به گزارش خبرنگار مهر، این روزها شایعه شیوع وبا در استان کرمان بسیار پر نگ تر از سالهای قبل شده است، هر چند تا کنون مواردی از ابتلای وبا در جمعیت ایرانی گزارش نشده است اما اخبار تاکید شده و رسمی از ابتلای حداقل هفت افغانی ساکن در استان کرمان به این بیماری بسیار مسری و کشنده حکایت دارد.
بیماری وبا در صورت عدم کنترل می تواند در مدت زمان بسیار کوتاه جمعیتی قابل توجه را درگیر کند و هر چند علم پزشکی راههای برای درمان آن یافته است اما در صورت شیوع گسترده، وبا می تواند مرگبار باشد.
خطر وبا بیشتر از این جهت است که به سادگی در مراکز جمعیتی قابل گسترش است و در مدت کوتاه تعداد زیادی بیمار را گرفتار می کند.
اما استان کرمان که یکی از مقاصد عمده حضور اتباع بیگانه در کشور محسوب می شود و طبق برخی آمار تا 200 هزار تبعه مجاز و غیر مجاز را در خود جای داده است که با توجه به جمعیت استان کرمان که نزدیک به سه میلیون نفر می باشد رقم قابل توجهی است.
تکرار تراژدی بهداشتی افاغنه در کرمان
این نخستین بار نیست که افاغنه در کرمان موجب بروز مشکلات و نگرانیهای بهداشتی شده اند سال 89 نیز حضور افغانه در برخی اردوگاههای استان کرمان موجب شیوع بیماری سرخک شد.
اگر چه سرخک به دلیل طرح واکسیناسیون گسترده در استان کرمان به کلی ریشه کن شده است اما در مدت محدود هفت افغانی دچار سرخک شدند و به همین دلیل قسمتهای از استان کرمان ایزوله شد و درنهایت بیماری کنترل شد.
هم اکنون نیز استان کرمان با خطر شیوع بیماری وبا که بسیار مسری تر و خطرناک تر است مواجه شده است.
حضور گسترده افاغنه به خصوص در فصل برداشت پسته در استان کرمان برای اشتغال در باغهای پسته در این ایام از سال موجب سرازیر شدن جمعیت افاغنه از نوع مجاز و غیر مجاز در استان کرمان شده است.
حضور این افراد به صورت غیر مجاز اما آن چیزی است که پاشنه اشیل استان کرمان در بحثهای مختلف امنیتی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی و هم اکنون بهداشتی است.
این درحالی است که علیرغم درخواستهای مکرر مردم استان کرمان برای ساماندهی و خروج فوری این افراد از استان کرمان اما مسئولان برای تامین نیاز پسته داران و بخش ساختمانی استان کرمان به کارگران افغانی در این خصوص دست به عصا راه می روند و تا کنون اقدام مناسبی برای کنترل این افراد نشده است.
افاغنه نیز به سادگی و با استفاده از مجاری غیر قانونی و باندهای قاچاق انسان خود را از مرزهای شرقی به استانهای مرکزی و به خصوص استان کرمان برای اشتغال می رسانند هر چند برخی از این افراد دستگیر و ترد می شوند که آخرین نمونه آن در شهرستان فهرج در شرق استان کرمان روی داد اما پس از ترد افاغنه بار دیگر به وسیله مجاری غیر قانونی به ایران باز می گردند و این چرخه سالهاست ادامه دارد و در این میان مردم استان کرمان تبعات سنگین این حضور را که در برخی موارد غیر قابل جبران است را به دوش خود می کشند.
زندگی دسته جمعی افاغنه بدون استانداردهای بهداشتی
از سوی دیگر افاغنه با حضور در استان کرمان با اجاره خانه ها به خصوص در حاشیه شهرها به زندگی دسته جمعی برای کاهش هزینه های زندگی می پردازند و گاه تا 20 نفر در اتاقهای کوچک اسکان داده می شوند.
زندگی دسته جمعی و سطح بسیار پائین استانداردهای بهداشتی موجب بروز مشکلات عدیده ای برای مردم شهر کرمان شده است و همچنین تبعات مسائل اجتماعی داخل افغانستان نیز توسط این افراد به جامعه بومی منتقل می شود.
به عنوان مثال همزمان با شیوع وبا در افغانستان هفت مورد وبا مثبت در استان کرمان نیز شناسایی شده است و امکان افزایش این تعداد و شیوع آن در جامعه ایرانی نیز به دلیل حضور آنها در جامعه وجود دارد.
هر چند در گذشته حضور افغانها بیشتر در اردوگاهها دیده می شد اما اکنون اکثر شهرهای استان کرمان شاهد حضور این افراد در محله های مختلف شهر هستند و در این میان برخی از مکانهای شهر به مراکز تجمع عمده افاغنه تبدیل شده اند.
