یک استاد گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی با اشاره به اینکه سیاست های هدفمند و یک طرفه همیشه از لحاظ آموزشی و رشد استعدادها مخرب هستند گفت : آموزش و پرورش ما نباید جهت مند کار کند.

دکتر منوچهر صانعی دره‏ بیدی در مورد نقش دانشگاه ها در ایجاد روحیه پرسشگری دانشجویان به خبرنگار مهر گفت:  اصلاً کل این نقش بر عهده دانشگاه است. برای اینکه دانشگاه یک مرکز آموزشی در سطح عالی تز از دبیرستان است که پایه و اساس پژوهش و تحقیق است و استاد و کتاب و فضای آموزشی باید در شرایطی باشند که دانشجو را به پیگیری مطالب و نوآوری بیش از حدی که به او تجویز می شود وادار کند.

وی افزود: یعنی دانشجو باید آن چه که استاد تدریس می کند برود چندین برابرش را به دست و به چنگ خود بیاورد. اگر این فضا وجود داشته باشد و شرایط اقتصادی و سیاسی و اجتماعی مهیا باشد آن وقت این روحیه پرسشگری و یافتن پاسخ در دانشجویان شکل می گیرد.

استاد باز نشسته گروه فلسفه دانشگاه شهید بهشتی در مورد اینکه در حال حاضر روحیه پرسشگری در دانشگاه های ما چه میزان است هم اظهار داشت: این مفاهیم به قول اهل منطق مفاهیم مشکک هستند یعنی به قول عامه قضیه سیاه و سفید نیست اینطور نیست که مطلقاً بگوییم هست یا مطلقاً بگوییم نیست. بالاخره در هر مکان آموزشی در سطح عالی آن روحیه پژوهش و پرسشگری و نو آوری است ولی آن چه که در دانشگاه های ما است البته در حد مطلوب نیست. یعنی آن چیزی که انتظار داریم و در حد ایده آل باشد در دانشگاه های ما در حال حاضر وجود ندارد.

صانعی یادآورشد: برای اینکه شرایط آموزشی  با شرایط سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و دینی در هم آمیخته اند . و اینها همه دست به دست هم می دهند تا یک وضعیت در حد انتظار یا غیرقابل انتظار داشته باشیم.  ولی به هر حال دانشجویان متناسب با استعدادها و علاقه اشان می توانند روحیه پرسشگری داشته باشند. یک دانشجو می تواند در سخت ترین شرایط اهل پژوهش و پرسشگری باشد.

این محقق و پژوهشگر فلسفه درباره اینکه حاکمیت گرایش های سیاسی خاص چه تأثیری بر روحیه پرسشگری دانشجویان دارد هم تصریح کرد:گرایش سیاسی خاص در هر زمینه ای مخرب است. اصولاً رشد و توسعه و به قول فلسفه تاریخ ترقی که اینها کلماتی هستند که مفهومشان یکی است مستلزم این هستند که آموزش و پرورش ما آموزش و پرورش جهت مندی نباشد. یعنی هدف خاص در آموزش و پرورش دنبال نشود.

این مدرس  بازنشسته دانشگاه افزود: باید مطالب را آزادانه حتی در کلاس اول دبستان در اختیار نوآموز قرار داد و نو آموز با استعداد و ذوق ذاتی و فطری خودش با مسائل روبرو شود. این چنین است که سیاست های هدفمند و یک طرفه همیشه از لحاظ آموزشی و رشد استعدادها مخرب هستند.