به گزارش خبرنگار مهر، ورود ریزگردهای عربی در سالهای اخیر به لرستان علاوه بر تاثیرت سوء بر سلامت مردم این استان، تبعاتی نیز در حوزه کشاورزی، منابع طبیعی و حتی تولید سوغات استان لرستان داشته است.
این روند به گونه ای است که هر ساله عامل گرد و غبار در کنار دیگر عوامل چون استمرار خشکسالی ها و افزایش دما در این استان موجب کاهش تولید محصول عسل در این استان می شود.
مطابق نظر کارشناسان این حوزه ریزگردهای عربی با تاثیر بر روی عمل فتوسنتز و کاهش غذاسازی درختان باعث خسارات قابل توجهی به حوزه منابع طبیعی لرستان شده و به دنبال آن تاثیر نامطلوبی روی رشد گیاهان و گرده افشانی گلها نیز خواهند داشت.
این امر موجب شده که متاسفانه زنبور عسل به جای گرده گل گرد و غبار ناشی از این پدیده را با خود جمع آوری کرده که این امر موجب کاه تولید عسل و خسارات جدی به این حوزه شده است.
همچنین به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان ریزگردها با ورود به استان دید زنبورهای عسل را کور کرده و قدرت مانور را از آنها می گیرند.
در کنار اثرات پدیده ریزگردها اگر تبعات ناشی از خشکسالی و تغییرات اقلیمی و به دنبال آن گرمای هوا را به مشکلات این بخش اضافه کنیم می توان نگرانی های فعالان در زمینه تولید عسل استان را درک کرد.
در این راستا طی جلسه ای عصر چهارشنبه بررسی مسائل و مشکلات زنبورداران استان با حضور رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان، مدیران کل ادارات تابعه این سازمان، مدیریت های باغبانی، زراعت و ترویج و مرکز تحقیقات، همچنین نماینده ی زنبورداران استان برگزار شد.
اسحاق طاهری مقدم رئیس سازمان جهاد کشاورزی لرستان در این جلسه با اشاره به خسارت های ناشی از ورود ریزگردهای عربی به استان در زمینه های مختلف از جمله تولید عسل گفت: متاسفانه استمرار ورود ریزگردها به استان در کنار دیگر مشکلات از جمله خشکسالی ها موجب کاهش تولید عسل در استان شده است.
وی با بیان اینکه در استان لرستان همواره به عنوان یکی از قطبهای تولید عسل کشور مطرح بوده است، افزود: سال گذشته نیز این استان خسارات فراوانی در بخش صنعت زنبورعسل متحمل شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان همچنین در این جلسه در خصوص راه اندازی ستاد گرده افشانی در استان، تشکیل صندوق تعاونی زنبورداران و مرکز اصلاح ژنتیکی در مرکز تحقیقات استان به منظور کمک به صنعت تولید عسل استان قول مساعد داد.
ایرج سپهوند، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی لرستان نیز در این جلسه گفت: لرستان با دارا بودن 178 هزار کلونی کندوی عسل یکی از استان های تولیدکننده عسل در کشور محسوب می شود.
وی با اشاره به کاهش عسل تولیدی در استان بیان داشت: در چند سال گذشته به علت تغییرات جوی و گرمای غیرمتعارف و همچنین پدیده ریزگردها استان لرستان با کاهش در تولید عسل مواجه شده است.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی لرستان افزود: در این راستا و در شرایط نرمال می بایست عسل تولیدی استان مقدار هزار و 800 تن باشد که این میزان به هزار و 300 تن کاهش یافته است.
سپهوند با اشاره به کاهش 500 تنی تولید عصل در استان لرستان بیان داشت: مطابق ارزیابیای صورت گرفته میزان خسارت وارده در این بخش نیز 38 میلیارد تومان بوده است.
در این جلسه همچنین نماینده صندوق بیمه محصولات کشاورزی استان لرستان نیز با اشاره به تغییرات جوی که منجر به خسارت بسیاری به زنبورداران استان شد، گفت: در سه ماه گذشته توسط کارشناسان صندوق از دو هزار فروند کندوی عسل بازبینی و تا کنون مبلغ 500 میلیون ريال خسارت پرداخت شده است.
مطابق آمار ارائه شده توسط این نماینده صندوق بیمه محصولات کشاورزی استان تاکنون 93 درصد زنبوردارانی که درخواست خسارت کرده بودند خسارات خود را دریافت کرده اند.
همچنین نماینده زنبورداران لرستان نیز در این جلسه پدیده خشکسالی، وجود ریزگردها و تغییرات جوی و گرمای بسیار بالا و مشکل تأمین نهاده ها از جمله دارو را از مشکلات این قشر در استان برشمرد.