علی رضا شاه سیاه در گفتگو باخبرنگار مهر اظهار داشت: سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای کشور در طرح دولتی کردن بارنامه های وانت های تلفنی در مسیر های جاده ای منافع صاحبان دفاتر وانت تلفنی را به خطر انداخته است.
وی با بیان اینکه این طرح به دقت کارشناسی نشده است، افزود: مطابق این طرح دفاتر وانت تلفنی از ارایه بارنامه بین شهری به رانندگان منع شده و اختیار آن با شرکت های باربری زیر نظر سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای قرار می گیرد که این امر مغایر منافع صنف دفاتر وانت تلفنی است که در طول 30 سال اخیر در این عرصه فعالیت های جدی انجام داده اند.
رئیس اتحادیه کشوری پیک موتوری و دفاتر وانت بار تلفنی با بیان اینکه حدود 50 درصد فعالیت این دفاتر برون استانی و بین جاده ای است، ادامه داد: با کمال تاسف پلیس راه نیز قصد دارد طرحی برای منع حرکت وانت ها در فاصله بیش از 350 کیلومتری وضع کند که این موضوع نیز مشکل ساز می شود زیرا برای مثال دیگر هیچ شخصی نمی تواند حتی یک یخچال را از اصفهان به وسیله وانت به تهران ببرد و آیا صحیح است که برای این بار کرایه حمل به کامیونت پرداخت شود.
شاه سیاه با بیان اینکه امیدواریم دولت تدبیر و امید این معضل را رفع کند، تاکید کرد: برای حفظ حق قانونی این صنف جلسات مختلفی با مسئولان سازمان صنعت معدن و تجارت و نیز سازمان حمل و نقل جاده ای تشکلیل داده ایم اما اگر مشکل ما رفع نشود حتما به دیوان عدالت اداری نیز شکایت خواهیم کرد.
وی یادآور شد: نباید منکر نکات مثبت این طرح از جمله ساماندهی رانندگان در خصوص دریافت کارت های هوشمند و آموزش های به روز این قشر و همچنین جلوگیری از قاچاق کالا با اجرای این طرح شد.
شهرداری برخلاف قانون خصوصی سازی رفتار می کند
رئیس اتحادیه کشوری پیک موتوری و دفاتر وانت بار تلفنی در بخش دیگری از سخنان خود با انتقاد از اینکه شهرداری ها در سراسر کشور نیز در حال فشار به این صنف هستند،گفت: شهرداری ها قصد دارند حمل و نقل تاکسی های سرویس و وانت های تلفنی را در داخل شهر ها از اختیار این دفاتر گرفته و خود مجری آن شوند که این امر برخلاف قانون و مغایر با منافع بخش خصوصی و کوچک شدن دولت است.
شاه سیاه تاکید کرد: شهرداری فقط حق نظارت و مدیرت در حیطه حمل و نقل عمومی را دارند و سیستم حمل و نقل وانت های تلفنی که توسط سرمایه گذار بخش خصوصی راه اندازی شده و مشتریان خاص خود در داخل شهر ها دارد باید در کنترل همین صنف باقی بماند.
پیک های موتوری باید بیمه شوند
وی در خصوص بیمه رانندگان پیک های موتوری نیز به خبرنگار مهر گفت: همواره دغدغه بیمه شدن این قشر زحمتکش که با وسیله ای خطرناک که با تلفات و تصادفات در داخل شهر ها مواجه هستند را داشته ایم اما متاسفانه در سال های اخیر ستاد هدفمندی یارانه ها و ستاد حمل و نقل از کمبود بودجه برای اجرای این امر خبر داده اند.