قم - خبرگزاری مهر: رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم گفت: زکات فطریه یک عمل واجب از سوی خداوند بر مکلفان آن است که مومنان با پرداخت آن به عاطفه دورنی و مطالبه خداوند پاسخ می‌دهند.

حجت الاسلام والمسلمین محمد صادق یوسفی مقدم در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: زکات فطریه پاسخ مومنان به عاطفه درونی و مطالبه خداوند است که باید بعد از اتمام ماه مبارک رمضان برای رفع فقر فقرا پرداخت شود و این یکی از اقدام‌های واجب است که خداوند مکلفان آن را موظف به انجام آن کرده است و ان شاءالله آن گونه که شایسته است، پرداخت شود.

وی با اشاره به ضرورت زکات فطریه بیان داشت: ممکن است همکیشان و برادران فرد مسلمان مشکلات مالی داشته باشند که خداوند در این باره زکات فطریه را بر دوش مکلفان آن قرار داده تا از این طریق با این افراد همدلی شود.

پرداخت زکات فطریه موجب نجات انسان از انحراف می‌شود

استاد حوزه علمیه قم با اشاره به آیه 14 سوره اعلی عنوان کرد: خداوند در این آیه می‌فرماید که کسانی که اهل زکات هستند و آن را درست ادا می‌کنند، جزو رستگاران بوده و از انحراف نجات می‌یابند.

وی در این زمینه اضافه کرد: خداوند با این ندا انسان‌ها را به دادن زکات ترغیب می‌کند و در روایات زیادی نیز ائمه اطهار(ع) مومنان را به دادن زکات تشویق کرده‌اند.

رفع خلأهای اجتماعی با پرداخت زکات

حجت الاسلام یوسفی مقدم با اشاره به حدیثی از امام معصوم(ع) افزود: به مومنان دستور داده شده است تا از طعامی که خودشان بهره می گیرند به فقرا نیز بدهند؛ این عمل برای آن است که قرآن و اسلام می خواهد خلاهایی که میان افراد ثروتمند و فقیر وجود دارد با این عمل پر شود.

وی ابراز کرد: یکی از اثرهای گرفتن روزه و تحمل تشنگی و گرسنگی این است که مومنان و روزه‌داران از نظر عاطفی به هم نزدیک تر شده و به یک حقیقت اجتماعی توجه می‌کنند.

رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم یادآور شد: خدای متعال در ماه رمضان به انسان توفیق یک ماه روزه داری را عطا کرده است و مومنان در این ماه تشنگی و گرسنگی را تحمل می‌کنند و این عمل موجب نزدیک شدن به قرب الهی می‌شود.

وی با اشاره به ناتوانی عده‌ای برای گرفتن روزه ابراز کرد: برخی از افراد به دلیل مریضی و عذرهای شرعی نمی‌توانند روزه بگیرند و خوب است این گونه افراد کفاره روزه خود را در اسرع وقت بپردازند و در این باره سستی و کاهلی نکرده تا مورد بخشش خداوند نیز قرار گیرند.

حجت الاسلام یوسفی مقدم تصریح کرد: افرادی که مرتکب گناه شده و به طور عمد روزه نگرفته‌اند با دادن زکات فطریه و توبه کردن سعی کنند رضایت خداوند را جلب کرده و یقین بدانند که رحمت خداوند شامل حالشان می‌شود و سعی کنند از این فرصت استفاده کنند.

وی ادامه داد: ما مکلف هستیم نسبت به انجام وظایف شرعی که مرجع تقلیدمان عنوان می‌کند کوتاهی نکنیم و اگر سستی در انجام این امور شد کفاره‌ای که بر دوشمان قرار می‌گیرد را به تأخیر نیندازیم.

رئیس مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم با بیان این که دین مبین اسلام برای شادابی جامعه برنامه ریزی کرده است، عنوان کرد: عید سعید فطر یکی از روزهایی است که انسان می‌تواند در آن روز با عبادت، دعا و قرائت قرآن به سوی خداوند نزدیک شود و رضایت خداوند را به خود جلب کند.

وی بیان کرد: پرداخت زکات فطریه در جلب رضایت خداوند نقش بسیاری دارد و در روز عید سعید فطر با شادابی و احساس شادمانی از این که زکات فطریه را با شرایط و ویژگی‌های خاصی که خداوند دستور داده پرداخت کرده‌ایم، شکر می‌کنیم.

گفتن تکبیر در روز عید سعید فطر

حجت الاسلام یوسفی مقدم در ادامه با اشاره به اعمال روز عید سعید فطر یادآور شد: مستحب است در این روز بسیار تکبیر گفته شود و از خداوند به بزرگی یاد شود و این عمل خوب است بعد از نماز های یومیه در این روز انجام شود.

وی با اشاره به نماز روز عید سعید فطر افزود: همچنین مستحب است کسی که برای اقامه نماز عید فطر حرکت می‌کند در همان حال تکبیر گوید و این نشانگر عمل به وظیفه خاصی است که خداوند انجام آن را مستحب دانسته و خوب است در این روز انجام شود.

به گزارش مهر، در آستانه عید سعید فطر تعدادی از مراجع عظام تقلید میزان زکات فطریه و کفاره عمد و غیر عمد روزه را اعلام کرده‌اند که به شرح زیر بیان می‌شود.
 

آیت الله وحید خراسانی

مسئول دفتر آیت الله العظمی حسین وحید خراسانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بر اساس فتوای این مرجع تقلید شیعیان، زکات فطریه امسال بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار و 500 تومان، معادل سه کیلوگرم گندم اعلام شده و براساس قوت غالب برنج، کشمش، جو، خرما و مانند آن بستگی به قوت محلی هر کس دارد.

