بحث‌ها، اظهارنظرها و البته تحرکات اخیر رخ داده در مورد نحوه واگذاری معدن انگوران سبب شد تا فعالان حاضر در این صنعت ائتلافی یکپارچه را بوجود آورند تا بتوانند در خصوص اتفاقات با اهمیت رخ داده درمورد بزرگترین معدن سرب و روی خاورمیانه موثر باشند.

به گزارش خبرگزاری مهر، ائتلاف یکپارچه صنعتگران سرب و روی در اطلاعیه ای رسما مواضع خود را نسبت به تغییر و تحولات مربوط به فروش خاک معدن انگوران اعلام کرد و خواستار رعایت عدالت در این امر مهم شد.

در فرازهایی از  اطلاعیه ائتلاف یکپارچه صنعتگران سرب و روی آمده است: شرکت های چند ملیتی که در گذشته بازار فلز روی ایران را در اختیار داشته و کلیه مواد معدنی روی را از شرکت تهیه و تولید خریداری و متقابلا واردات شمش روی به ایران را در انحصار خود داشته اند، همواره در تلاشند این فضای رقابتی را به نفع خود تغییر دهند.

در این اطلاعیه به تلاش شرکت های چند ملیتی اشاره شده است که با افزایش قیمت تمام شده شمش روی ایران، هم امکان رقابت در بازار ترکیه را از تولید کنندگان ایرانی بگیرند و هم با گران کردن شمش داخلی، جایی برای واردات شمش های خارجی که واردات آن را در انحصار خود دارند، باز کنند.

همچنین در ادامه این اطلاعیه از افزایش بهای ماده معدنی انگوران به عنوان عاملی نام برده شده است که  واردات مواد معدنی از ترکیه که در اختیار این شرکت هاست را اقتصادی کرده است که از سوی دیگر این مساله  تلاش صنعتگران ایرانی برای خرید ارزان تر آن مواد وارداتی را با شکست رو به رو خواهد ساخت.

صنعتگران مزبور در اشاره به نتایج برنامه این موسسات چند ملیتی و وابستگان داخلی که تضعیف و حذف واحدهای تولید شمش روی ایرانی را  سال ها در دستور کار آنها قرار داده اند، نسبت به تحت تاثیر قرار گرفتن موسسات داخلی و بعضا سازمان های دولتی از این تبلیغات روانی هشدار داده اند که در این میان دست به تصمیمات عجولانه و کارشناسی نشده می زنند.

وضع تعرفه 30 درصدی بر صادرات شمش روی، افزایش انرژی برق و سوخت، افزایش دو برابری هزینه های حمل ماده معدنی از معدن به صورت انحصاری و یک طرفه و افزایش قیمت های ماده معدنی از جمله تصمیمات خلق الساعه ای تحت تاثیر این تبلیغات روانی اتخاذ شده است و این تولید کنندگان ایرانی شمش روی را برای انجام فعالیت های خود دچار مشکل کرده است.

در این میان اعلام برگزاری مزایده یا فروش ماده معدنی در بورس (در حالی که بورس کالا اساسا حضور چنین کالایی را نمی پذیرد)  و مقایسه قیمت های فروش ماده معدنی انگوران با خاک های معدنی وارداتی و تلاش بر یکسان سازی این قیمت ها نیز اخیرا به عنوان تهدیدی جدید از سوی مدیران به فعالان این صنعت اعلام شده است. در این بیانیه فعالان صنعت سرب و روی  از تصمیم اخیر به عنوان خدمات غیر مستقیم به دشمنان در این مبارزه اقتصادی بین تولید کنندگان ایرانی و تراست های قدرتمند بین المللی نام برده اند که شایسته مدیران دولتی کشور، آن هم در آخرین روزهای کاری دولت دهم نیست.

اما در ادامه این اطلاعیه فعالان صنعت سرب روی اشاره ای به صادرات ماده معدنی انگوران که در گذشته صورت گرفته است، داشتند که به صورت خام و یا پس از تبدیل به کنسانتره های سرب و روی انجام می شد و در این میان شمش روی مورد نیاز صنایع داخلی نیز وارد می شد. فعالان صنعت با یاد آوری سابقه این صنعت، به موفقیت آمیز نبودن تلاش های دولت برای ایجاد کارخانه تولید شمش روی ( با الگوی صنعت فولاد، مس و آلومینیم) اشاره کرده اند مساله ای که در نهایت منجر شد تا در نهایت کارخانه های شمش روی، مرحله به مرحله خود را با شرایط و تکنولوژی روز جهانی تطبیق داده و با توجه به شرایط خاص ماده معدنی انگوران دست به نوآوری و ابتکارات فنی خاص خود بزدند.

در این میان بخشی از این پیشرفت ها شامل فراهم شدن استفاده مستقیم از ماده معدنی انگوران با عیار زیر ده درصد است که به دلیل کاهش تدریجی عیار در معدن انگوران صورت گرفته است این درحالیست که ماده مصرفی در همه کارخانجات روی دنیا، کنسانتره تغلیظ شده و کلسینه شده با عیار بالای 50 درصد است.

در بیانیه مزبور یادآوری این مساله ضروری دانسته شده است که اساسا استفاده از خاک های اکسیده (از جنس معدن انگوران) و همچنین کاربرد مستقیم ماده معدنی، به تازگی و در سال های اخیر در پیشرفته ترین موسسات تولید روی دنیا در فنلاند، کانادا و استرالیا معمول شده است این در حالیست که کارخانجات ایرانی در این زمینه پیشتاز هستند.

در واقع مواد معدنی در همه جای دنیا با آنالیز مشخص ده ها عنصر و محدوده مشخص رطوبت و دانه بندی به فروش می رسد. ولی از آنجایی که ماده معدنی انگوران به صورت درهم استخراج و شرکت تهیه و تولید مواد معدنی، توان آنالیز کامل عناصر آن را نداشته و هیچ نوع تفکیک و تقسیم بندی نسبت به عیار و سایر ناخالصی ها انجام نمی شود، بنابراین تولید کنندگان شمش روی در ایران مجبور به ابتکار روش های خاصی برای کنترل این نوسانات و کاهش زیان ناشی از آن گردیده اند.به اذعان صنعتگران سرب  و روی، هم اکنون ماده معدنی مصرفی در کارخانجات شمش روی با بهترین راندمان مورد استفاده قرار می گیرد و شمش روی تولید ایران نیز با بالاترین عیار جهانی 99/99 درصد تولید و به فروش می رسد.

در این اطلاعیه ارتقای کیفیت و کنترل قیمت تمام شده از سوی  تولید کنندگان شمش روی ایران به عنوان عاملی برای فتح بازارهای منطقه به خصوص در کشور ترکیه در سال های اخیر نام برده شده است به طوری که  کشور ترکیه با توجه به توانمندی های صنعتی خود نیاز بسیاری به شمش روی دارد، ولی به رغم دارا بودن منابع معدنی روی هنوز یک وارد کننده کامل این ماده اولیه است.بازار صادرات ماده معدنی از ترکیه و واردات شمش روی به آن کشور، همواره در اختیار شرکت های چند ملیتی و تراست های قدرتمند بوده و حضور قوی صادر کنندگان ایرانی در سالهای اخیر، همراه با استقبال مصرف کنندگان و بازرگانان  ترک که علاقمند به شکست انحصار تراست ها بودند، تغییر جدی در فضای تجاری این کشور گذاشته است.