دکتر مصطفی صفوی همامی- مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به مشخصات ماهواره آتست (Autsat) گفت: پروژه آتست از سال 86 با هدف ساخت، تست و پرتاب میکرو ماهوارهای با وزن کمتر از 80 کیلوگرم آغاز شد.
وی توانایی سنجش از دور برای بررسی پوشش گیاهی ایران و ذخیره و ارسال اطلاعات مخابراتی را از ماموریتهای این ماهواره دانست و اظهار داشت: ماهواره آتست با ابعاد این ماهواره 55*60*50 سانتیمتر برای حرکت در مدار خورشید آهنگ در ارتفاع 661 کیلومتری طراحی شده است.
صفوی وزن این ماهواره را 80 کیلومتر ذکر کرد و ادامه داد: در طراحی و ساخت این ماهواره 6 دانشکده مهندسی نساجی، کامپیوتر، برق، صنایع، مکانیک و هوافضای دانشگاه صنعتی امیرکبیر مشارکت داشتند.
ماهواره آتست دانشگاه امیرکبیر که در انتظار پرتاب است
وی با اشاره به جزئیات این ماهواره خاطر نشان کرد: زیر سیستمهای این ماهواره شامل مهندسی سیستم، سازه و مواد، توان الکتریکی، وضعیت و مکانیک مدار، ایستگاه زمینی و مخابرات فضایی، کنترل حرارتی و مدیریت داد بوده که برای طراحی آن استاندارد اروپایی ECSS مد نظر بوده است.
صفوی با بیان اینکه این پروژه در 7 مرحله تعریف و اجرایی شده است، یادآور شد: آنتن UHF، سازه ماهواره و بردهای الکتریکی در کشور طراحی و ساخته شده است در عین حال دوربین مورد نیاز این ماهواره خریداری شده است.
مجری از ساخت مدل مهندسی این ماهواره خبر داد و یادآور شد: این مدل به تایید سازمان فضایی رسیده است و متعاقب آن در جهت ساخت نمونه پروازی ماهواره آتست اقدام شد و با پایان طراحی آن منتظر نوبت پرتاب هستیم.
به گفته وی طول عمر این ماهواره 3 تا 5 سال در نظر گرفته شده است.
ماهواره ناهید در مدار بیضوی
مجری طرح طراحی و ساخت ماهواره ناهید را از دیگر دستاوردهای دانشگاه صنعتی امیرکبیر در حوزه هوافضا ذکر کرد و ادامه داد: طراحی و ساخت ماهواره ناهید در پژوهشکده سامانههای فضایی سازمان فضایی انجام میشود که طراحی و ساخت47.5 درصد زیر سیستم این ماهواره به دانشگاه امیرکبیر واگذار شده است.
صفوی سنسور، عملگرها، حلقه کنترل، تغییر و کنترل وضعیت، تست آنتن مدل مهندسی ماهواره را از جمله زیر سیستمهایی دانست که در این دانشگاه طراحی شده است و گفت: زیر سیستم تغییر و کنترل در ماهواره ناهید به دلیل جهت گیری خورشید پیچیدهتر است.
وی از واگذاری بخش صفحات خورشیدی ماهواره ناهید به دانشگاه امیرکبیر خبر داد و خاطر نشان کرد: این ماهواره دارای 2 صفحه خورشیدی است و ساخت صفحات خورشیدی و گسترش آنها به دانشگاه واگذار شده است.
وی با تاکید بر اینکه مدار این ماهواره بیضوی است، اضافه کرد: این ماهواره در مدار بیضوی با اوج 375 و ارتفاع حضیض آن 250 کیلومتر با زاویه میل 55 درجه طراحی شده است.
سایر پروژههای دانشگاهی هوافضا
صفوی با اشاره دو ماهواره طراحی شده در 2 دانشگاه دیگر کشور، یادآور شد: ماهواره دانشگاه صنعتی شریف با عنوان "شریف ست" و ماهواره دانشگاه علم و صنعت با عنوان"ظفر" در دستور کار قرار دارند و در آینده نزدیک پرتاب خواهد شد.