وی بیان داشت: همچنین میزان کفاره روزه عمد مبلغ 72 هزار تومان و کفاره روزه غیرعمد هزار و 200 تومان از سوی این مرجع تقلید اعلام شده است.

آیت الله صافی گلپایگانی

مسئول دفتر آیت الله العظمی صافی گلپایگانی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: نظر این مرجع تقلید پیرامون میزان زکات فطریه این است که مبلغ معادل سه کیلوگرم گندم برای هر نفر به عنوان قوت غالب پرداخت شود.

آیت الله مکارم شیرازی

مسئول دفتر آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بر اساس فتوای این مرجع تقلید، زکات فطریه امسال بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار تومان، معادل سه کیلوگرم گندم و براساس قوت غالب برنج برای هر نفر مبلغ 15 هزار تومان اعلام شده است.

حجت الاسلام ترابعلی دولتمند بیان داشت: همچنین میزان کفاره عمد روزه مبلغ 60 هزار تومان و کفاره غیرعمد روزه هزار تومان از سوی این مرجع تقلید اعلام شده است.

وی با اشاره به زکات فطریه ساکنان تهران یادآور شد: به دلیل گران تر بودن قیمت گندم در تهران، زکات فطریه ساکنانی که قوت غالب آنها گندم است، سه هزار و 500 تومان می‌باشد.

مسئول دفتر آیت الله مکارم شیرازی ابراز کرد: میزان کفاره عمد و غیر عمد روزه از سال گذشته تاکنون تغییری نکرده است.

آیت الله جوادی آملی

مسئول دفتر آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این مرجع تقلید، زکات فطریه امسال را بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار تومان، معادل سه کیلوگرم گندم اعلام کرده و کسانی که قوت غالبشان برنج است بهتر است مبلغ معادل سه کیلوگرم نرخ برنج مصرفی در منطقه خود را بپردازند.

وی بیان داشت: همچنین میزان کفاره روزه عمد مبلغ 60 هزار تومان و کفاره روزه غیرعمد هزار تومان از سوی این مرجع تقلید اعلام شده است.

آیت الله نوری همدانی

مسئول دفتر آیت الله العظمی نوری همدانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بر اساس فتوای آیت الله حسین نوری همدانی، زکات فطریه امسال بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار و 500 تومان، معادل سه کیلوگرم گندم و براساس قوت غالب برنج برای هر نفر مبلغ 15 هزار تومان اعلام شده است.

وی بیان داشت: همچنین میزان کفاره روزه عمد مبلغ 60 هزار تومان و کفاره روزه غیرعمد هزار تومان از سوی این مرجع تقلید اعلام شده است.

مسئول دفتر آیت الله العظمی نوری همدانی با اشاره به پرسش های مکرر مقلدان این مرجع تقلید در رابطه با موارد مصرف زکات فطریه عنوان کرد: موارد مصرف زکات فطریه از نظر این مرجع تقلید در مسئله 2 هزار و 10 رساله توضیح المسائل آن بیان شده است.
 
آیت الله سبحانی

همچنین مسئول دفتر آیت الله العظمی جعفر سبحانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: این مرجع تقلید شیعیان زکات فطریه امسال را بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار و 600 تومان، معادل سه کیلوگرم گندم اعلام کرده است.
 
آیت الله شبیری زنجانی

حجت الاسلام محمدرضا باباخانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: آیت الله العظمی شبیری زنجانی، زکات فطریه امسال را بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ پنج هزار تومان، معادل سه کیلو و 600 گرم گندم اعلام کرده و کسانی که  قوت غالبشان برنج است مبلغ معادل سه کیلو و 600 گرم برنج را در نظر بگیرند.

وی بیان داشت: همچنین میزان کفاره روزه عمد مبلغ 72 هزار تومان و کفاره روزه غیرعمد هزار و 200 تومان از سوی این مرجع تقلید اعلام شده است.

آیت الله علی علوی گرگانی

حجت الاسلام سید احمد قاضوی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بر اساس فتوای آیت الله العظمی سید محمد علی علوی گرگانی، زکات فطریه امسال بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار تومان، معادل سه کیلوگرم گندم و براساس قوت غالب برنج برای هر نفر مبلغ 24 هزار تومان اعلام شده است.

وی بیان داشت: البته احتیاط مستحب است، کسانی که قوت غالبشان گندم است مبلغ سه هزار و 500 تومان درنظر بگیرند.

مسئول دفتر آیت الله علوی گرگانی بیان کرد: همچنین میزان کفاره روزه عمد مبلغ 80 هزار تومان و کفاره روزه غیرعمد هزار تومان از سوی این مرجع تقلید اعلام شده است.

آیت الله موسوی اردبیلی

مسئول دفتر آیت الله العظمی موسوی اردبیلی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، از تعیین میزان زکات فطریه این مرجع تقلید خبر داد.

وی اظهار داشت: آیت الله العظمی موسوی اردبیلی، زکات فطریه امسال را بر اساس قوت غالب گندم برای هر نفر مبلغ سه هزار و 600 تومان، معادل سه کیلوگرم گندم اعلام کرده و کسانی که  قوت غالبشان برنج است باید مبلغ معادل سه کیلوگرم نرخ برنج مصرفی در شهر خود را بپردازند.

وی بیان داشت: همچنین میزان کفاره روزه غیرعمد مبلغ هزار تومان اعلام شده و برای پرداخت میزان کفاره روزه عمد از سوی این مرجع تقلید اعلام شده که باید 60 فقیر را سیر کنند.

....................................
فاطمه قراچورلو