"دیان ویرنجوریت" سفیر اندونزی در تهران در پاسخ به سوالات خبرنگار مهر به تشریح نتایج سفر هیئت بازرگانی اندونزیایی به ایران و راههای گسترش و تعمیق روابط تهران-جاکارتا پرداخت.
سفر هیئت اندونزیایی به ایران چه نتایجی برای دو کشور داشت؟
هیئت اندونزیایی در سفر خود به ایران از بخش های مختلف صنعتی و تجاری این کشور بازدید کردند. این سفر به آنها امکان داد تا از نزدیک با توانمندی های ایران در زمینه های مختلف از جمله انرژی آشنا شوند. این تماس مستقیم با معرفی امکانات و دستاوردهای ایران به تجار اندونزیایی به آنها نشان داد که از این امکانات می توانند در راستای نیازهای خود استفاده کنند.
اعضای هیئت تجاری اندونزی در نشستی که با هماهنگی اتاق بازرگانی ایران و شرکت حدود 100 بازرگان این کشور برگزار شد به طور رودررو با همتایان ایرانی خود در مورد زمینه های همکاری و علایق دو طرف گفتگو کردند.
مهمترین دستاورد این سفر برای هیئت اندونزیایی چه بود؟
نکته مهم در سفر این هیئت به ایران حضور مقامات اتاق بازرگانی اندونزی و علاقه طرف اندونزیایی برای گسترش روابط در زمینه های انرژی، اقتصاد، کشاورزی، پتروشیمی و توریسم بود. از این رو سفر هیئت مذکور مهمترین اتفاق در زمینه مناسبات دو جانبه طی 10 سال اخیر به شمار می رود.
کسانی که در این هیئت حضور دارند روسای کارخانجات و شرکت های بزرگ اندونزی هستند که می توانند زمینه ساز گسترش مناسبات دو جانبه در تمامی زمینه ها باشند. این مسئله را بزرگترین دستاورد این سفر دانست.
چه عواملی می تواند به تعمیق و گسترش مناسبات دو جانبه کمک کند؟
آنچه که می تواند روابط ایران و اندونزی را دوستانه تر کند از بین بردن سوء برداشت ها و سوء تفاهم ها است. بسیاری از تجار ایرانی گمان می کنند اندونزی بسیار دور است و پتانسیل داد و ستد ندارد زیرا بیشتر نیازهایش را از کشورهای منطقه مانند مالزی و دیگر کشورها تامین می کند. اما واقعیت این است که در این روابط نیز محدودیت هایی وجود دارد. آنچه که در این سفر رخ داد این بود که بخشی از این سوء تفاهم ها را از بین برد.
سوء تفاهم دیگری که متوجه تجار اندونزیایی است این است که ایران کشوری تحریم شده است و ما نمی توانیم روابط گسترده تجاری با آن برقرار کنیم. یعنی تحریم ها به عنوان مانع بزرگی در راه گسترش روابط به شمار می آید.
در حالی که این تصوری غلط بوده و عمدتا ناشی از تبلیغات رسانه های غربی است. زیرا آنچه که در شبکه های تلویزیونی نشان داده می شود مانند این که ایران بی ثبات و در معرض جنگ است، روی تصمیم گیری تجار تاثیر می گذارد. اتفاقی که در این سفر رخ داد این بود که غلط بودن این تصور نیز مشخص شد. تجار اندونزیایی با سفر به ایران در اولین نگاه متوجه شدند این کشور هم وضعیتی معمولی دارد، زندگی در آن در جریان است و مانند هر کشور دیگری می توان با آن رابطه تجاری و اقتصادی برقرار کرد.
ایران و اندونزی زمینه های خوبی برای همکاری دارند، ایران به تولیدات اندونزی مانند محصولات کشاورزی و دیگر تولیدات این کشور نیاز دارد و ما نیز به منابع انرژی ایران نیاز داریم پس ما به هم نیاز داریم و می توانیم این نیازها را برآورده کنیم.
موضع اندونزی در قبال تحریم های ضدایرانی غرب بر سر مسئله هسته ای چیست؟
دولت اندونزی تنها تحریم هایی را می پذیرد که از سوی سازمان ملل متحد وضع شده باشد و در مقابل هیچ گونه تحریم یکجانبه که از سوی کشورهای غربی اعمال شده را به رسمیت نمی شناسد. ما به عنوان یک کشور مستقل این حق را برای خود قائل هستیم که اقدامات لازم برای تامین منافع ملی خود انجام دهیم. در حال حاضر نیز ما علاقمند به همکاری با ایران به عنوان یک کشور توانمند هستیم. این اقدام کاملا منطقی بوده و مغایرتی با قوانین بین المللی ندارد، به همین دلیل تحریم های ضدایرانی موضوعیتی در مناسبات دو کشور ندارد. ایران در زمینه های مختلف از جمله انرژی، گاز، محصولات پتروشیمی و دهها زمینه دیگر تجارب و توانمندی های خوبی دارد که اندونزی مایل به بهره گیری از آنها است.
-----------------------------
مصاحبه: فریدون ناعمی