برخی از روستاهای اطراف کرمان از جمله زنگی آباد کرمان بیش از 50 درصد جمعیت خود را به افغانه اختصاص داده اند و در این میان دغدغه های بهداشتی در این روستاها که به شهر کرمان نیز چسبیده اند بسیار بالا است.
اختصاص سرانه های بهداشتی ایرانیان به افغانه، عدم کنترل افاغنه و حضور آنها در هر جایی از شهر و روستاهای کرمان که امکان سکونت داشته باشد و عدم رعایت نکات بهداشتی و زندگی های دسته جمعی بسیاری از این اعضای جامعه ایرانی را با مشکلات عدیده مواجه کرده است.
هم اکنون خانوارهای ایرانی شهر کرمان با انتشار اخبار ناشی از شیوع وبا در جمعیت افاغنه با نگرانیهای عمده ای مواجه شده اند و این شاید گوشه ای از مشکلات ناشی از حضور افاغنه در بزرگترین استان کشور است.
تبعات جبران ناپذیر حضور افاغنه غیر مجاز و سکوت مسئولان/ کرمان را منطقه غیر مجاز برای افاغنه اعلام کنید
اتباع بیگانه با حضور غیر مجاز در کرمان مشکلات غیر قابل جبرانی را برای شهروندان کرمانی ایجاد می کنند که می توان به تجاوز به یک دختر در یکی از شرکتهای خصوصی اطراف کرمان و قتل دلخراش وی در ماههای اخیر و فرار افغانه غیر مجاز عامل این قتل به افغانستان، سرقت از طلا فروشیهای کرمان و فرار عامل سرقت به افغانستان، حمل و نقل مواد مخدر که در آخرین مورد یک افغانی با استفاده از اسناد جعلی از ابتدای جنگ خود را به عنوان آواره جنگ ایران و عراق معرفی و سالها در کرمان زندگی کرد و درنهایت با مقادیر قابل توجهی مواد مخدر هفته گذشته دستگیر شد.
تمام این موارد درحالی در کرمان روی می دهد و بار آنها بردوش مردم است که مسئولان استان کرمان و حتی مسئولان ملی برای ساماندهی افاغنه با اتلاف وقتی تامل برانگیز با این پدیده ها برخورد می کنند.
هم اکنون نیز خطر شیوع وبا موجب شده است مردم کرمان برای جلوگیری از مبتلا شدن به این بیماری تدابیر ویژه ای را مد نظر قرار دهند.
عدم استفاده از سبزیهای خوردنی به دلیل اینکه اکثر فروشندگان این سبزیهای افاغنه هستند، برخورد کمتر با جامعه افغانی هر چند که این افراد طی سالهای اخیر در جامعه ایرانی مخلوط شده اند و حالا دیگر مانند ایرانیها لباس می پوشند و صحبت می کنند، رعایت نکات بهداشتی در مراکز عمومی، عدم استفاده از آبخوری های عمومی، حضور کمتر در مکانهای عمومی مانند پارکها و مراکز تفریحی و استفاده محدود از مراکز تغذیه ای در سطح شهر از جمله مواردی است که کرمانیها با آن روبرو هستند.
هفت تبعه خارجی مبتلا به وبا شناسایی شده اند/ مورد مرگ ناشی از وبا نداشتیم
مدیر گروه مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص شیوع بیماری وبا در استان کرمان گفت: تاکنون موردی از تائید بیماری وبا در جمعیت ایرانی شهرستان های تحت پوشش این دانشگاه مشاهده نشده است.
روح الله زحمتکش در این رابطه افزود: در سطح شهرستان های تابعه دانشگاه مواردی از مبتلایان به بیماری وبا در جمعیت اتباع بیگانه غیرمجاز مشاهده شده است.
وی تعداد مبتلایان به بیماری وبا در جمعیت اتباع بیگانه را هفت نفر اعلام کرد و گفت: با توجه به آمادگی ایجاد شده در دانشگاه، همه مبتلایان تحت درمان قرار گرفتند و موردی از مرگ اتفاق نیفتاده است.
زحمتکش بیان کرد: در برخی فصول سال امکان انتقال بعضی از بیماری ها فراهم می شود که از آن جمله می توان بیماری های منتقله آب و غذا اشاره کرد که وبا نیز یکی از این موارد به شمار می رود.
وی ادامه داد: در چند روز گذشته رد پای بیماری وبا در میان جمعیت مهاجرین غیرقانونی که از مرزهای شرقی وارد استان می شوند، مشاهده شد.
وی اضافه کرد: افرادی با علائم اسهال و استفراغ به مراکز بهداشتی و درمانی مراجعه کردند که با انجام آزمایش های لازم مواردی از بیماری وبا در آنها تائید شد.
زحمتکش خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت موضوع، کلیه مراکز بهداشتی درمانی و بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی کرمان در آمادگی کامل به سر می برند و از مواردی که با علائم اسهال حاد آبکی به این مراکز مراجعه کنند، نمونه گرفته می شود تا مورد آزمایش قرار گیرند.
