فلسطین و اخراج انگلیسیها و صهیونیستها متأسفانه راه به جایی نبرد.
اوجگیری این مخالفتها در دهه چهل میلادی، جنگ سراسری در 1948 و درگیری صهیونیستهای مهاجر و حمایت غرب از آنان و تفرقه و تشتت اعراب، كار را به جایی رساند كه اعراب شکست خورده، فلسطینیان آواره و مسلمانان سرافكنده شدند. اما این وضعیت چندان به طول نینجامید و وجدان آزرده امت اسلام به جوش و خروش درآمد و كوشید تا آب رفته را به جوی برگردانده و به مقابله با اشغالگران بپردازد.
امام خمینی(ره) به عنوان رهبر دینی و بنیانگذار جنبش و حركت تاریخی انقلاب اسلامی، سالیان دراز پیش از رهبری این حركت، به موضوع فلسطین نیز اهتمام جدی داشتند. زمانی كه بر كشور فضای خفقان سایه افكنده و كسی را یارای سخن گفتن از چرایی و چگونگی رابطه با حاكمیت اشغالگر صهیونیستی نبود، امام خمینی(ره) در مواضع مختلف و سخنرانیهای گوناگون به ویژه در نطق معروف خود در خرداد 1342 به صراحت رابطه با رژیم اشغالگر قدس را مورد انتقاد قرار دادند.
بنیانگذار انقلاب اسلامی را باید بنیانگذار اولینها در موضوع فلسطین دانست. امام خمینی(ره) اولین مرجع تقلید و پیشوای بزرگ مذهبی بود که مجوز حمایت از مبارزان فلسطینی از محل وجوهات شرعی و زکات و صدقات را صادر کرد.
ايشان از همان آغاز وجهه اسلامی و بعد اعتقادی مبارزه با رژیم اسراییل را کارسازترین روش برای بسیج ملت مظلوم فلسطین و جلب حمایت امت اسلام از آنان معرفی کرد و اتخاذ مشیهای دیگری، همچون تکیه بر قومیت عربی و نگرشهای ناسیونالیستی و دیگر ایدئولوژیهای وارداتی و غیر اسلامی را انحراف در مسیر مبارزه برای آزادی میدانستند.
ايشان به مشکلات درونی جهان اسلام و از جمله ضعف و ناتوانی یا وابستگی بعضی از سران کشورهای اسلامی وقوف کامل داشتند، به همین دلیل بر آگاهی و شعور عمومی جهان اسلام، منبعث از اصول اعتقادی و مشترکات ایمانی و فرهنگی امت و پرهیز از اختلافات فرقهای تأکید میکردند و سران دولتهای اسلامی را به متابعت از این جریان فرا میخواندند.
آغازی بر یک پایان
نامگذاری روز قدس خونی تازه در رگهای مقاومت وارد کرد. امام خمینی در پیام خود در سال 1358، با نامگذاری آخرین جمعه ماه مبارک رمضان به «روز قدس» گفتند: «من در طی سالیان دراز، خطر اسرائیل غاصب را گوشزد مسلمین کردم. ... من از عموم مسلمانان جهان و دولتهای اسلامی میخواهم برای کوتاه کردن دست این غاصب و پشتیبانان آن، به هم بپیوندند و جمیع مسلمانان جهان را دعوت میکنم آخرین جمعه ماه مبارک رمضان را که از ایام قدر است و میتواند تعیینکننده سرنوشت مردم فلسطین نیز باشد، به عنوان روز قدس انتخاب و طی مراسمی، همبستگی بینالمللی مسلمانان را در حمایت از حقوق قانونی مردم مسلمان اعلام کنند.»
در اين زمينه آیتالله سید محمد غروی، عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به نقش امام خمینی در جلوگیری از فراموش شدن نام فلسطین و قدس اظهار کرد: امام خمینی(ره) قدس را مشکل عمومی تمام مسلمانان معرفی کرد. از نظر وی هر کسی که غیرت دینی داشت و خود را مسلمان میدانست باید برای آزادی قدس تلاش میکرد.
وی با اشاره به اینکه این روز، روز شعار دادن علیه ظالم است، ابراز داشت: اسلام هیچ گاه اجازه نداده که در برابر ظلم ظالم سکوت کنیم بلکه دفاع از مظلوم و دفاع از شرافت مسلمانان دیگر دستور اسلام است.
