به گزارش خبرنگار مهر، سازمان ملی جوانان، سازمانی بود که پس از یک دهه فعالیت - در دی ماه 1389- با سازمان تربیت بدنی ادغام و با رای نمایندگان ملت در دوره هشتم به وزارت ورزش و جوانان تبدیل شد. وزارتخانه ای که عمده دغدغه هایش در حوزه ورزش بود و جوانان و دغدغه هایشان تحت الشعاع ورزش قرار گرفتند و مشکلات این قشر از جامعه همچون مسکن، اشتغال، ازدواج به قوت خود باقی ماند و حتی در مواردی به دایره مشکلات آنها همچون عدم پرداخت وام ازدواج متقاضیان افزوده شد.
با روی کار آمدن دولت یازدهم، زمزمه هایی مبنی بر احیای مجدد سازمان ملی جوانان شنیده می شود تا شاید بار دیگر بارقه های امید به حل مشکلات جوانان در این سازمان بدرخشد. به گفته کارشناسان و فعالان حوزه جوان نیز بخش جوانان وزارتخانه باید از بخش ورزش جدا شود و باید سازمان ملی جوانان به صورت مستقل به مشکلات و دغدغه های ویژه و خاص جوانان برای تشکیل خانواده، اشتغال، مسکن و ... بپردازد.
احیای سازمان ملی جوانان در دولت یازدهم ضروری است
در این زمینه عبدالرضا عزیزی رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس معتقد است: عملکرد وزارت ورزش و جوانان در بخش جوانان به هیچ عنوان قابل دفاع نیست و این وزارتخانه گامی برای حل مشکلات جوانان برنداشته است. ادغام سازمان ملی جوانان با تربیت بدنی و ورزش از همان ابتدا اشتباه بود، چرا که مشکلات جوانان بسیار است و باید برای حل آنها برنامه ریزی اصولی شود.
او درباره اینکه آیا رئیس جمهور برای احیای مجدد سازمان ملی جوانان مذاکراتی با نمایندگان مجلس داشته است یا نه؟، توضیح می دهد: صحبتهایی در این زمینه شد. اما هنوز به شکلی قطعی این موضوع مطرح نشده است. از سوی دیگر بسیاری از نمایندگان مجلس موافق این موضوع هستند که وزارت ورزش و جوانان چندان به دغدغه های بخش جوانی توجهی ندارند و به مشکلات آنان رسیدگی خاصی نمی شود و موافق احیای دوباره سازمان ملی جوانان هستند.
به گفته عزیزی، متاسفانه نگاهی که مسئولان این وزارتخانه داشته اند، بیشتر به مسایل ورزش معطوف است تا به جوانان؛ درصورتی که جوانان نیازهای بسیاری دارند که این نیازها متناسب با خواسته های جوانان امروز طراحی نشده است و این امر هم به وزارت خانه مربوط نیست بلکه مشکل از این است که بیشتر به برنامه های ورزشی معطوف هستند. احیای این سازمان در دولت یازدهم ضروری است و امیدوارم این سازمان در این دولت احیا شود تا استراتژی مشخصی برای امور جوانان وجود داشته باشد.
وزارت ورزش و جوانان بدون هیچ ساختاری تشکیل شد
رحمت الله نوروزی عضو فراکسیون جوانان مجلس نیز از عملکرد وزارت ورزش و جوانان در حوزه جوان راضی نبوده و می گوید: هنگامیکه وزارتخانه ای بدون داشتن هرگونه ساختاری تشکیل می شود، مشخص است که نمی توان فعالیت خاصی به ویژه در حوزه مشکلات گسترده جوانان انجام داد. در حال حاضر نیز اکثریت نمایندگان و حتی دولت نیز به این نتیجه رسیده اند که بخش جوانان وزارت ورزش باید از این وزارتخانه جدا شود و سازمان ملی جوانان دوباره شکل بگیرد تا تمرکز مسئولان روی حل مشکلات و معضلات قشر جوان باشد.
او صحبتهای خود را اینگونه تکمیل می کند: نگاهی که مسئولان این وزارتخانه در دو سال اخیر نسبت به جوانان داشته اند، معطوف به ورزش آنها بوده است، در صورتی که جوانان نیازهای بسیاری دارند که این نیازها متناسب با خواسته های جوانان امروز طراحی نشده است به ویژه آنکه قشر جوان در جامعه ما کم نیست و این قشر نیازهای فراوانی در حوزه های مختلف دارند.
به گفته نوروزی جوانان دارای توانمندی و ظرفیت بسیار بالایی هستند و استعدادهای بالقوه ای دارند لذا باید ساختاری در وزارت ورزش و جوانان شکل می گرفت که از این پتانسیل درهمه زمینه ها استفاده می شد. بنابراین معتقدم که سازمان ملی جوانان باید از وزارت ورزش، جدا و منفک باشد.
