به گزارش خبرنگار مهر، جليل رمضاني صبح دوشنبه در نشست خبري با بيان اينكه عشاير خراسان شمالي با جمعيت 30 هزار نفري در قالب دو ايل بزرگ زعفرانلو و شادلو شامل 24 طايفه، ييلاق و قشلاق مي كنند، افزود: اگر چه بر اساس سرشماري سال 87 عشاير اين استان هجده هزار نفر در قالب سه هزار و 300 خانوار برآورد شده است اما خدمات اداره كل امور عشاير خراسان شمالي به 30 هزار نفر در قالب پنج هزار خانوار ارائه مي شود.
وي اظهار داشت: عشاير خراسان شمالي حدود دو درصد از جمعيت استان را تشكيل مي دهند اما با تلاش اين قشر از جامعه بيش از 35 درصد از گوشت قرمز مصرفي در خراسان شمالي توسط آنها تامين مي شود.
رمضاني اضافه كرد: عشاير استان علاوه بر توليد سالانه هفت هزار و 500 تن گوشت قرمز كه معادل 35 درصد گوشت قرمز مصرفي خراسان شمالي است، سالانه هزار و 350 تن پشم، دو هزار و 709 مترمربع قالي و قاليچه، چهار هزار و 372 مترمربع گليم و زيلو و دو هزار و 997 مترمربع ساير صنايع دستي توليد مي كنند.
وي با اشاره به اينكه عشاير كشور با جمعيت يك ميليون و 250 هزار نفر در قالب 220 هزار خانوار سالانه 35 درصد از صنايع دستي كل كشور را توليد مي كنند، اظهار داشت: در حال حاضر دو درصد از صنايع دستي عشاير كشور، توسط عشاير خراسان شمالي توليد مي شود.
اين مسئول در ادامه در مورد خدمات اداره كل امور عشاير استان به اين قشر از جامعه، عنوان كرد: مرمت و بازگشايي ايلراه هاي عشاير، آبرساني سيار و ثابت، بهسازي چشمه ها و احداث مخازن و آبشخورهاي دامي، تهيه و توزيع علوفه با همكاري تشكل هاي عشايري، ارائه تسهيلات بانكي در راستاي اجراي طرح هاي پرواربندي، احداث دامداري هاي نوين، تامين سوخت مورد نياز عشاير و ... از جمله خدمات اين اداره كل به عشاير استان به شمار مي روند.
به گفته وي ارائه خدمات آموزشي و ترويجي با هدف افزايش بهره وري، حفاظت از كوچ و امنيت عشاير در فصل كوچ با همكاري دستگاه هاي نظامي و انتظامي و اجراي طرح اسكان اختياري عشاير از ديگر خدمات اداره كل امور عشاير خراسان شمالي به اين قشر محسوب مي شود.
خريد 1800 تخته سياه چادر عشاير
مديركل امور عشاير خراسان شمالي در ادامه در مورد فعاليت هاي اين اداره كل از ابتداي سال جاري، افزود: در سال جاري دو ميليارد و 400 ميليون تومان از اعتبارات سفر مقام معظم رهبري به خراسان شمالي به اداره كل امور عشاير استان تخصيص داده شد.
جليل رمضاني با بيان اين كه از محل اين اعتبارات هزار و 800 تخته سياه چادر عشاير خريداري شد، اظهار داشت: علاوه بر اين بهسازي و نوسازي صنايع دستي و توانمند سازي شركت هاي تعاوني صنايع دستي زنان عشاير و تشكيل پنج شركت در اين بخش، خريد دو دستگاه تانكر آبرساني، ترميم ناوگان فرسوده آبرساني و احداث 24 كيلومتر راه عشايري در سطح استان از جمله اقداماتي است كه با استفاده از اين اعتبارات اجرايي شد.
وي اضافه كرد: همچنين از محل اين اعتبارات 78 مورد بهسازي محل چادرهاي عشايري، احداث نوزده چشمه سرويس بهداشتي، احداث يازده كيلومتر خط انتقال آب براي عشاير، بهسازي يك دهنه چشمه و ... نيز انجام شد.
تخريب و تصرف ايلراه ها يكي از مشكلات مهم عشاير است
مديركل امور عشاير خراسان شمالي با اشاره به تخريب و تصرف راه هاي عشايري توسط كشاورزان و يا برخي از دستگاه هاي دولتي، افزود: متاسفانه تخريب و تصرف ايلراه ها به يكي از مشكلات مهم عشاير اين استان تبديل شده است.
رمضاني با بيان اينكه در حال حاضر بر اثر اين تصرف ها در مسير روستاي مهنان بجنورد به طول دو كيلومتر راه عشايري از بين رفته و عشاير مجبور هستند از محور بجنورد- اسفراين دام هاي خود را به عبور دهند، اظهار داشت: اين مسئله مشكلات مهمي در زمينه امنيت عشاير و دام هاي آنان، ترافيك اين محور و ... ايجاد كرده است.
وي علت اين تخريب و تصرف ها را رعايت نكردن كشاورزان و عدم دقت مسئولين در واگذاري اراضي دولتي ذكر و اضافه كرد: براي رفع اين معضل نخست بايد دستگاه هاي متولي در زمينه تخريب و تصرف اين اراضي با صراحت بيشتري برخورد كنند و در وهله دوم نيز واگذاري ها با دقت بيشتري صورت پذيرد.