مردم ماست و آبلیمو بخورند
مدیر گروه مبارزه با بیماری های حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: از آنجایی که راه انتقال بیماری وبا از طریق مدفوعی دهانی است، رعایت بهداشت فردی و عمومی به ویژه شست و شوی مرتب دست ها در قطع زنجیره انتقال این بیماری نقس اساسی دارد.
وی ادامه داد: از جمله توصیه هایی که در رابطه با پیشگیری از بیماری می شود، مصرف همزمان ماست و یا آبلیمو همراه با غذا است.
برگزاری کنفرانس علمی وبا در کرمان
همچنین تدابیر لازم برای شناسایی و کنترل این بیماری در مراکز بهداشتی استان کرمان در نظر گرفته شده است و در هفته گذشته کنفراس علمی در خصوص کنترل این بیمارس در دانشگاه افضلی پور کرمان برگزار شد که نشان از حساسیت بالای این بیماری دارد.
صدور اطلاعیه دانشگاه علوم پزشکی/ شهروندان موارد زیر را رعایت کنند
دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز در اطلاعیه ای خواستار رعایت برخی نکات توسط شهروندان ایرانی شد.
در این اطلاعیه آمده است که سه قاعده ساده پیشگیری از بیماری های شایع اسهالی عبارتند از: استفاده از غذاهای پخته، استفاده از آب آشامیدنی سالم، شستشوی دستها با آب و صابون همچنین شهروندان باید فقط از آب سالم برای آشامیدن استفاده کنند.
از آب چشمه و قنات که کلرزنی نمی شوند برای آشامیدن استفاده نکنید، سبزی و میوه جات را قبل از مصرف شسته و با محلول مخصوص ضدعفونی کنید، درصورتی که غذای پخته در درجه حرارت اتاق نگه داری شود باکتری ها در آن شروع به رشد می کنند، غذاهای پخته شده برای مصرف دوباره باید کاملا داغ شوند، از تماس مواد غذایی خام و پخته جلوگیری کنید، دست های خود را مکررا بشویید، پیش از شروع به تهیه غذا دست های خود را کاملا بشویید و تمام سطح آشپزخانه را تمیز نگه دارید.
مردم از به کارگیری اتباع افغانی فاقد مجوز جدا خودداری کنند
محمد خاکسار کارشناس بهداشتی در گفتگو با مهر در خصوص این بیماری گفت: وبا یک بیماری حاد اسهالی است که میکروب آن از طریق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا کرده و موجب ترشح سم توکسین و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده میشود، که با علامت اسهال همراه استبنابراین میکروب این بیماری از طریق مدفوع در محیط پخش می شود و آب و غذا را آلوده می کند.
وی اسهال آبکی شدید با دفعات اجابت مزاج غیرقابل شمارش، نداشتن دل درد و دل پیچه، استفراغ بدون حالت تهوع قبلی، گرفتگی عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، فقدان تب و فقدان خون در مدفوع از علایم بیماری وبا است.
خاکسار از مردم خواست در صورت دیدن چنین اعلامی در کوتاه ترین زمان ممکن به مراکز درمانی مواجعه کنند زیرا در درمان این بیماری و دور کردن بیمار از مرگ حتمی زمان نقش تعیین کننده ای دارد.
وی افزود: همچنان در مورد تمام افرادی که در ساعتهای قبل از شناسایی و قرنطینه بیمار با وی تماس داشته اند باید نمونه گیری انجام شود زیرا بیماری به سادگی قبال سرایت است.
وی از مردم خواست با جدیت نکات ایمنی را رعایت کنند.
خاکسار با اشاره به فصل پسته چینی گفت: به همین دلیل تعداد قابل توجهی از افاغنه به کرمان آماده اند و به همین دلیل از مردم می خواهیم در ارتباط با این افراد نکات بهداشتی را در نظر بگیرند.
وی گفت: بسیاری از افاغنه مجاز مشکل بهداشتی ندارند و از افراد دارای استاندارد بالای سلامتی محسوب می شوند اما متاسفانه ارتباط این افراد با افاغنه غیر مجاز که به سادگی از جامعه افغانستان جدا و وارد جمعیت ایرانی که دارای استانداردهای بهداشتی بسیار بالاتر از افغانستان هستند موجب می شود احتمال شیوع بیماریها افزایش یابد.
از به کارگیری اتباع خارجی فاقد مجوز کار خودداری شود/ جریمه سنگین در انتظار متخلفان
وی خواستار کنترل جدی و جلوگیری از حضور افاغنه غیر مجاز در کرمان شد.
همچنین نیروی انتظامی و اداره کار کرمان از کارفرمایان خواسته اند که از به کارگیری افاغنه غیر مجاز و فاقد مجوز کار به شدت خودداری کنند و در صورت عدم رعایت قوانین با جرایم سنگین مواجه می شوند.