مشکلات گم شده جوانان در وزارت ورزش و جوان
داریوش قنبری نماینده مجلس هشتم که رای به تشکیل وزارت ورزش و جوانان داده است با اعتراف به اینکه تشکیل این وزارتخانه نه تنها گره ای از مشکلات جوانان را باز نکرد بلکه به مشکلاتشان اضافه کرد، می گوید: تشکیل وزارت جوانان برای حل مشکلات آنها بود تا با کمک دولت مشکلات حل شود، اما پس از ادغام شاهد بودیم که مسائل مربوط به جوانان تحت الشعاع ورزش قرار گرفته و همه توجه وزیر به موضوعات مربوط به ورزش بود و مسائل جوانان به کلی فراموش شد.
او در تکمیل صحبت هایش توضیح می دهد: در حال حاضر مشکل عمده جوانان اشتغال، ازدواج، وام مسکن، وام ازدواج، بیکاری و اوقات فراغت است که قطعا حل همه اینها توسط یک سازمان و یا وزارتخانه ای همچون ورزش و جوانان امکانپذیر نیست. اما از سوی دیگر اگر این وزارتخانه بخواهد تنها مبنای فعالیت های خود را در حوزه جوانان، به ورزش معطوف کند، بهتر است که سازمان ملی جوانان احیا شود.
این کارشناس امور جوانان به مسعود سلطانی فر به عنوان وزیر پیشنهادی ورزش و جوانان اشاره می کند و می گوید:« در حال حاضر گزینه این وزارتخانه مشخص شده است و هنوز صحبتی درباره احیای سازمان ملی جوانان به صورت قطعی نشده است. بنابراین وزیر پیشنهادی باید همه تلاش خود را برای تدوین سیاست هایی برای همگام کردن سایر دستگاه ها و وزارتخانه ها برای حل مشکلات جوانان، بکند.
مشکل جوانان انحلال و احیای یک سازمان و وزارتخانه نیست
اما مهدی صولی مدیر کل فرهنگی سازمان ملی جوانان سابق معتقد است:« پیشنهاد طرح احیای سازمان ملی جوانان یک پیشنهاد سیاسی و تبلیغاتی است نه یک پیشنهاد کارشناسی. همانگونه که انحلال آن نیز اقدامی تبلیغاتی و سیاسی بود.»
او می گوید: از همان ابتدا بسیاری مخالف انحلال سازمان بودند و معتقد بودند که ادغام سازمان ملی جوانان با سازمان تربیت بدنی عملا مسائل جوانان را به محاق خواهد برد که دقیقا نیز همین اتفاق افتاد و در حال حاضر مساله جوانان مساله دست چندم و مغفول وزارت ورزش و جوانان است. مشکل اصلی جوانان در کشور ابقا يا انحلال بك سازمان نيست، مشكل اصلي دقيقا همين گونه تصمیم گيري هاي عجولانه و غیرکارشناسی و برخورد سیاسی و تبلیغاتی با مساله جوانان است.
صولی توضیح می دهد: اگر قرار است به طور مجدد سازمانی به عنوان متولی امور جوانان تشکیل شود باید روند تشكيل آن بر اساس الزامات و پیش شرط های منطقي طي شود. یعنی ابتدا مي بايست ضرورتهاي موضوع در شورای عالی جوانان مورد بررسي كارشناسي قرار گيرد و سپس در صورت انطباق با سیاستهای کلان نظام در موضوع جوانان و با عنايت به اسناد فرادستي، ادله منطقي آن تدوين و در مرحله بعد فرايند لازم براي كسب اعتبارقانوني آن طي شود.
احیای سازمان ملی به ضرر جوانان است
محمدتقی حسن زاده از مخالفان احیای سازمان ملی جوانان است و می گوید: انحلال و احیای یک سازمان تنها در طول دو سال به ضرر جوانان است. مشکلات جوانان باید در وزارت ورزش و جوانان حل شود و به جای احیای دوباره سازمان، بهتر است برنامه ریزی گسترده ای برای حل مشکلات جوانان انجام داد.
به گفته او، در پژوهشهای صورت گرفته پیش از انتخابات خواسته جوانان در دولت یازدهم حل مشکل بیکاری، اشتغال و رعایت عدالت اجتماعی و تقویت و توسعه روابط بین الملل است و این دولت باید برای حل مشکلات گام بردارد.
این کارشناس امور جوانان همچنین با بیان اینکه باید نگاه واقع بینانه نسبت به مشکلات جوانان داشت، توضیح می دهد: دولت یازدهم اگر به جوانان اعتماد کند و ناامیدی را از جوانان بگیرد، قطعاً می تواند در پیشبرد اهدافش از نسل جوان کشور کمک بگیرد. در حال حاضر جوانان کشور بیش از هر چیز به اعتماد دولتمردان نسبت به خود احتیاج دارند و باید زمینه های ایجاد اعتماد به جوانان و سپردن مسوولیتهای بزرگ برای آنها فراهم شود.
دو سال از زمان تشکیل وزارت ورزش و جوانان در دولت می گذرد و هنوز هم مشکلات جوانان در حوزه های مختلف آسیبهای اجتماعی، بیکاری، خرید مسکن، تشکیل خانواده و ازدواج به قوت خود باقی است.
.....................
گزارش از نرگس محمدی