قدس؛ محور انسجام اسلامی
بیگمان، انسجام اسلامی، به ویژه در شرایط کنونی، ضرورتی انکارناپذیر در جهان اسلام است. در این میان، مسئله فلسطین و آزادی قدس شریف، از جمله نقاط اشتراکی است که میتواند محور وحدت و انسجام اسلامی باشد. از این رو، روز قدس در سال انسجام اسلامی باید به دیده دیگری نگریسته شود و برای آن برنامهریزی صورت پذیرد؛ چه آن که هر عقل سلیمی میپذیرد که بیتوجهی یا کم توجهی به آرمان فلسطین به عنوان قلب جهان اسلام، چه ضربه جبرانناپذیری به آن وارد خواهد آورد. بنابراين بر همه ملتهای مسلمان است که فراتر از شعارها و اقدامات معمولی و کم اثر، این روز بزرگ را که در حقیقت روز مقابله مستضعفان با مستکبران است، گرامی بدارند.
عضو شورای عالی حوزههاي علمیه با اشاره به اینکه ماهیت صهیونیسم باید برای ملتهای جهان روشن شود، ادامه داد: اگر بدانیم در رویای صهیونیستها هنوز نیل تا فرات در تصرف کشور جعلی اسرائیل است، تمام اختلافات قومی و مذهبی رنگ میبازند و ضرورت همدلی برای از میان بردن این غده سرطانی جای آن را میگیرد.
توطئه علیه طرفداران مقاومت در منطقه
صهیونیسم همواره از تمام ابزارهایی که در اختیار داشته برای ایجاد اختلاف میان کشورهای اسلامی استفاده کرده است. این اختلافات گاهی به بهانه تفاوتهای قومی و مذهبی بوده و گاهی رنگ و بوی دموکراتیک به خود گرفته اما همواره در پس تمام این نقشهها آرزوی دیرینه دشمن برای شکستن صفوف اتحاد جلوهگری میکرده است.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره تحولات اخیر منطقه و حوادث سوریه و مصر گفت: اسرائیل مدتها بود در انزوا به سر میبرد اما با به ثمر نشستن توطئههای جدید در مصر و سوریه این رژیم دوباره در صحنه بینالمللی حضور پیدا کرده است.
آيتالله غروي با اشاره به اینکه دولتهای اسلامی برای حفظ قدرتشان سرسختی لازم در مقابل اسرائیل را نشان نمیدهند، اظهار کرد: با این وجود اگر ملتها با تمام توان خود در برابر اسرائیل بایستند، دشمن دچار ضعف خواهد شد و دولتها نیز در نهایت مجبور به همراهی با ملتهایشان میشوند.
فریبی به نام سازش
در آستانه روز قدس و همزمان با شدت گرفت اختلافات میان گروههای فلسطینی و کشورهای عربی، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا صحبت از سرگیری مذاکرات سازش را به میان آورده است.
این مذاکرات از سال 2010 به حالت تعلیق درآمده بود و اما و اگرهای بسیاری در مورد علل از سرگیری آن در این برهه زمانی مطرح شده است.
در اين زمينه آيتالله حسن ممدوحي عضو مجلس خبرگان رهبری با اشاره به فریب بودن این مذاکرات گفت: همانطور که مقام معظم رهبری میفرمایند آمریکاییها در هیچ موضوعی صادق نیستند و مسلمانان نباید هیچگاه به آمریکا اعتماد کنند.
وی با اشاره به اینکه این مذاکرات فرصتی برای رها کردن اسرائیل از بن بست و ایجاد اختلاف میان گروههای فلسطینی است، ادامه داد: آمریکا در چنین شرایطی که کشورهای عربی با مشکلات متعدد روبهرو هستند، این موضوع را مطرح میکند تا بتواند بیشترین امتیاز را به نفع اسرائیل بگیرد.
وی با اشاره به اهمیت روز قدس ابراز داشت: یکی از عواملی که موجب رسوایی اسرائیل در سراسر جهان شد، حرکت مسلمانان در پاسداشت روز قدس بود.
ممدوحی شرکت در راهپيمايي روز جهاني قدس را واجب شرعی دانست و اظهار کرد: مردم هر چه در این روز پر رنگتر در میدان ابراز انزجار علیه اسرائیل ظاهر شوند، جبهه مقاومت بیشتر تقویت خواهد شد.