به گزارش خبرنگار مهر، مسافران مترو که پیش از آغاز ماه رمضان یک ظهر تابستانی را بی آب در برخی از ابیستگا های مترو سپری کردند بیش از دیگران مفهوم چالش های دولت و مدیریت شهری را درک کردند . متروی تهران سال ها است که از پرداخت دیر هنگام و اندک سهم دولت گلایه دارد .
سیدجعفر تشکری هاشمی معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار تهران معتقد است اگر اعتبارات عمرانی مترو به موقع پرداخت می شد خطوط مترو بر اساس طرح جامع تکمیل شده بود و حالا برای تهران خطوط جدیدی تعریف می شد. تهران بی پول دولت هم توسعه یافت اما تعامل میان دولت و مدیریت شهری می توانست سوخت بیشتری به قطاردر حال حرکت تهران برساند و یا زمانی را که مدیران شهری تلاش کردند صرف مقابله با اجرای طرحهایی چون جدایی ری از پایتخت کنند می توانست در جایی دیگری خرج شود .
با آغاز دولت یازدهم تهرانیها امیدوارند روزگار خوشتری را تجربه کنند. اتوبوسها و واگنهای مترو مدتها در گمرک خاک نخورد و آن هزینه های شهر که به عهده دولت است به موقع پرداخت شود. اما چگونه ابرهای سیاه از آسمان رابطه دولت و شهرداری کنار می رود .
محمدعلی نجفی عضو شورای شهر تهران در این رابطه می گوید: بهبود روابط میان دولت و مدیریت شهری بستگی به ترکیب هیات رئیسه شورای شهر تهران و انتخاب شهردار دارد. البته نباید فراموش کرد که شورای شهرتهران و شهردارش می بایست توانایی تعامل با دولت را داشته باشند.
او تاکید می کند: برای همکاری بین دولت و مدیریت شهری راه کار دیگری به غیر از تعامل و همفکری وجود ندارد، حتی اگر از سوی مجلس شورای اسلامی هم قوانینی تصویب شود تا اراده در دولت و یا مدیریت شهری وجود نداشته باشد راه به جایی نمی رسد بهترین روش ایجاد تعامل است شروع یک تعامل ثمر بخش هم در خود مدیران شهری و شورای شهر نهفته است.
تهرانیها دو سالی است که حتی یک اتوبوس از دولت نگرفته اند و دو سالی هم به عمر فرسودگی ناوگان اتوبوسرانی افزوده شده و اتوبوس سواران ما در فشردگی مثال زدنی به مقصد هایشان می رسند .
اما به جز بخش حمل و نقل چه موضوعات بر زمین مانده ای به دلیل همکاری نکردن دولت با شهرداری داریم .
مرتضی طلایی ریس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهرتهران در این رابطه می گوید: بین دستگاه های اجرایی و تحت نظارت دولت و شهرداری کارهای بین بخشی وجود دارد که به دلیل نبود رابطه وتعامل مثبت میان دولت و شهرداری طی سالهای اخیر ، بسیاری از کارهایی اجرایی مشترک میان شهرداری تهران و دستگاه های اجرایی دولت روی زمین باقی مانده است.
طلایی ادامه می دهد : آسیب های اجتماعی ، بافت های فرسوده ، عقب افتادگی در نوسازی وافزایش ظرفیت ناوگان حمل و نقل عمومی از جمله این مسائل میان بخشی بین دولت و شهرداری است و حل این مشکلات در شکل گیری مدیریت یکپارچه شهری است اگر این مدل مدیریتی شکل بگیرد و وظایف شهری در این مدل مدیریتی متمرکز شود بسیاری از مشکلات حل خواهد شد.
تصمیمات امروز بر آینده تهران تاثیر گذاشت
"چنانچه در دولت نهم و دهم تعامل و اتفاق نظر بیشتری میان شهرداری و دولت اتفاق می افتاد پیشرفت بسیار زیادی در زمینه حمل و نقل عمومی تهران حاصل می شد."
این سخن را سید شریف حسینی، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی می گوید و ادامه می دهد : عدم پرداخت اعتبارات مصوب مجلس در حوزه حمل و نقل عمومی در راستای اهداف تخصصی و کارشناسی نبود و با مسایل سیاسی آمیخته شد بود که نتیجه آن تشدید آلودگی هوا و تعطیلی های پی در پی بود، تصمیمات ما اثراتی دارد که در آینده شاهد عوارض آن خواهیم بود.
به گفته این نماینده مجلس شورای اسلامی ایجاد تعامل بین دولت و شهرداری در دولت بعدی باید از اولویت ها باشد. انتظار می رفت که در دولت نهم و دهم بهترین تعامل بین شهرداری و دولت اتفاق بیافتد چرا که آقای احمدی نژاد پس از فعالیت در شهرداری می توانست آنچه را که در شهرداری تهران به منظور رفع مشکلات شهر نیاز می دانست به عنوان یک رییس جمهور اجرایی کند که متاسفانه این اتفاق رخ نداد. اما امید است که ایجاد تعامل و هماهنگی اولویت رئیس جمهور بعدی باشد. باید در جهت گسترش حمل ونقل عمومی میان دولت و شهرداری تعامل ایجاد شود و پس از آن فرهنگسازی به منظور استفاده از حمل ونقل عمومی صورت پذیرد چرا که هیچ وقت یک شهروند حاضر نخواهد بود یک ساعت در سرما و گرما منتظر اتوبوس باشد در حالیکه خودروی شخصی خود را در پارکینگ خانه گذاشته باشد.
محسن سرخو منتخب شورای شهر چهارم تهران با اشاره به لزوم روند تعامل دولت و شهرداری می گوید: امیدواریم شهرداری در سالهای پیش رو بتواند از کمکها و امکانات دولت بهره کامل را ببرد.هزینههای تحمیلی پایتخت باید از سوی دولت پرداخت شود و با هماهنگیهای دولت و شهرداری، آن دسته وظایف و تکالیفی که توسط بخشهای دولتی تصدیگری میشود و باید به شورای شهر واگذار شود، در این دوره عملی شود.
اسیر سیاسی کاری شدیم
محمد دامادی سخنگوی فراکسیون مدیریت شهری و روستایی مجلس با بیان اینکه دولت دهم از ابتدا بنای خود را در اختلاف با شهرداری تهران قرار داد و در این میان بیشتری کسانی که از این اختلافات آسیب دیدند، مردم بودندمی گوید: مدیریت شهری مقولهای است که به آسانی نمیتوان از کنار آن گذشت و شهروندان هر روز در امور روزمره خود با مصداق هایی از آن نظیر حمل و نقل عمومی، توسعه شهری و جمع آوری زباله ها و... روبرو هستند.
او معتقد است: متاسفانه پرونده تعامل دولت دهم با شهردایتهران اسیر سیاسیکاریها شد و در نتیجه این سیاسیکاریها اعتبار لازم از سوی دولت برای تامین مطالبات مردم در حوزه شهری تخصیص نیافت.
این نماینده مردم در مجلس نهم، می افزاید: دولت آقای روحانی با شعار تدبیر وارد کار و زار انتخابات شد و جای امیدواری دارد این شعار در حوزه مدیریت شهری تحقق یابد و تعامل خوبی میان دولت و شهردار آینده برای رفع مشکلات حوزه شهری برقرار شود.
حالا باید منتظر ماند دید دولت بعدی حاضر است بدهی 800 میلیاردی دولت به مدیریت شهری را پرداخت کند و یا صندلی شهردار در هیئت دولت که مدتها است خالی مانده به را به شهردار بعدی تهران باز گرداند .