به گزارش خبرگزاری مهر، دكتر غلامرضا اعواني، عضو هيئت امناي بنياد علمي و فرهنگي بوعلي سينا با بیان این مطلب در مورد نقش و جایگاه ابن سینا در فلسفه اسلامی و فلسفه غرب گفت: فلسفهاي كه امروز به عنوان علم دقيق مطرح است را شيخالرئيس بوعلي سينا به وجود آورده است.
وی به ويژگيهای شخصيتي اين دانشمند شهير اشاره و اظهار كرد: حجتالحق، حسينابن عبدالله معروف به ابنسينا از بزرگان تمام بشريت و موجب افتخار هم خاك پاك ايران و هم تمام عالم اسلام و امت محمدي است. مايه افتخار ايران است كه بزرگاني همچون بوعليسينا را در دامن خود پرورده است، در چند كلمه نميتوان عظمت و بزرگي اين متفكر و عالم در تمام علوم و فنون را بيان كرد و بايد ساعتها و بلكه سالها در خصوص او تحقيق و بررسي انجام داد.
اعواني در خصوص محقق يا شارح بودن بوعلي سينا گفت: درست است كه معروف بوده كه فلسفه ارسطويي بوده و اين دانش از طريق او براي فيلسوفان بعدي منتقل شده است، اما اينطور نيست كه بوعليسينا فقط مفسر يا شارح اين آثار باشد. فيلسوفان پيرو ارسطو همه شارح بودند، ابنرشد يكي از اين افراد است كه شارح و مفسر آثار ارسطو است، اما ابنسينا فيلسوف است، در كتاب شفا هيچ شرحي وجود ندارد و همه طرح مسئله است، بوعلي سينا فيلسوف است و مسائل را بازانديشي و طرح كرده است.
رئيس انجمن حکمت و فلسفه اسلامی در ادامه سخنانش اظهار داشت: بوعليسينا معارف را از ارسطو گرفته و آنها را به حد بسيار عالي رسانده است. اگر كتاب ماوراءالطبيعه بخش متافيزيك ارسطو را با بخش الهيات كتاب شفا از بوعليسينا مقايسه كنيم، ميبينيم مطالب در شفا بيشتر، منظمتر و مدونتر است، اما مطالب ماوراءالطبيعه ارسطو پراكنده است و اين پراكندگي به طور مثال در مسئله وجود يا جوهر به وضوح ديده ميشود.
اعواني تصریح کرد: داشتن نظم و مدون بودن يك اصل موضوعي شده در كتاب شفاء است و در اين كتاب موضوعات و مسائل كاملا روشن است. شيخالرئيس منطق را به عنوان علم عالي، مدون كرده و به صورت علم دقيق به اثبات رسانده است، همچنین بوعلي علاوه بر فلسفه مشائي، حكمت اشراق و متعاليه را تأسيس كرده و سهروردي و ملاصدرا ادامه دهنده راه شيخالرئيس هستند.
عضو هيئت امناي بنياد بوعلي سينا تصريح كرد: ابنسينا يك حكيم بسيار بزرگ است و اين امر در مراجعه به منطق شفاء ميبينيم كه همه مسائل وجود دارد، مثلا بخشهايي از منطق كه دشوارترين بخش آن محسوب ميشود در كتاب شفا وجود دارد و اين دانشمند در منطق موجهات و زمان به جايي رسيده كه هنوز هم منطق جديد به آن درجه نرسيده است. بوعلي سينا صد در صد فكر تحليلي و تركيبي داشته و تحليل را به اوج رسانده است و اين امر براي رسيدن به آن حكمت عالي و الهي بينظير است.
عضو هيئت امناء بنياد بوعلي سينا گفت: ابنسينا براي اولين بار در كل تاريخ فلسفه، الهيات به معني اعم را از الهيات به معنيالاخص جدا كرد و ميان هستيشناسي و خداشناسي تفاوت قائل شد، اما در كتاب ارسطو اين دو با هم مخلوط شده و معني روشني ندارد.
اعواني در پایان سخنانش ابنسينا را دانشمند و پزشكي بزرگ برشمرد و اظهار كرد: در همه جاي دنيا نام بوعلي سينا به عظمت و بزرگي ياد ميشود، در حال حاضر جمع زيادي از دانشمندان بر روي آثار لاتين شيخالرئيس تحقيق ميكنند و هر يك از اين آثار 4 يا 5 بار منتشر شده است و آنها در صدد هستند باز هم آنرا چاپ كنند.